загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українцям доведеться працювати до пенсії півжиття

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Європі працюють до виходу на пенсію більше, ніж в Україні, але довше живуть на заслуженому відпочинку.

Після прийняття пенсійної реформи українці працюватимуть стільки ж, скільки у Франції. Такими є результати дослідження експертів Економічного дискусійного клубу (ЕДК) за середнім трудового стажу для мінімальної пенсії в країнах Європи.

СТАТИСТИКА. Як видно з інфографіки, найбільший трудовий стаж у шведів – понад 41 рік. Взагалі в більшості країн Західної Європи з високим рівнем життя звикли працювати довше, ніж в країнах Східної Європи. Але всюди середній термін трудового життя перевищує 30 років – щоб отримувати мінімальну пенсію, маючи стаж вдвічі менше середнього, як у нас, навіть не йдеться. Причина проста – там людям виплачують пенсію не з солідарної системи, як у нас, а кожен збирає сам собі за рахунок внесків до Пенсфонду.

За даними досліджень ЕДК, в ЄС термін трудового життя зріс за 10 років (з 2006 по 2016 рік) на 1,8 року, досягнувши в середньому 35,6 року. При цьому у жінок він ріс швидше, ніж у чоловіків: на 2,5 року у жінок (до 33,1 року) і на 1,1 року у чоловіків (до 38 років). Цікаво, що шведки працюють навіть більше, ніж чоловіки в половині країн ЄС, – 40,3 року. А найменше працюють італійки – всього 26,3 року, через що багато хто не отримує пенсії.

ЖИТТЯ. Соціологи кажуть, що важливіше питання не в тому, хто скільки років працює, а хто скільки років живе до і після пенсії. По країнах Європи розкид великий: в Італії люди працюють 37% від терміну життя, а в Швеції – 50%. При цьому, за даними ООН, італійці в середньому живуть майже на рік більше шведів – 83,1 і 82,2 року відповідно. У Великій Британії середня тривалість життя – 80,7 року, в Німеччині – 80,9, у Франції – 82,2 року. У країнах Східної Європи люди живуть років на п'ять менше: угорці – 75,2 року, поляки – 77,4, румуни – 74,2. Українці в середньому доживають всього до 71 року, що на 12 років менше, ніж у шведів.

Середньостатистичний швед вийде на пенсію в 65 років і отримуватиме її ще 18 років, італієць – в 67 років і проживе на пенсії 17 років. А ось поляк вийде на пенсію в 65 років і зможе насолоджуватися заслуженим відпочинком трохи більше 12 років. Румун, як і українець, виходить на пенсію в 60 років. Але до 2030 року пенсвік в Румунії поступово піднімуть до 65. А поки що середній румунський пенсіонер отримує від держави гроші більше 14 років.

УКРАЇНА. Українцю пенсію платитимуть лише 11 років при такому ж стажі роботи, як у француза. Якщо ж врахувати велику різницю в терміні життя між нашими чоловіками і жінками, то ситуація виглядає ще гірше. За даними Держстатистики, середній українець живе на 10 років менше українки – 65,2 року проти 75,5. Також нагадаємо, що сильна стать виходить на пенсію в 60 років, за умови що він відпрацював 35 років, а слабка – в 57,5 року при стажі роботи 30 років.

Нескладно підрахувати, що середньостатистичному українському чоловікові "світить" отримувати пенсію всього 5 років життя, а жінці – цілих 18 років. Щоправда, з 2021 року жіноча частина населення теж виходитиме на пенсію в 60 років. Тобто, закінчивши школу і вуз, середньостатистичний українець повинен практично все життя (до 58 років) працювати, щоб потім лише 5 років отримувати пенсію.

ЕКСПЕРТИ. Демографи кажуть, що ситуація не настільки сумна. "Низький середній вік, перш за все чоловіків, обумовлений тим, що багато хто вмирає в молодому віці від різних хвороб, викликаних нездоровим способом життя і високим виробничим травматизмом, а в останні роки ще й військовими діями на Сході, – розповіла нам співробітник Інституту демографії і соцдосліджень НАН України Людмила Черенько. – А ось чоловіки, що досягли пенсвіку, живуть ще 10-12 років і більше, і при цьому отримують пенсію. У жінок ця цифра ще вище".

Водночас соціолог Сергій Стеблевський каже, що підвищення страхового стажу в Україні для отримання пенсії призведе в найближчі 10-12 років до значного скорочення числа пенсіонерів, збільшення фактичного пенсвіку, оскільки багато хто не зможе заробити необхідний стаж, і до зниження розміру пенсій у багатьох до мінімальних.

Коновалова Христина, Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин