загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Проект пенсійної реформи сьогодні: Навчання у виші в складі стажу та пенсія у будь-якому віці після 40 років роботи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Саме у такому вигляді депутати розглядатимуть цей документ, перш ніж ухвалити в цілому. Причому може бути змінено деякі норми після проходження всіх відхилених профільним комітетом поправок.

Страховий стаж лишився наріжним каменем пенсійної реформи, оподаткування виплат пенсіонерам-працівникам планують скасувати, як і раніше, але є ряд питань, щодо яких документ зазнав значних змін.

Йдеться про законопроект № 6614 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій.

  • •Військову службу, відпустку через вагітність і навчання у виші можуть зарахувати до страхового стажу

Згідно з документом, до страхового стажу включають такі періоди:

  1. ведення підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року (потрібно підтвердження у вигляді довідки про реєстрацію);
  2. з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, і стосовно цього періоду не має значенняо, якого розміри були страхові внески;
  3. військова служба до 31 грудня 2017 року включно;
  4. відпустка у зв'язку із вагітністю в період з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно;
  5. відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку з 1 січня 2004 року до часу запровадження сплати страхових внесків за жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;
  6. навчання у вишах за денною формою навчання на умовах державного замовлення, а також навчання в аспірантурі та докторантурі з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року включно.
  • •Накопичувальна пенсійна система - від початку 2019 року

У тексті до другого читання прописали зобов’язання Кабміну до 1 липня 2018 року створити інституції, які забезпечуватимуть функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування. Перерахування страхових внесків до цієї системи має розпочатися з 1 січня 2019 року. Учасники такої системи - усі, хто підлягають обов’язковому державному страхуванню. Але якщо людині лишилося 10 років до виходу на пенсію, вона може вирішити не платити внески до накопичувальної системи. Не платять такі внески 1 ті, хто вже перебуває на пенсії.

  • •40 років стажу - запорука виходу на пенсію в будь-якому віці

Згідно з доопрацьованою редакцією законопроекту, починаючи з 1 січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу пенсія за віком призначається незалежно від віку.

  • •Збільшення соцдопомоги людям з недостатнім страховим стажем

У варіанті до першого читання громадянам, які досягли пенсійного віку, але не набули достатнього страхового стажу, збиралися надавати державну соціальну допомогу в розмірі 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (від початку 2018 року це 412 грн).

У варіанті до другого читання суму виплат суттєво підвищили - до розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на час призначення соцвиплати (у 2017 році такий прожитковий мінімум складає 1312 грн з 1 травня і 1373 грн - з 1 грудня).

  • •Формула визначення пенсії протягом 2018-2020 років

У формулі розрахунку зарплати для визначення пенсії тимчасово, протягом 2018 року, вважатимуть середню зарплату виходячи з суми, з якої сплачено страхові внески за 2016 і 2017 роки.

У 2019-2020 роках парламент ухвалює рішення щодо збільшення показника середньої зарплати в Україні, виходячи з якого буде перераховно пенсії.

  • •Поранені у надзвичайних ситуаціях журналісти зможуть піти на пенсію раніше

Якщо журналіст зазнав контузії чи каліцтва під час виконання службових обов'язків у місцях надзвичайних подій, він може достроково вийти на пенсію, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку (для чоловіків - 60 років, для жінок - 55 років). У нього також має бути напрацьований стаж: для чоловіків - щонайменше 25 років, для жінок - принаймні 20 років.

  • •Військовики з інвалідністю і чорнобильці зможуть обрати тип виплати

Військовослужбовцям надали можливість обрати пенсію за інвалідністю на умовах, визначених для осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи каліцтва під час виконання обов'язків військової служби.

Так само механізм розрахунку пенсій можуть обрати родичі військовослужбовців у зв'язку із втратою годувальника.

А особи, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи чи військових випробуваннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали інвалідами, можуть обрати нарахування пенсії з п'ятикратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

  • •Інвалідність людей не перевірятиме спеціальна група Мінсоцполітики

Під час опрацювання до другого читання прибрали норму, згідно з якою при призначенні соцвиплат Міжвідомча група зі спірних питань Мінсоцполітики перевіряє визначену інвалідність, як міру втрати здоров'я. Так само прибрали згадку про таку групу.

  • •“Ні” - додатковим пенсіям для нардепів та прокурорів

За пропозицією голови комітету ВРУ з питань соцполітики Людмили Денісової, вилучили норму, згідно з якою нардепам виплачують додаткові пенсії згідно із законом “Про недержавне пенсійне забезпечення”.

Також скасували можливість надання додаткового пенсійного забезпечення працівникам прокуратури.

  • •Мешканцям гірських районів доплачуватимуть 20% пенсії

Норму про "пенсійні плюшки" для мешканців гірських районів лишили у нинішньому варіанті - їм додають 20% виплат (у першому читанні пенсійна реформа пропонувала додавати 20% не власне пенсійної виплати, а "відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність").

 

Джерело:
До списку новин