загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Запитайте у юриста: яку форму господарювання краще обрати та як отримати землю?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Про переваги та недоліки різних організаційно-правових форм фермерства в Україні, а також про новели законодарства у сфері відумерлої спадщини та неоформлених паїв розповідає адвокат IMG Partners Віталій Янкович.

Запитання. Як розібратися фермеру-початківцю у різних організаційно-правових формах господарювання, та яку форму підприємництва доцільніше за все обрати? 

Форм підприємництва у сільському господартсві є багато — починаючи від ФОП та закінчуючи СФГ, приватними підприємствами, товариствами, об`єднаннями тощо.  Проте ключовими, усталеними формами — є фермерське господарство та товариство. Загалом, фермерство може бути як у формі юридичної особи, так і у формі ФОП. Звичайно у дрібних формах господарювання є набагато більше правових проблем, якщо порівнювати їх із більш крупними підприємствами. Мене часто  запитують фермери-початківці — яку форму господарювання краще обрати? Моя  думка, якщо ви хочете розвиватися та отримувати більш-менш стабільний захист з боку держави потрібно створювати щось більш серйозне та перспективне, аніж звичайний ФОП, найкраще створювати товариство. Фермерське господарство є не зовсім перспективною формою господарювання. На жаль, держава значно менше, із законодавчого боку, захищає інші форми господарювання, окрім товариств. Нещодавно фермер у Вінницькій  області вже напрацювався, і вирішив продати свій бізнес. У нього в обробітку було 5000 га землі,  тільки на переоформленні підприємства він втратив понад 100 тис. долларів. Крім решти переваг, приміром у вигляді кредитів застав і партнерської роботи із іноземними контрагентами, товариство, так саме як і ФОП, і просто самозайнята  особа може виступати і засновником і членом спілки, та  разом отримувати більші прибутки.

Отже, основні недоліки фермерського господарства у формі ФОП це: труднощі у  залученні капіталів та слабкий фінансовий базис, високий господарський ризик, неможливість податкової оптимізації, складність збереження та передачі (у випадку смерті, втрати працездатності, відходу від справ), занижена вартість капіталу, неможливість відчуження.

Основні недоліки фермерського господарства у формі ФГ це:  особиста участь у виробничому процесі, обмеженість членства родинними зв’язками із головою господарства складність збереження та передачі (у випадку смерті, втрати працездатності, відходу від справ), занижена вартість капіталу, неможливість відчуження.

Особливості ведення фермерства у формі ТОВ це:  фінансова сила, залучення інвестицій, надійний партнер для контрагентів, мінімальний фінансовий ризик учасників, нескладна структура у системі управління, необмежені можливості по залученню найманої праці, широкі можливості фінансового та податкового планування, необмежений розмір та форма статутного капіталу, можливість участі іноземного партнера, легкість переходу права власності, можливість використання спрощеної системи оподаткування.

В Україні стає все менше землі придатної для господарювання. Які є варіанти отримання земельних паїв у оренду? 

Земельний ресурс в Україні, дійсно, обмежений, проте ще можна знайти варіанти де можна знайти земельні паї для господарювання. Зокрема це землі, які знаходяться у державної власності і відносяться до відумерлої спадщини та невитребуваних (неоформлених) паїв. Це та сільськогосподарська земля, яка була у 2000-них роках розпайована і набула напівприватного статусу. Після певних новацій у законодавстві цього року повноваження щодо розпорядження цими землями будуть розподілені та передані до РДА та органів місцевого самоврядування або до об’єднаних територіальних громад (якщо вони створені). Це полегшить доступ до цих земель бажаючим розширити або розпочати господарювання на землі. Кому, як не місцевим громадам знати скільки землі є у місцевості, кому потрібна земля, як її видати, та хто дійсно господарюватиме на ній, а не занедбає? Тому цими новаціями потрібно користуватися, і навіть мати можливість отримувати державні дотації та брати участь у програмах фінансування на створення нових сільськогосподарських підприємств та кооперативів.

Віталій Янкович, адвокат IMG Partners

 

Джерело:
До списку новин