загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сюрпризи для українців: як нардепи перекроїли пенсійну реформу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Верховна Рада України майже конституційною більшістю прийняла візитну реформу уряду Володимира Гройсмана - пенсійну. На її основі будується Держбюджет-2018, отже, далі тягнути було нікуди. І все ж на етапі дискусій концепція Кабміну наштовхнулася на запеклий опір навіть у коаліції. Нардепи встали в позу та не без успіху спробували пом'якшити реформу. Як наслідок - Міжнародний валютний фонд і Світовий банк почали бити на сполох, а Гройсман заговорив про масу "шкідливих поправок".

Тільки ось політичну відповідальність за невдачу розпіареної пенсійної реформи поніс би в першу чергу прем'єр-міністр, отже - на руках у нього були слабкі карти, і главі уряду довелося піти на деякі поступки. Що результат битви Кабміну з Радою змінив для українців?

Небажаний компроміс

Нардепи запропонували більше 2000 поправок до реформи, і чверть з них профільний комітет схвалив. Парламент місцями згладив кути і додав до законопроекту ще пару ложок меду, але міжнародні кредитори і уряд занепокоїлися, як це відіб'ється на дефіциті Пенсійного фонду. Як би там не було, заради прийняття реформи Кабміну довелося піти на небажаний компроміс.

https://www.facebook.com/volodymyrgroysman/videos/607666026068982/

Одна з головних інновацій, яку проштовхнули нардепи, стосується розширення переліку видів діяльності, за якими нараховується страховий стаж. Враховувати будуть наступні періоди:

- військову службу (до кінця 2017 року);

- відпустку для догляду за дитиною до 6 років (з 2004-го);

- декретну відпустку (з 2004-го по 2013-й);

- підприємницьку діяльність на умовах спрощеної системи оподаткування (з 1998-го по 30 червня 2000-го і з липня 2000-го по кінець 2017 року);

- навчання на бюджеті у вузах на денній формі.

Таким чином, нардепи наполягли на нарахування стажу в періоди, коли українці не платять внески до Пенсійного фонду. Це йде врозріз з курсом уряду щодо поступового зменшення катастрофічної "дірки" ПФ.

Виграний бій

Також нардепи виключили із закону норму про підвищення розміру ставки ЄСВ на 7% і 15% для підприємств з шкідливими умовами праці з першого і другого списків, як пропонував Кабінет міністрів. Раніше міністр соцполітики Андрій Рева пояснював, що збільшення ставки стане ресурсом для дострокового виходу на пенсію працівників таких підприємств.

Ще один пункт, запропонований нардепами і розкритикований МВФ, стосується призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не заробила достатнього страхового стажу. Міжнародні кредитори вважають, що це створить дисонанс і демотивує громадян до офіційної зайнятості та платі внесків в ПФ. Хоча, з огляду на не такий вже високий рівень соцвиплат, це малоймовірно.

Зате уряд виграв бій за автоматичну індексацію пенсій вже з 2019 року. Нардепи намагалися відкласти перехід до 2021-го, а до цього часу приймати окремі рішення щодо індексації. МВФ і Світовий банк пов'язували це з прийдешніми виборами і спробами "задобрити" електорат. У підсумку підтримали все ж пропозицію уряду: в 2019-2020 роках індексація буде відбуватися автоматично на 50% від зростання споживчих цін і на 50% від зростання середньої зарплати за один календарний рік. А з 2021 - за три попередніх календарних року.

Ключова правка

Найбільш революційна правка нардепів стосується введення накопичувальної системи в 2019 році. Вже до 1 липня 2018 року уряд має створити інструменти для її запуску.

Раніше в Кабміні посилалися на "об'єктивну оцінку економічної ситуації" і обережно обіцяли подумати про накопичувальну систему пізніше, у 2021 році. Але це було ключовою умовою ряду нардепів, у тому числі досить численної групи в БПП. Уряд ризикував втратити десятки голосів, тому поступився.

Накопичувальна система передбачає збір відрахувань громадян на індивідуальних рахунках в спеціальному фонді. Спочатку додатковий внесок складе 2%, а потім плавно збільшиться до 7%. За такою системою українці після виходу на пенсію, крім виплат з ПФ, отримуватимуть і кошти з іншого фонду.

У цілому концепція непогана - вона застосовується в багатьох західних країнах. Крім іншого, накопичувальна система вирішить проблему пенсій для тих, хто працює за кордоном, адже в законі передбачена можливість добровільного страхування.

Однак у міжнародних донорів і уряду є сумніви щодо того, чи готова Україна до такого переходу. Ще навесні МВФ застерігав Київ від такого поспішного кроку. На думку фонду, спочатку потрібно зменшити дефіцит ПФ і скоротити приплив нових пенсіонерів, тобто збалансувати існуючу систему, а потім вже запускати нову.

 

Джерело:
До списку новин