загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Багато роботодавців вважають, що люди старші 45 років - це старі баби і діди

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Квоти для працівників віком 45+ почнуть діяти з 1 січня 2018 року. У кожному трудовому колективі чотири відсотки працівників мають бути віком від 45 років і старші.

Квоти мають свої плюси та мінуси. От маємо квоту для інвалідів і ситуацію, коли інвалід не хоче шукати роботу. Він хоче просто покласти трудову, числитися на підприємстві за будь-які гроші. А роботодавець змушений його брати, бо закон. Про це розповіла Тетяна Пашкіна, контент-експерт порталу rabota.ua.

Чи всі колективи зможуть забезпечити 4% квоти? На яких посадах опиняться ці люди?

У людях 45+ є необхідність. Молоді на усіх не вистачає. На посади продавців-консультанів, операторів контакт-центрів починають брати старших людей, бо 20-річних немає. Народжуваність в нашій країні падала до 2001 року. На початку 90-х було десь 650 тисяч новонароджених на рік і 350 тисяч у 2001-му. Кількість вакансій для молоді зростає, а кількість самої молоді - ні. Тому якщо роботодавець зосереджений лише на молодих фахівцях, йому доводиться "штовхатися ліктями", підвищувати заробітну плату, терпіти плинність кадрів. Тоді роботодавець звертається до людей, хто 40+ і бачить, що вони більш стабільні, немає у них лікарняних по дітях. Але це дуже повільна тенденція. І не треба це робити силою, бо почнуться ухиляння.

Для самих пошукачів роботи віком 45+ це квотування стане реальною можливістю отримати бажану роботу? Чи відкриє шлях до нових маніпуляцій?

Люди, для яких ввели квоти, можуть почати ними зловживати. Колись таких працівників називали "підсніжники": людина кладе трудову книжку і з'являється на підприємстві, коли треба оновити картку на зарплату або написати заяву на відпустку. Було б краще стимулювати роботодавців. Якщо працевлаштовуєш людей віком від 45 років, то половину суми податків отримуєш собі на рахунок. Щоб роботодавці мали на увазі: є альтернатива у виборі людини 30 років чи 45. Якщо взяти 45-річну, то отримаєш додаткову вигоду.

94% роботодавців України мають проблеми з пошуком фахівців.

Яка в Україні ситуація з дискримінацією людей по віку?

5-10 років тому ситуація була дещо іншою. На пенсію можна було раніше вийти, багато людей цим скористалися. Було рівномірне ставлення роботодавців до молоді та старших фахівців. Зараз ринок праці трохи диференційований. Він став більш швидким, гнучким. У нас чомусь багато роботодавців вважають, що люди старші 45 років - це старі баби і діди. Якщо на співбесіді присутні рекрутер із керівником підприємства чи підрозділу, то зрілого фахівця беруть. А якщо, наприклад, 23-річний рекрутер запрошує на співбесіду 50-річну кандидатку чи кандидата, то вони навіть спільної мови можуть не знайти. Є такий "ефект Гало" - людина поблажлива до тих, хто схожий на неї. І якщо, наприклад, рекрутер із айфоном, а людина прийшла на співбесіду з нокією, то молодий скаже: "Та нащо воно нам. Відкидаємо". Хоча ця людина може бути хорошим фахівцем.

Найбільше роботи для зрілих фахівців на виробництві. Там такий дефіцит кадрів, що роботодавці ладні брати кого завгодно.

У яких галузях для зрілих фахівців найбільше вакансій?

Найбільше роботи для зрілих фахівців на виробництві. Там такий дефіцит кадрів, що роботодавці ладні брати кого завгодно. Складніше в ІТ-галузі, бо туди важче перепрофілюватися. Вони ладні брати і зрілих фахівців, бо там дефіцит загалом існує. Але якщо людина не має потрібного досвіду і навичок, то, наприклад, зрілому фахівцеві треба буде довше перекваліфіковуватися.

Від того, що не можуть знайти працівників, страждають усі. 94% роботодавців України мають проблеми з пошуком фахівців. Розповідали, що не вистачає і працівників офісів, і айтішників, і манікюрниць, і майстрів СТО. Адекватного кандидата знайти складно усюди.

За останні два роки вакансій стало втричі більше.

Чим це пояснюється? Скорочення ринку праці?

Так. А чому скоротився? Бо кандидатів стало менше. Кількість вакансій постійно зростає. За останні два роки їх стало втричі більше, а людей на півтора мільйони менше. І це лише через переважання смертності над народжуваністю. Тобто на людину приходиться вп'ятеро більше вакансій. Більшість людей зараз працевлаштовані: у кризу якоїсь роботи нахапалися і тепер шукають щось краще. От має людина зараз заробітну плату 5 тисяч гривень, а на сайтах пошуку роботи бачить вищі зарплати, але й інші вимоги. І думає: "А якщо я не пройду, а їхати далеко". Якби зарплата була 9-10 тисяч, то це ще б мало сенс. А якщо плюс мінус те ж саме, то для чого це робити. І роботодавець не хоче вкладати подвійний ризик і робити велику фінансову пропозицію на випробувальний термін. Якщо людина не пройде, то навіщо їй 10 тисяч платити? Тому є люди, які шукають роботу роками. І є роботодавці, які по півроку вивішують вакансії.

Мар'яна Чорнієвич

 

Джерело:
До списку новин