загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонерка зі Слов'янська відсудила в держави 363 тис. грн компенсації за житло, зруйноване артилерійським обстрілом

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

81-річна жителька Слов'янська Донецької області Валентина Макогон пройшла п'ять судів, щоб добитися компенсації від держави.

Апеляційний суд Донецької області 11 жовтня задовольнив позов 81-річної пенсіонерки зі Слов'янська Валентини Макогон до України про відшкодування матеріальної шкоди в розмірі майже 363 тис. грн, заподіяної їй унаслідок артилерійського обстрілу. Про це "Громадському радіо" розповів директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало.

За його словами, Макогон – перша громадянка, якій присудили компенсацію. Вона пройшла п'ять судів, але тепер рішення можуть оскаржити у Вищому спеціалізованому суді.

Обставини справи

6 червня 2014 року в Слов’янську внаслідок артилерійського обстрілу виникла пожежа в квартирі 81-річної пенсіонерки. Квартира площею 45,8 м²  вигоріла повністю разом зі всім майном, що в ній знаходилось.

Пенсіонерки не було вдома, під час обстрілів вона виїздила до селища Райгородок.

Макогон подала заяву до поліції. Досудовим розслідуванням винну особу не було встановлено.

Тоді 7 грудня 2015 року потерпіла за допомогою УГСПЛ звернулася до Слов’янського міськрайонного суду з позовом до держави в особі Кабінету Міністрів України, Державної казначейської служби України – про відшкодування матеріального збитку.

Закон України «Про боротьбу з тероризмом» передбачає відшкодування шкоди, заподіяної громадянам терористичним актом, за рахунок коштів Державного бюджету України. Проте до того часу нового житла чи відшкодування їй ніхто не надав, і вона змушена жити уприбудові до будинку.

Справу протягом майже трьох років розглядали в районних і обласних судах.

Позиція держави

На новий розгляд у першу інстанцію справу повернув Вищий спеціалізований суд, розповідає Тарахкало.

«Є у держави позиція, згідно з якою у державному бюджеті немає грошей і необхідно всім людям, які потрапили в аналогічну ситуацію, намагатися відмовити в отриманні компенсації. Якщо, відповідно до норм права, людина повинна отримувати компенсацію, то вона повинна її отримати», — зазначив Тарахкало і додав, що відмови у компенсації за зруйноване житло є систематичними.

Аналогічні справи були оскаржені у Вищому спеціалізованому суді, за всіма були відмови.

«Вищий спеціалізований суд не хоче брати на себе відповідальність, постійно викручується, аби не виплачувати гроші, і все повертає у суд першої інстанції, аби судді першої інстанції несли відповідальність», — каже Тарахкало.

У таких справах важливо отримати докази того, що було зруйновано житло, встановити збитки та причину збитків, пояснює успіх цієї справи адвокат.

«Є судді, які розуміють, що це питання треба вирішувати, і, якщо законодавці не хочуть його вирішувати шляхом прийняття законів і підзаконних актів, які могли б забезпечити отримання компенсацій, то тоді суддям потрібно брати відповідальність на себе і створювати певні процедури на основі тих законодавчих актів, які вже існують», — вважає Тарахкало.

Макогон — перша громадянка, якій присудили компенсацію. Утім, рішення Апеляційного суду може бути знову оскаржено у Вищому спеціалізованому суді, зазначив адвокат.

 

Джерело:
До списку новин