загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Благодійність з розумом: як зробити добро, а не допомагати шахраям?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кілька років тому українська громадськість активно обговорювала новий закон, який був покликаний перешкодити шахраям заробляти на довірі людей за допомогою різного роду благодійних фондів. Але законопроект №3215 так і залишився законопроектом. Хоча деякі позитивні зміни з того часу все-таки відбулися, благодійних фондів, які відправляли на вулицю «волонтерів» збирати гроші в прозорі бокси, стало значно менше.

Чому «скриночників» так не люблять? Як зрозуміти, що пожертвувана вами сума дійсно врятує або поліпшить комусь життя?

Кореспондент EtCetera Євгенія МОТРИЧ зібрала корисну інформацію і відповіді на ці та інші важливі питання, поговоривши Катею Жук – експертом неприбуткової громадської організації Charity Tuner, яка разом з міжнародними фондами пропагує благодійність і відстежує звітність і результат діяльності благодійних фондів.

ПРО «БОКСИ» ТА «СКРИНОЧНИКІВ»
За визнанням самих директорів благодійних фондів, жоден чесний благодійний фонд, який хоче прозоро працювати, не буде випускати на вулицю людину з боксом для збору коштів. Цьому є кілька дуже простих причин.

Перша причина: ЗАКОН. Згідно із законом, фонд відповідає за здоров’я і безпеку своїх волонтерів. І вони розуміють, наскільки легкою приманкою буде якийсь студент з прозорим боксом з грошима. Це цитата керівників: «Йому дадуть по голові і потім я буду виплачувати компенсацію все життя».

Друга причина: ФІНАНСИ. Зробити правильний, нотаріально завірений пакет документів для волонтера, який він повинен мати при собі (довіреність на збір грошей, зміст статуту та інші документи), – дуже дорого і економічно невигідно. Крім того, всі ці документи не оформляються безстроково. Раз в тиждень доведеться витрачати на пакет документів для кожного волонтера мінімум 1000 гривень.

Третя причина: ДОВІРА. Там, де є готівка, там можуть бути підозри у непрозорості. А це для фондів, які чесно і прозоро працюють, дуже важливий фактор. Звичайно, в силу різних причин, від готівки нікуди не дітися. Але тоді встановлюються стаціонарні бокси і під них дуже чітко прописані правила: і виїмка, і акти про виїмку, і так далі. І в разі шахрайства є можливість залучити винуватця до кримінальної відповідальності.

ПРО ЧЕСНІСТЬ І ПРОЗОРІСТЬ

Близько 12 тисяч благодійних фондів налічується на сьогоднішній день в Україні.
Щоб розібратися у величезній кількості благодійних фондів і перевірити їх на чесність, потрібно звернути увагу на дві важливі складові.

Перша складова. Уявімо, що у мене є зайві 200 гривень і я хочу зробити добру справу. Відкриваю інтернет і знаходжу якийсь фонд. У чесного фонду в принципі повинен бути сайт або хоча б сторінка в соціальних мережах. Перше, на що я звертаю увагу, – це розділ «ПРО НАС». І там, наприклад, читаємо: «Ми, Вася і Коля, вирішили займатися благодійністю, БО …». І тут дуже важливо – чому вони це почали робити. Кожен фонд має свою історію. Як варіант у Васі і Колі трапилася особиста історія – захворіла близька людина, після чого Вася-Коля вивчили питання і почали допомагати іншим людям зі схожими проблемами. Або ці Вася-Коля були волонтерами і в якийсь момент вирішили, що це їх покликання. Або це люди, які (як, наприклад, фонд Крона, який запустився як фонд соціальної корпоративної відповідальності та у нього вже є в цій сфері репутація (залучають бізнес до благодійності).

Друга складова. На сайті благодійного фонду або на його сторінці в соцмережах ПОВИННА БУТИ ЗВІТНІСТЬ: «Нам прийшла певна сума грошей від такої-то особи (організації). З них було витрачено за таким-то проектом – стільки-то, залишилося – стільки-то».

Також важлива наявність первинної фінансової документації (чеків), про те, куди саме пішли гроші (рахунок за операцію тощо).

Також важлива характеристика. Якщо у фонду 25 напрямків (АТОшникі, хворі діти, люди похилого віку, школи-інтернати і так далі) і при цьому немає звітності та обґрунтувань витрат, то, швидше за все, – там нечисто.

ПРО «ВІДМИВАННЯ ГРОШЕЙ» І ЗАРОБІТОК НА НУЖДЕННИХ

Шахраям благодійні фонди потрібні для обходу податкового законодавства. Наприклад, здають санаторій в оренду БФ на все літо за одну гривню. А цей санаторій потім все літо заробляє по повній.

Ще за однією схемою політики і чиновники використовують БФ для отримання хабарів: «Хочеш зі мною дружити – ось туди неси, в БФ».

Іноді шахрайські БФ прикриваються ім’ям державних органів. Був приклад, коли гроші таким чином збирали переселенцям зі сходу “під егідою Мінсоцполітики”.

Є такий метод шахрайства, як створення фонду-двійника. Прикриваючись відомим ім’ям, шахраї створюють сайт-клон, де пишуть рахунок для переказу грошей.

Деякі БФ примудряються зібрані кошти класти на депозит, отримуючи відсотки і затримуючи передачу коштів за призначенням. Або віддають нужденному тільки малу частину з тих коштів, які були зібрані. Якось я перевіряла один фонд і на його сайті була інформація: «На дитину було зібрано стільки-то і витрачено стільки-то». Виявилося, що я особисто знаю маму цієї дитини. Дзвоню їй і питаю: «Тобі грошей дали?». Вона відповідає: «Ні!».

Також деякі недобросовісні фонди значно завищують суму, яку потрібно зібрати на будь-які потреби.

Дізнатися про сумлінність того чи іншого благодійного фонду можна на сайті нашої організації. Тут є далеко не всі БФ, але можна вибрати перевірені і дізнатися про тих, у кого зіпсована репутація.

БЛАГОДІЙНІСТЬ В ІНТЕРНЕТІ

Зараз велика частина благодійних зборів перемістилася в інтернет. У соцмережах можна зустріти номера приватних банківських карт для збору грошей. Як розібратися – кому можна допомогти, а хто шахраює?

Почну з репоста і закликів про допомогу в соцмережах. Найголовніше: якщо йдеться про перерахування грошей на карту, то робити це можна, якщо особисто знаєте людей. Бо зазвичай просто репостять «заклик про допомогу», не перевіряючи його. Це виливається в допомогу безсовісним бандитам. Якщо ви дійсно хочете допомогти людині, то вислухайте тему і отримайте всю інформацію. Тільки після цього у вас є моральне право репостити заклик про допомогу і залучати друзів і знайомих.

Що стосується самого призову. Ті, кому потрібна допомога, дадуть про себе всю існуючу інформацію про ситуацію і більше: діагноз (обов’язково), в якій лікарні лежить, який план лікування (щоб зрозуміти, чому саме така сума збирається на лікування або ліки). Викладають чеки, постять фото і пояснення. Іноді буває, що сума збільшилася і тоді пояснюють, чому це сталося. Логіка така: якщо мені потрібна допомога, то я завжди поясню, чому вона мені потрібна, відповім на всі питання, відповім на коментарі в соцмережах публічно (під постом про допомогу).

Підсумую: важливі ЗВІТ, ПУБЛІЧНІСТЬ і ВІДКРИТА сторінка в ФБ. Часто мені кидають посилання на сторінку мами хворих дітей. Я заходжу туди, намагаючись щось публічно уточнити, а мені ФБ не дозволяє це зробити, оскільки сторінка закрита. В цьому випадку я говорю «до побачення» – коли людина хоче допомоги, вона не закривається, вона максимально публічна і готова до співпраці.

Не обходиться і без проблем з боку батьків, коли збір відбувається на особисті карти. Дуже хотілося б піти від зборів на особисті карти, і ось з якої причини. Батьки, які роками лікують дітей, перебувають в постійному стресі. Іноді їм, що називається, «зносить дах» – вони кажуть, що дитина все одно помре і починають витрачати пожертвування на машини та інші речі для себе. У минулому році, наприклад, фонд «Бджілка» з Одеси подав до суду на одного з батьків, який витрачав пожертвування на таксі з Одеси до Києва. Є, звичайно, і ті, хто це робить не через психологічні проблеми, а усвідомлено.

Бувають і такі випадки, коли батьки в розлученні, і мати витрачає зібрані гроші тільки на дитину – для неї це проблема, а батько, користуючись нагодою, збирає кошти на свою картку і «покращує своє матеріальне становище».

ПРО ЗАКОНОДАВСТВО

Кому-то було не дуже вигідно приймати законопроект №3215, який активно обговорювали в 2015 році. Причина в тому, що він стосувався і звітності для фондів політиків, і звітності благодійних фондів шкіл і дитячих садів по всій країні. Цим законопроектом в принципі заборонялося таке поняття, як «скриночники» на вулицях і в метро.

Крім того, цей законопроект передбачав адміністративну та кримінальну відповідальність за шахрайство в сфері благодійності. А зараз максимальне покарання, яке загрожує таким «благодійникам» – попередження і штраф в півсотні гривень, адже люди дають гроші добровільно, а значить – немає постраждалої сторони.

ПРО БЛАГОДІЙНИЦТВО В ЄВРОПІ

В Європі благодійність – це сектор «нон-профіт». Там не поділяють громадські організації (ГО) і благодійні фонди (БФ). В європейських країнах є і чітка відповідальність, і звітність, і зацікавленість бізнесу брати участь в благодійності – це дає бізнесу в тому числі і деякі податкові пільги. І цей сектор в кожній країні перевіряється моніторинговою організацією. Це робоча система, в якій один одному не тільки довіряють, але й перевіряють.

 

Джерело:
До списку новин