загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Не важливо, як довго ви працювали. Важливо, чи платили внески

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Весь трудовий стаж до 2004 року буде зарахований як страховий. Після – до уваги братимуть тільки ті періоди, коли працювали офіційно.

Хвилюєтесь, чи вистачить вам стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років? Ходять чутки, що стаж починає нараховуватися лише з 2004 року, коли було прийнято Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а накопичений до цього при розрахунку виплат до уваги братися не буде.

Заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір заспокоює: «У законі чітко зазначено, що весь трудовий стаж до 2004 року буде зарахований як страховий. Підтвердити його можна записами у трудовій книжці. Жодних інших довідок надавати не потрібно. Довідка може знадобитися лише у тому випадку, якщо людина захоче врахувати при призначенні пенсії не тільки стаж до 2004 року, а й зарплату за період до 1 липня 2000-го».

До 2011 року при призначенні пенсій в обов’язковому порядку враховувалися два періоди – будь-які 60 місяців підряд до 1 липня 2000 року і за всі місяці страхового стажу після 1 липня 2000-го та до дня звернення по пенсію. Тепер достатньо інформації про зарплату лише за період після 1 липня 2000 року. Ці дані внесені у систему персоніфікованого обліку внесків Пенсійного фонду України.

«Багато людей до 2000 року мали високооплачувану роботу. Тому їм надали можливість враховувати зарплату до 2000 року. За бажання людина може подати для призначення пенсії відомості за будь-які 60 календарних місяців підряд до 1 липня 2000 року. Це може бути довідка з підприємства або з архіву (якщо підприємство ліквідували). Необхідно також вказати місцезнаходження документів, на підставі яких вона була видана», – пояснює Микола Шамбір.

Починаючи з 2004 року, до уваги беруться тільки ті місяці роботи, коли людина платила внески на пенсійне страхування. Це і є, власне, страховий, а не трудовий стаж, коли враховується виключно час роботи. Зараз внески платить роботодавець. Якщо оформлені офіційно і отримуєте «білу» зарплату, страховий стаж вам «йде».

Навчання на денній формі в інституті чи університеті зараховується у страховий стаж, але тільки до 2004 року. З 2004-го (навіть якщо навчалися в аспірантурі чи докторантурі) – лише за умови, що у цей період робили внески. Щодо відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і відпустки з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, то цей період буде зараховуватися у страховий стаж – як і період проходження строкової військової служби та військової служби для мобілізованих. 

Працівникам, котрі працюють нелегально та отримують винагороду за свою роботу у «конвертах»: 

- позбавляють себе гарантованого державою розміру заробітної плати (у тому числі розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки);
- втрачають можливість користуватися державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як: державна допомога сім’ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії;
- втрачають трудовий стаж при розрахунку розміру пенсії;
- через зарплати у «конвертах» відсутні внески до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників, і тому такі особи втрачають право на отримання гарантованої державою відпустки, своєчасно та не нижче мінімальних гарантії в оплаті праці, здоров’ї, безпечних умовах праці.

Для суспільства поширення такого явища як нелегальна праця призводить до:
- ненадходження податків до місцевих бюджетів, які б направлялись на добробут громади, на реалізацію програм соціально-економічного розвитку районів, міст.
- нестабільності та невпевненості у майбутньому громадян (відсутність належного розміру пенсій, інших соціальних виплат);
- не в повному обсязі наповнення фондів соціального страхування, що призводить до надмірного навантаження на них та пошук додаткових джерел для виконання функцій держави.

Погоджуючись на нелегальну трудову зайнятість, ви автоматично потрапляєте у групу ризику. У разі, коли працедавець не дотримається даних вам зобов’язань (не розрахується за виконану роботу, звільнить без будь яких причин і таке інше) довести факт свого працевлаштування у такого недобросовісного роботодавця надзвичайно складно.

Оформлення трудових відносин – гарантія соціального захисту й запорука гідних і безпечних умов праці. 

А тим часом…

Пенсії чорнобильців «прив’язали» до мінімалки

Кабмін змінив механізм розрахунку пенсій особам, які отримали інвалідність внаслідок участі у ліквідації наслідків радіаційних аварій.

Розроблена Міністерством соціальної політики постанова передбачає, що за бажання осіб вказаних категорій пенсія з інвалідності обчислюється з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Нагадаємо, з жовтня мінімальна пенсія ліквідаторам наслідків на ЧАЕС зросла на 11%. Зокрема, мінімальний розмір виплат чорнобильцям І групи збільшився до 4138 гривень, ІІ – до 3702, а ІІІ – до 3276.

Соломія Сочинська

 

До списку новин