загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи можна вірити у сни?- відповідь церкви

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Церква радше неохоча до того, щоби звертати увагу на сни.

Чи можна вірити в сни? Церква радше неохоча до того, щоби звертати увагу на сни. Але ж навіть у Біблії ми читаємо про сни, які походять від Бога. 

На запитання відповідає Архімандрит Філіп, монах Києво-Печерської лаври (УПЦ).

Святі отці вчать, що снам вірити не можна. Так як через них диявол часто маніпулює людьми. Звичайно, в Священному Писанні і Житія святих були випадки, коли Господь або Матір Божа, або ангели були у сні. Люди, що будуть достойні цих відвідувань, отримували божественні одкровення. Грішній людині складно відрізнити - цей сон від Бога або цей сон від диявола, бо диявол нерідко приймає вигляд Cвітлого ангела, щоб ввести людину в оману. Святитель Ігнатій Брянчанінов каже, що снам вірити не можна. Навіть якщо сон буде від Бога, а ми не повіримо цьому сну, - Бог нас за це непокарає. Навпаки, похвалить за обережність. Який би сон ні наснився, навіть якщо він потім і збудеться - краще не вірити. Краще вважати себе негідним отримувати такі сни від Бога. Смирення захищає. Думаючи, що вона гідна бачити сни від Бога, людина просто втішає свою гординю. Якщо ви прокинулися в повному розпачі від деяких снів або, навпаки, сповнені гордістю - такі сни точно від диявола. Він спеціально може дати сновидіння, які потім будуть збуватися, і губить тих, хто вірить його словам і його снам. Якщо ми у сні здійснюємо якийсь гріх, це може бути показником того, що ми в цьому замішані наяву, якщо не на ділі, то в помислах або почуттях. На сповіді краще покаятися в цьому. А благочестиві люди каються і в справах гріховних, і в помислах гріховних і навіть у сні борються проти цього.

Але я оповім Вам ще один сон, що також жодним чином не суперечить істині віри, але з поганим переліком порад стосовно того, як належить діяти. Цей сон трапивсь у житті святого Альберта Великого, в той час, коли приймав рішення вступити в Орден.

Альберта дуже захоплювало чернече життя, і він дуже хотів його розпочати. Однак, його непокоїла тривога, чи витриває на цьому шляху. Відтак йому приснилося, що він став ченцем, і що дуже радів на цій дорозі, але врешті-решт з’ясувалося, що це було для нього занадто важко, і йому довелося залишити Орден. Прокинувся з відчуттям полегшення, що це був тільки сон, але і з переконанням, що Господь Бог не радить йому вступати в Орден.

Тим не менш, Бог так насправді увійшов в цю ситуацію допіро ввечері того ж дня. А саме, Альберт пішов до церкви на молебень і на проповіді чує ні більше, ні менше, тільки ці слова: “Отже буває так, що хтось дійсно хоче стати ченцем, але турбує його сум’яття, чи зможе він залишитися на цій дорозі. І якщо такому ще й сниться, що він увійшов в Орден, але потім був покинув, а прийме це хибно за голос Божий, то попросту зруйнує своє покликання”. Зайве говорити, що ця проповідь перемогла усі опори Альберта. Без жодних вагань він приєднався до чернечої спільноти і не тільки був хорошим монахом, але став великим святим.

Мораль, яка випливає з цієї історії ясна: Не можна віддавати снам ті наші рішення, які повинні бути ретельно вивчені нашим розумом і здоровим глуздом, і прийняті нашою вільною волею. Навіть якщо рішення, запропоновані у сні, не суперечать істині віри або заповідям Божим.

Що стосується снів, зміст яких несумісний із вченням Бога, вони повинні бути негайно і без жодних роздумів відхилені, навіть якщо в них є деякі ознаки вірогідності. “Якщо ж повстане в тебе пророк чи той, що бачить сон – написано в книзі Второзаконня – і тобі дає знак чи чудо, і сповниться знак чи чудо, яке сказав тобі, мовлячи: Підім і послужимо їхнім богам, яких не знаєте, не послухаєте слів того пророка чи того, що бачить той сон, бо вас випробовує Господь Бог, щоб бачити чи любите Господа Бога вашого з усього вашого серця і з усієї вашої душі” (Втор 13,2-4).

“Бо так сказав Господь: Хай не переконують вас фальшиві пророки, які у вас, і хай не переконують вас ваші ворожбити, і не слухайте ваші сни, які вам сняться, бо вони вам пророкують неправедне в моє імя, і Я їх не післав” (Єр. 29,8-9).

 

Джерело:
До списку новин