загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

28 листопада розпочинається Різдвяний піст (Пилипів піст)

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

28 листопада православні християни почнуть останній багатоденний піст у році – Різдвяний піст, який триватиме до 7 січня 2018 року.

Триває Різдвяний піст - 40 днів. Це останній пост в році, який готує душу і тіло віруючих до зустрічі Різдва Христового. Зимовий піст напередодні Різдва ще називають Пилипів, тому що починається після дня пам'яті Святого апостола Пилипа. Люди постять, щоб віддячити богу за зібраний урожай та підготуватися до свята Різдва Христового.

Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, відноситься до стародавніх часів християнства. Вже з четвертого століття св. Амвросій Медіодалансикий, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У п'ятому столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий.

Спочатку Різдвяний піст тривав у одних християн сім днів, в інших – трохи більше. На соборі 1166 року при константинопольському патріархові Луці та візантійському імператорі Мануиле всім християнам було покладено зберігати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів.

Різдвяний піст – останній багатоденний піст у році. Він починається 15 (28 – за новим стилем) листопада і триває до 25 грудня (7 січня), триває сорок днів і тому називається в Церковному уставі Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Оскільки заговина на піст припадає на день пам'яті св. апостола Пилипа (14 листопада старого стилю), то цей піст називають Пилипівкою.

Різдвяний піст – зимовий піст, він є для нас до освячення останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового.

Початок цього свята належить до часів Апостолів. В Апостольських постановах сказано: "Зберігайте, браття, дні святкові, і, по-перше, день Різдва Христового, яке святкується вами в 25-й день десятого місяця" (desembri). Там же сказано: "День Різдва Христового святкують, він же благодать дана людям народженням Божого Слова з Марії Діви на порятунок світу".

Різдвяний піст 2017: що можна їсти

В період Різдвяного посту необхідно утримуватися від цілого ряду продуктів: м'яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, в деякі дні від риби.

До Дня Святого Миколая постити слід за правилами Петрівського посту. Також в понеділок, середу і п'ятницю можна вживати рибу, олію. В інші дні дозволено рослинне масло. Якщо на середу або п'ятницю випаде свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, то можна вживати рибу. Після Дня Святого Миколая і до самого Різдва дозволено їсти рибу в суботу і неділю. В період з 2 по 6 січня піст підсилюється, тобто в ці дні Різдвяного посту не можна вживати рибу, навіть у суботу та неділю.

Під час посту в церкві не проводять обряди хрещення та вінчання. До того ж, не варто влаштовувати весілля в ці дні, адже пост присвячений молитвам, покаяння і очищення від гріхів.

Традиції Різдвяного посту 2017

Зимовий Різдвяний піст встановлений церквою, щоб освятити останню частину року таємничим оновленням духовного єднання з Богом. Різдвяна Чотиридесятниця символізує сорокаденний піст Мойсея, який в результаті отримав на кам'яних скрижалях накреслення слів Божих. Християни в цей період постять, моляться, проходять очищення від гріхів, щоб з чистим серцем, душею і тілом підготуватися до святкової зустрічі Різдва Христового.

Піст передбачає не лише обмеження в їжі, але і певний внутрішній настрій, духовне очищення, інакше він перетвориться на дієту. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, утриманням від спокус і пороків, відмовою від розважальних і видовищних заходів.

Хворим людям, вагітним і годуючим жінкам, а також дітям дозволяється послаблення посту. А тому, перш ніж постити, обов'язково порадься зі своїм лікарем, а також священиком. Адже піст полягає не в тому, що ми їмо, а в тому, що ми можемо пожертвувати заради віри і Бога, не завдаючи шкоди своєму здоров'ю

 

Джерело:
До списку новин