загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні вшановують пам'ять Григорія Чудотворця: як проводили останній день осені

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні, 30 листопада, Православна церква вшановує пам'ять Григорія Чудотворця, , єпископа Неокесарійського. У народі цей день називають Григорій Зимовказівник. 

Григорій Чудотворець народився в Малій Азії, в місті Неокесарії в III столітті в сім'ї язичників. Батьки при народженні назвали його Федором. 

За його власними спогадами, смерть батька стала для нього початком релігійного пошуку. Переїзд у Кесарію Палестинську дав йому можливість познайомитися з Оригеном, чиї лекції в місцевому училищі, яке було створене незадовго до цього за олександрійським зразком, визначили його подальше життя. Саме він познайомив Григорія не тільки з кращими зразками античної філософії, але і із вченням Євангелія. Після восьми років навчання у пресвітера він пройшов обряд хрещення, отримавши ім'я Григорій. Багато років потому, у подяку своєму вчителеві, він напише спогади, в яких буде описано життя курсів Орігена. Через п'ять років він повертається в Неокесарію, де продовжує вивчати філософію і Священне Писання. Прагнучи до самотності і тиші, він, тим не менше, був висвячений близько 245 року в єпископи. Через деякий час кількість слухачів зросла, які залучаються не лише проповіддю, але й чудесами святителя.Святий володів даром зцілення хворих, які були одержимі бісами. Під час гоніння Деція, святитель Григорій пішов з міста і врятувався від переслідувачів, а після закінчення розшуку повернувся і відновив церковне життя в Неокесарії, заснувавши свята на честь тих, хто постраждав за віру. Про останні роки його життя відомо мало, церковні історики більше місця приділяють впливу, який він справив на подальше життя християн у Неокесарії і в інших містах Малої Азії, де свято шанували пам'ять святителя Григорія.

Традиції

Григорієм Зимовказівником свято в народі назвали тому, що по останньому осінньому дню визначали погоду на майбутню зиму. По погоді до полудня визначали першу половину зими, а по погоді після полудня – другу.

В останній день осені на Русі майже всі брали участь у народних гуляннях: проводжали осінь, що йде та зустрічали зиму. До дня Григорія Зимовказівника зазвичай випадало багато снігу, тому в цей день всі, хто брав участь у гуляннях, каталися на санях з гори і намагалися покотитися як можна далі, щоб наступний рік вдалим був. Була поширена традиція перекидатися в снігу, чим активно займалися хлопці. Говорили, що завдяки цьому зима затримається, а це, в свою чергу, позитивно вплине на врожай.

Говорили, що 30 листопада потрібно підійти до криниці і уважно прислухатися до води. Якщо вона тиха, зто це означає, зима буде тепла і м'яка. Якщо ж чується шум, то взимку будуть снігопади та морози.

Прикмети

Якщо погода у цей день хороша, зима буде м'якою. А якщо похмуро, то взимку буде мало сонячних днів.

Якщо лід на річці темний – чекати доброго врожаю наступного року.

Якщо у цей день вдарив сильний мороз – настають холоди.

Місяць знаходиться в світлому колі - погода зміниться.

 

Джерело:
До списку новин