загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Не пенсія, а сльози: до виплат деяким жінкам й надалі застосовується знижувальний коефіцієнт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як відомо, жінкам, котрі пішли на заслужений відпочинок у 55 років, скасували знижувальний коефіцієнт, через який пенсія могла зменшуватися і на 20%. Але за жовтень чимало таких пенсіонерок знову отримали неповні пенсії. Чому? 
 
Про це розповідає Ірина Стародубова, очільниця обласного управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України.
 
- Що таке знижувальний коефіцієнт?
 
- До 1 січня 2015 року згідно із Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" право на достроковий вихід на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше як 30 років та за умови звільнення з роботи. У цьому випадку розмір їхньої пенсії зменшувався на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Зменшення розміру пенсії за віком застосовувалося протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду (крім випадків, коли жінка відмовилася від отримання дострокової пенсії та продовжувала працювати).
 
Але з 1 жовтня цю норму змінено. Передбачено, що зменшення розміру пенсії за віком застосовується до досягнення віку, передбаченого статтею 26 “страхового” Закону, та протягом періоду, який дорівнює кількості місяців дострокового виходу на пенсію. Розмір пенсії переглядається без застосування зниження пенсії з дня, наступного за днем завершення цього періоду. При цьому з 1 жовтня року розмір таких пенсій не може бути меншим, ніж прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, встановлений Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" на 1 грудня цього року (1373 грн) та збільшений на 79 грн -- 1452 грн.
 
- Поясніть це, будь ласка, на прикладі.
 
- Жінці, яка народилася 25 серпня 1958 року та мала 30 років страхового стажу, з 30 серпня 2013 року призначено дострокову пенсію після досягнення 55 років. Пенсійний вік, встановлений статтею 26 Закону №1058, для жінок, які народилися у період з 1 квітня 1958 року по 30 вересня 1958 року, -- 57 років. Тобто жінка вийшла на пенсію раніше на 24 місяці. Розмір її пенсії було зменшено на 12%. Оскільки після досягнення нею пенсійного віку (57 років) вже минуло 2 роки (24 місяці дострокового виходу на пенсію), враховуючи зміни з 1 жовтня, розмір її пенсії переглянуто без застосування зниження пенсії за достроковий вихід на пенсію. Пенсія виплачується у повному розмірі.
 
- У якому випадку до пенсії таких жінок й далі застосовується знижувальний коефіцієнт?
 
- Скажімо, дострокова пенсія була призначена у 2014 році жінці, яка народилася 1 червня 1959 року. Пенсійний вік, встановлений для жінок, які народилися у період з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року -- 58 років. Тобто жінка вийшла на пенсію раніше на 36 місяців. Розмір її пенсії було зменшено на 18%. Свого пенсійного віку вона досягла 01.06.2017. На час введення в дію закону період, який дорівнює кількості місяців дострокового виходу на пенсію після досягнення цією жінкою пенсійного віку 58 років, ще не завершився. Тож 1 жовтня відсоток, на який зменшується розмір її пенсії, не змінився. Розмір її пенсії буде переглянуто без застосування відсотків зниження пенсії з дня, наступного за днем завершення цього періоду, тобто з 02.06.2020.
 
- Хто має право на дострокову пенсію за віком? Чи є тут зміни?
 
- Право на дострокову пенсію за віком збережене для жінок, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матерів осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, -- після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше як 15 років. За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини з інвалідністю здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення ним 55 років та за наявності страхового стажу не менше як 20 років.
 
Жінки, які постійно працюють у сільському виробництві, виховали п’ятьох і більше дітей до 14-річного віку, мають право на призначення пенсії незалежно від віку й трудового стажу.
 
Леся ЯСИНЧУК
 
Джерело:
До списку новин