загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як торкнулася пенсійна реформа нинішніх пенсіонерів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Одні нею незадоволені, інших вона дійсно порадувала.

Осінь реформ нам обіцяли напередодні старту VII сесії у вересні. І, напевно, можна сказати, що обіцянка виконана. Реформа освіти, пенсійна, медична, судова – всі вони були проголосовані в парламенті. Як працюватимуть – побачимо далі.

Для рейтингу взяли найважливіші – реформу освіти, пенсійну та медичну. З великим відривом на першому місці – реформа в системі освіти, яка визначає і наше майбутнє, і майбутнє наших дітей. Далі – пенсійна, і на третьому місці – медична. І переможець рейтингу, і бронзовий призер – це ті закони, які стартують вже нового 2018 року. А ось пенсійна реформа вже працює.

Її вже назвали Пенсійною реформою Гройсмана. Для прем'єра її прийняття було мало не справою принципу.

Одні нею незадоволені. Інших вона дійсно порадувала.

Наскільки вона справедлива? – досі ведуться запеклі суперечки.

Але точно ясно одне – ця пенсійна реформа – торкнеться всіх без винятку українців. Сімдесят вам років, п'ятдесят чи тридцять. Ця реформа вплине і на ваше життя, і на життя ваших дітей і навіть онуків. Але про все по порядку.

Першими відчули її на собі нинішні пенсіонери. Уже в жовтні – буквально через кілька днів після прийняття реформи – їм пенсії перерахували. І суми доплат вийшли різні. Комусь – кількасот гривень. Комусь – значно більше.

Кому і наскільки підвищити – кожному вважали індивідуально. І це – одне з головних нововведень реформи. Тепер розмір пенсії залежить виключно від стажу людини і від величини внесків, які відраховувалися з її зарплати до Пенсійного фонду.

Формула для розрахунку пенсії – тепер однакова практично для всіх громадян. Крім стажу і внесків – в ній є ще один дуже важливий показник – розмір середньої зарплати по країні. І він теж для всіх буде єдиним. До прийняття реформи – було інакше.

Припустимо, ви вийшли на заслужений відпочинок десять років тому. Тоді вам нарахували пенсію виходячи із середньої зарплати по країні в 1200 гривень. Зарплати весь цей час зростали. А ваша пенсія – ні. У вас – п'ятдесят років стажу. А у вашого сусіда – тільки двадцять. І він отримує мінімальну пенсію. Раніше – ваша пенсія була значно вище, ніж його. Але за десять років – мінімалку потроху – по кілька разів на рік – піднімали. І ось його пенсія – і ваша – вже однакові. Адже його росла. А ваша – стояла на місці. Ось так виходила зрівнялівка.

Тепер же – для розрахунку формули береться єдиний для всіх показник середньої заробітної плати. Це сума відображає середню зарплату в країні за останні три роки. І застосовується до всіх – хоч двадцять років тому людина пішла на заслужений відпочинок, хоч тільки вчора. Ось чому людям, які давно не працюють і у яких великий стаж – пенсію підняли суттєво – деяким відразу на кілька тисяч.

Нілі Петрівні додали тисячу гривень. Її чоловікові – майже дві. Отримавши гроші, жінка йде за продуктами. Як і раніше – купує все на стихійному ринку – тут дешевше.

Надбавка до пенсії суттєва – але все одно проблеми вона не вирішує, каже Ніла Петрівна. Як і раніше, ледве зводять кінці з кінцями. Якби не субсидія – то і за комуналку б заплатити не змогли. Жінка, як і її чоловік – все життя пропрацювала в будівництві. Великий стаж, офіційна зарплата. Однак є й ті, кому не додали майже нічого. І вони сердяться. І на уряд. І навіть на саму Нілу Петрівну.

В Україні – дванадцять мільйонів пенсіонерів. Дев'яти мільйонам з них – пенсії підвищили. У решти – вони залишилися колишніми.

Вже через тиждень – з першого січня – осучаснення пенсій проведуть для українських військових. І для них підвищення буде відчутнішим. Про це заявили в Кабміні.

Осучаснення пенсій – як для військових, так і для цивільних – проводитиметься щороку автоматично, незалежно від волі Верховної Ради чи уряду. Це також передбачає реформа.

Вам до пенсії ще далеко? Чи ви тільки готуєтеся виходити на заслужений відпочинок? Реформа торкнеться і вас. Є люди, по яких вона сильно вдарить. Фактично не дозволить їм залишити робоче місце в шістдесят років. І ось чому. В Україні кардинально збільшили страховий стаж – відразу на десять років. До реформи – потрібно було п'ятнадцять. А тепер – двадцять п'ять років. Неприємний сюрприз для багатьох людей, які наступного року збиралися виходити на пенсію. Якщо вони якийсь час працювали неофіційно і отримували зарплату в конвертах – страховий стаж їм не нараховувався. Щоб отримати право хоча б на мінімалку, доведеться працювати аж до шістдесяти п'яти.

Але і це не все. Вимоги до кількості стажу зростатимуть і далі. З кожним наступним роком на один рік. Якщо 2018 року це буде двадцять п'ять років, то 2019-го – вже двадцять шість. І так мінімально необхідний стаж зросте до тридцяти п'яти років.

Якщо вам зараз п'ятдесят – то при виході на пенсію в 60 років – ви повинні будете мати тридцять п'ять років стажу. А скільки є зараз? Це питання – після прийняття реформи – стало хвилювати дуже багатьох людей.

Ірина Петрук прийшла до управління Пенсійного фонду. Тільки тут вона може дізнатися напевно – чи платив роботодавець за неї внески – а значить – зараховувався їй стаж. Вся ця інформація – є в електронній базі даних. Ось їй роблять роздруківку – жінка зітхає з полегшенням.

Але ж часто буває і по-іншому. Електронна база працює з двохтисячного року. Відтоді – саме її дані, а зовсім не записи в трудовій – є підтвердженням вашого стажу.

Експерти радять самому переконатися, чи не обманює вас роботодавець. Для цього і потрібно прийти до Пенсійного фонд, як це зробила Ірина Петрук. Вас повинні прийняти в будь-якому управлінні. З собою потрібно мати лише паспорт та ідентифікаційний код. Ваш стаж до 2000 року – в базі не відображається. Його рахуватимуть за записами у трудовій книжці. До стажу так само зарахують роки служби в армії або перебування в декреті.
Ваші діти, внуки... здавалося б – ну що їм до пенсійної реформи? Але як раз їх – вона торкнеться найбільше. Вже з 2019-го – в Україні вводиться накопичувальна система. Це вже факт – рішення прийняв парламент. А значить, молоді люди – самі збиратимуть собі на пенсію.

У кожного з них буде особистий рахунок у пенсійному накопичувальному фонді. Туди роботодавець щомісяця відраховуватиме певний відсоток від зарплати. І після досягнення пенсійного віку накопичена сума стане другою пенсією – на додачу до тієї, яку платитиме держава.

Деталі – як працюватиме ця система в Україні – ще належить затвердити парламенту. Зараз лише розробляють законопроект.

Накопичувальні пенсії – це практика більшості країн ЄС. Ось тільки експерти попереджають про ризики. Адже фонди можуть збанкрутувати. Гроші – прірва. А поки що – Україна має державний пенсійний фонд – з величезною фінансовою дірою. Дефіцит – більше ста сорока мільярдів гривень. І якщо в системі нічого не міняти – він зростатиме, а пенсії – ставатимуть все мізернішими. Який ефект дасть пенсійна реформа – побачимо вже найближчими роками. У будь-якому випадку – як цю систему не реформує, які закони не приймай – підвищувати пенсії і далі можна буде тільки за умови зростання економіки.

Нагадаємо, співвідношення пенсій із заробітною платою в Україні становить близько 37%. Цей коефіцієнт використовується експертами для визначення ефективності пенсійної системи. Так, за твердженнями експертів, 37% – це негативний результат. Позитивним вважається співвідношення вище 40%.

Водночас в Україні триває пенсійна реформа, покликана подолати дефіцит Пенсійного фонду і усунути несправедливість в призначенні пенсій. Наприклад, в Мінсоцполітики розробляють правила для працюючих пенсіонерів – уряд планує фіксувати коефіцієнт заробітку на момент досягнення пенсійного віку і переглядати його тільки за бажанням громадянина.

 

Джерело:
До списку новин