загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Підсумки року та прогнози від соціологів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

55 експертів підбили підсумки року та зробили прогнози на прийдешній 2018 рік. Думки експертів вивчали соціологи фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Так, думка експертів збіглася щодо найважливішої події року. Однозначно це запровадження безвізового режиму з країнами Європейського союзу. Головними позитивними подіями стали запуск медичної, освітньої, пенсійної реформ та підвищення пенсій, – переконані опитані експерти. Щоправда деякі з них називають пенсійну, медичну, а також судову реформи найнеоднозначнішими подіями року, їх можна оцінити як позитивно, так і негативно. 

Нещодавні атаки на НАБУ, а також події, пов’язані з Міхеїлом Саакашвілі, зокрема, позбавлення його громадянства, прорив кордону в Шегинях та початок так званого “міхомайдану” – найбільш негативні події року, кажуть експерти.

“Серед інших негативів, що їх відзначають експерти – наступ влади на громадянське суспільство (е-декларування для антикорупційних діячів, переслідування окремих активістів), продовження військових дій на Донбасі та окупації Криму, а також нові конфліктні моменти у відносинах України із країнами-сусідами (Польщею та Угорщиною)”, – зазначають у “Демократичних ініціативах”.

Внутрішньополітичними успіхами, на переконання експертів, стали реформи, зокрема, продовження реформи децентралізації, а також їх загальне законодавче забезпечення. Успіхом стала й відносна політична стабільність.

А от до внутрішньополітичних невдач експерти традиційно віднесли відсутність значущих результатів боротьби з корупцією. Також сюди потрапили невдачі в економічній сфері, які насамперед пов’язані зі складною соціально-економічною ситуацією в країні, інфляцією та продовженням мораторію на продаж земель сільськогосподарчого призначення.

Зовнішньополітичними перемогами стали, звісно, безвіз, а також продовження та часткове посилення міжнародних санкцій проти Росії. Зовнішньополітичними невдачами експерти вважають конфлікти з Польщею та Угорщиною, відсутність результату дипломатії у вирішені конфлікту на Донбасі.

Персоною року в український політиці другий рік поспіль став прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Президент Петро Порошенко за рейтингом успішності посів другу сходинку. Міхеїл Саакашвілі – третій, але більшість експертів називає його найменш успішним політиком 2017 року.

Чого українцям чекати у 2018 році?

У прийдешньому році варто очікувати посилення політичної конфліктності та протистояння, а також фактичного розгортання президентської та парламентської виборчих кампаній, – прогнозують експерти. Вони також застерігають щодо зростання популізму, погіршення соціально-економічної ситуації та зростання соціальної напруженості, що потенційно може вилитись у вуличні акції протесту.

Зовнішньополітичний контекст суперечливий: з одного боку, очікується продовження санкцій та подальшої міжнародної ізоляції Росії, а з іншого – спад підтримки та уваги до України, що пов’язано, зокрема, з розчаруванням Заходу в прогресі українських реформ. Ймовірно, у 2018 між Україною та МВФ буде складна співпраця. Відносини з Росією погіршаться. Експерти не виключають локальне загострення конфлікту на Донбасі.

У 2018 році експерти радять владі сконцентруватися на боротьбі з корупцією, продовжити судову реформу і в її контексті створити спеціалізований антикорупційний суд. Економічні реформи, які б забезпечили стійке економічне зростання, а також створення сприятливих умов для розвитку бізнесу в Україні мають стати іншим пріорітетним напрямком діяльності.

Діда Мороза – у відставку

Найбільше на роль українського Діда Мороза підходить Святий Миколай, кажуть експерти. Водночас вони переконані, що цілеспрямовано прагнути замінити у суспільній свідомості звичного Діда Мороза на когось іншого не потрібно.

“Натомість, кожна людина, на думку більшості опитаних експертів, сама має обирати, який персонаж їй більше до вподоби. Разом з тим приблизно третина експертів дотримуються протилежної думки та вважають, що Діда Мороза як рудимента радянської спадщини все ж таки варто замінити”, – резюмували в “Демократичних ініціативах”.

Джерело:
До списку новин