загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як збільшити пенсійні заощадження, – поради експерта

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Для того, аби мати достойний рівень життя у старості, зараз можна об'єднуватись і вкладати кошти, або відкривати депозити.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» заявив директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Аби мати достойну старість, не варто покладатися винятково на державу. Якщо припустити, що у людини є якийсь рівень заощаджень, але недостатній, щоб забезпечити себе у майбутньому, можна консолідуватися. Наприклад, можна об'єднати 3-4 сім'ї і укласти договір на придбання нерухомості. Декілька сімей може собі це дозволити, на відміну від однієї. Це можна офіційно оформити і потім це може бути доповнення до пенсії», – запропонував Устенко.

Також пан Устенко розглядає депозит, як ще один хороший варіант забезпечити себе на пенсії. Але зауважує, що такий варіант є ризикованим.

«Зараз, у 2018 році, коли Національний банк збільшив облікову ставку і після того очікується достатньо високий рівень інфляції. Щоб ще не вийшло так, що депозитні ставки будуть мати в реальному вираженні негативні значення», – зауважив експерт.

Відтак, якщо нема змоги скористатися жодним із цих варіантів, тоді, на переконання гостя програми, доведеться продовжувати працювати, будучи на пенсії. 

Для того, аби в Україні запрацював третій рівень пенсійної системи, недостатньо просто її запровадити. Потрібен фінансовий ринок, куди можна було б вкладати кошти.

«Мені здається, що був би непоганий варіант, якби перед нами як людьми, які нікому не довіряють, якщо справа стосується пенсійної системи, стояв український пенсійний фонд, організований три роки тому і, наприклад, австрійський пенсійний фонд, який працює 100 років. Ми б, мабуть, вибрали не український, а австрійський фонд», – впевнений експерт.

За словами економіста, він переконаний, що недостатньо запровадити третій рівень пенсійної системи. Потрібно розвинути фінансовий ринок, бо потрібні інструменти, аби можна було вкладати кошти. 

«Для вкладаня в банк на депозити великого розуму не потрібно, ми і самі це можемо зробити. Вкладати в якісь інструменти фінансового ринку, акції чи облігації, в Україні неможливо, бо його, як такого, не існує. Значить потрібні якісь інструменти, куди вкладати.

У біткойни ми могли б спробувати, але боїмось. Можна спробувати щодо нерухомості, але не завжди. Треба думати, скільки можна зі свого відкладеного капіталу вкласти в нерухомість, і чи взагалі можна», – пояснив Устенко. 

Окрім цього, пан Устенко оптимістично дивиться на майбутнє пенсійної системи. Він вважає, що це не глухий кут і ситуація буде покращуватися. 

«Якщо припустити, що у нас буде активний розвиток економіки, а це буде результатом реформи, то ситуація з пенсійним обслуговуванням буде вирівнюватися. Уявіть, що раптом в два рази зменшується об'єм тіньового сектору економіки. У нас кількість працюючих із 10 мільйонів перетворяться у 15 мільйонів», – певен гість програми. 

 

Джерело:
До списку новин