загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Майстер-клас – різдвяний павук

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ніхто не заперечить, що сьогодні символом новорічних свят є ялинка. Але далеко не всі знають, чим прикрашали свої оселі наші пращури до того часу, як лісова красуня завоювала головну роль на зимовому святі.

Давньою різдвяною прикрасою був «павук», зібраний з десятків, а то й сотень солом’яних трубочок. Напередодні Різдва його підвішували до центральної балки хати. Деколи під «павуком» ставили свічку. Тоді при нагріванні він починав крутитися, і на стінах відбивалися тіні. Люди вірили, що це тіні душ померлих предків, що завітали на свята. Уважно слідкували, в який бік буде обертатися «павук», в цьому вбачали магічне значення. Якщо вліво – чекай на голодний рік, вправо – матиме родина добрий урожай. Вважалося поганою прикметою коли «павук» стояв на місці.


Чому ж павук був таким бажаним в людській оселі? За однією з легенд, він так старанно заснував вхід до печери, в якій заховалась Мати Божа із Дитятком, що в озброєних Іродових воїнів не виникло жодного сумніву, що туди давно ніхто не заходив. Тому, за народними віруваннями, павука не можна було вбивати, бо накличеш на себе лихо. До обіду навіть заборонялося викидати цих істот з хати: жінка, котра це зробить, неодмінно втратить смакові відчуття.


«Павук» − це не просто прикраса, а ще й оберіг. За народним уявленням, «павуки» мають властивість вловлювати у свої солом’яні тенета видиме і невидиме зло, тим самим оберігаючи оселю від негативної енергії. Коли людина була хвора, або ж коли жінка не могла завагітніти, то ставали під «павука», щоб він забрав все погане. Тому їх не викидали з дому після завершення зимових свят, а залишали висіти до наступного Різдва. Спалювали «павуків» лише після того, як виготовлять нових.
Хоч свій витвір і прийдеться знищити, та приємні клопоти творення цих солом’яних супровідників різдвяних свят варті того, адже можливості для творчості тут – необмежені. А «павук» з кожним роком виходить все оригінальнішим.

«Павук» своїми руками


Ще за часів наших дідусів і бабусь перед Різдвяними святами був звичай робити солом’яних «павуків». Таємно зібравшись, щоб не заважали хлопці, дівчата нарізали різних розмірів соломинки, нанизували їх на волосини конячого хвоста і формували з них різноманітні квадратики і кубики. Запасалися матеріалом ще влітку, коли дозрівало жито чи пшениця. Тоді стебла тверді й неламкі. Їх чистили і складали на зберігання. Взимку, коли час братися за роботу, стебла замочували у гарячій воді, щоб вони стали гнучкішими і не тріскали.
Але часи змінилися. Не у кожній домівці знайдеться солома, не кажучи вже про конячий хвіст. Та це не означає, що треба відмовитися від такої гарної прикраси й оберега. Можна його зробити із соломинок для соку та нитки. Що ми і зробимо.

Нарізаємо 12 однакових соломинок. За допомогою голки 4 соломинки нанизуємо на нитку і утворюємо з них квадрат, просовуючи голку ще раз через першу соломинку.
Нанизуємо ще 2 соломинки і закріплюємо їх у найближчому куті квадрата, утворюючи трикутник. Рухаючись за годинниковою стрілкою, просовуємо голку через соломинку, яка є найближче. Таким же способом робимо ще 1 трикутник.
Просовуємо голку з ниткою через один з кутів трикутника на вершину. Вершини трикутників з’єднуємо разом.
Вертаємось голкою до одного з кутів квадрата. І так само, як і в попередній раз, утворюємо 2 трикутники, які потім також скріплюємо. Так ми зробили маленького «павучка».

Великий «павук» формується із багатьох малих «павучків». Наприклад, всередині центрального «павучка» закріплюємо в два рази меншого. Таких же «павучків» підвішуємо до чотирьох кінців і до нижньої верхівки центрального «павучка».
Можна придумати й складніші форми, але слід дотримуватись симетричності. З «павучків» можна будувати такі фігури, які тільки можна уявити, з’єднувати їх стільки, скільки вистачить фантазії та терпіння. Для того, щоб павук мав досконалий вигляд, його прикрашають сухими квітами, невеличкими прикрасами з соломки, насінням, кольоровим папером.

Поради:

велику упаковку трубочок можна купити у супермаркеті;

краще використовувати велику голку, а якщо її немає під руками, то в пригоді стане канцелярська скріпка, яку можна зігнути у форму голки;

соломинки мають бути завдовжки не більше ніж 11 см, щоб павук не вийшов надто великим;

щоб нанизані соломинки не спадали з нитки, вільний кінець нитки слід на щось намотати (напр., на іншу соломинку).

Джерело:
До списку новин