загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці, які вийшли після 2018 року на пенсію, отримають на 35% менше виплат, ніж ті, хто вийшов у 2017 році

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Із 1 січня 2018 року в Україні запрацювала пенсійна реформа, яка суттєво ускладнила життя українцям майже всіх вікових категорій.

Проаналізуймо, як зміниться життя пересічного пенсіонера нинішнього року.

Ще у грудні під час ухвалення бюджету Кабмін із помпою анонсував чергове підвищення пенсій. Тоді прем'єр обнадійливо заявив, що 2018 року середня пенсія збільшиться із 1886 до 2787 грн, тобто на 901 грн.

Із 1 січня мінімальну пенсію встановлено на рівні прожиткового мінімуму, вона становить 1373 грн. Протягом року уряд планує переглянути прожитковий мінімум двічі і довести його з 1 грудня 2018 року до 1497 грн. Відповідно, збільшаться і розміри пенсій.

А тепер беремо калькулятор і рахуємо реальну ціну такого "підвищення". За оцінками ООН, бідними вважають людей, які на день отримують менше ніж $5. У бюджеті на 2018 рік закладено курс гривні на рівні 30,1 грн/$.

Тобто у грудні 2018 року "щасливі" володарі мінімальних пенсій отримуватимуть на руки $49, що рівноцінно $1,65 на день. Середня пенсія по країні на рівні анонсованих 2787 грн означатиме, що в середньому українські пенсіонери отримують $92,5 на місяць, або ж $3,08 на день. Тобто і мінімальна, і навіть середня пенсія істотно відстають від критерію ООН, який визначає поріг бідності в державі.

Це означає, що фактично Україну населяють люди похилого віку, а працездатне населення для того, щоб хоча б сподіватися на мінімальну пенсію, зобов'язане "горбитися" на 10 років довше, аніж у попередні роки до так званої пенсійної реформи.

Із 2018 року фактично скасовано достроковий вихід на пенсію тим українцям, який їм було покладено за різні заслуги. Це стосується педагогів, медиків і, звичайно, чорнобильців, які раніше могли вийти на пенсію, маючи 20 років стажу. Це при тому, що в Україні є цілі райони (наприклад, північні райони Житомирської, Рівненської і Київської областей), де майже все населення постраждало внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Ще одне абсурдне нововведення – із 2018 року всі ті, кому не вистачить страхового стажу, можуть його докупити. Тобто, грубо кажучи, якщо вам для пенсії не вистачає одного року, вам необхідно буде заплатити 19 657 грн. Багато у нас пенсіонерів, готових викласти такі гроші?

Але і це ще не все. Якщо до початку 2018 року кожен рік стажу множився на трудовий коефіцієнт 1,35, то тепер буде множитися на 1. Це призведе до того, що українці, які вийшли після 2018 року на пенсію, отримають на 35% менше виплат, ніж ті, хто вийшов у 2017 році. А якщо взяти до уваги те, що увімкнено друкарський верстат, плюс постійне та стрімке підвищення цін буквально на все, то в сухому залишку йдеться не про фінансове поліпшення життя пенсіонерів, а про їхнє подальше зубожіння.

Ще одне "дрібне шахрайство" відбувається навколо обіцянок уряду підвищити виплати військовим пенсіонерам. Найцікавіше полягає в тому, що в бюджеті 2018 року відповідних витрат не закладено.

Пенсіонери вкотре переконалися, що цьому уряду вірити не можна. Надія тільки на дітей і близьких родичів. Тому що людям, які пішли і йдуть на заслужений відпочинок, влада в реальності показує дулю. Упевнений, вони дадуть відповідь негідникам належним чином на виборах. І ніякий адмінресурс не врятує. Чекайте.

Віталій Журавський

 

Джерело:
До списку новин