загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Народні прикмети на 24 лютого – День Власія

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

24 лютого Православна церква вшановує пам’ять християнського святого Власія Севастійського, шанованого в лику священномучеників. Проживав він у III столітті в місті Севастії. З юності відрізнявся благочестям, лікував людей.

Власій на прохання місцевих жителів поставили єпископом. Під час великого гоніння, організованого імператором Діоклетіаном, святий втішав християн, відвідував в темницях мучеників.

Одного разу місцевий правитель Агрікол зажадав зібрати диких тварин для катування християн. Ловчі, що займаються ловлею живності, помітили скупчення різних звірів біля однієї печери. Слуги Агрікола підійшли ближче і побачили, що тварини чекають благословення від Власія, який зцілював їх від різних хвороб.

Слуги повернулися до правителя і повідомили про побачене. Тоді той наказав привести Власія до нього. Святий з радістю вийшов і попрямував в Севастії. По дорозі він молився Богу і здійснював чудеса. Він врятував хлопчика, який подавився рибної кісткою, повернув жінці порося, якого забрали до лісу вовки.

У Севастії Власій зазнав жорстоких тортур. Місцевий правитель всіляко намагався зламати його віру, звернувши в язичництво. Але святий був вірний Христу. Близько 316 року Власій прийняв мученицьку смерть.

24 лютого: прикмети дня, повір’я та звичаї

Після Власьєвим дня сильні зимові холоди відступають. У народі вважали, що біля цього дня буває 7 морозів: 3 доби до Власія, 1 на Власія і 3 – після. Люди говорили: «Власій прийшов, роги з зими збив».

Власівські морози – найсильніші, але вони пройдуть і зима завершиться, звільняючи місце довгоочікуваної весни. Часто в останні зимові дні спостерігалася сильна заметіль. Селяни про неї говорили: «Зима дитя шукає».

Наші пращури вшановували святого Власія як покровителя рогатої худоби. Самого мученика прозвали в народі «коров’ячим богом», а Власьев день – «коров’ячим святом». Ікони із зображенням Власія встановлювали в хлівах і корівниках для благополуччя худоби.

Щоб уберегти скотину 24 лютого намагалися не працювати. У народі вірили, що на Власія домовик коней заїжджає. Щоб убезпечити коня від мук домашнього духу, до нього прив’язували батіг, онучі і рукавиці.

Домашнім улюбленцем в цей день давали кращі корми, доглядали за ними, прибирали в хлівах. До церкви приносили спеціально випечені короваї житнього хліба, які освячували водохресною водою. Повернувшись додому, господині годували таким хлібом всіх домашніх тварин. Ще селяни приносили в церкву коров’яче масло і клали його перед образом святого. Говорили: «У Власія навіть борода в маслі».

В Орловській губернії пекли пампушки з кашею на молоці, що отримали назву «трубніци». Їх віддавали коровам, щоб ті не хворіли, давали хороші надої і приносили приплід. З Власьева дня починалися торги худобою.

Свято відзначали дуже широко і масово. Гуляли три дні і більше, купували горілку, варили пиво, запрошували в гості родичів. Не святкуючи цієї дати, господар міг накликати на свою худобу різні біди.

Для збереження худоби від хвороб, псування, пристріту здійснювали обряд «Опахіваніе села». Вважалося, що в цей період бушує нечиста сила.

Крім обрядів для благополуччя худоби проводили акції землеробського характеру. 25 лютого на ранковий мороз виставляли пряжу і зерно, призначене для посіву. Вірили, що пряжа стане біліше, а зерно, займане морозом, дасть хороший урожай. Цей обряд називали «зорненіем».

24 лютого: прикмети погоди

  1. Якщо багато снігу, то скоро весна настане і в травні багато зелені буде.
  2. Відлига наступила в цей день – морозів більше не буде.
  3. Якщо багато довгих бурульок, то весна пізня буде.
  4. Грім – до сильних вітрів.

Людина, народжена 24 лютого, має рішучість і завзятість. Вона завжди рухається вперед і ніякі перешкоди на шляху її не лякають. Як талісман їй потрібно носити гематит.

Джерело:
До списку новин