загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому у всьому світі знають про "Кобзар"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Говорячи про Тараса Шевченка, не можливо не згадати збірку, котра принесла йому світову славу. Твори із “Кобзаря” перекладені на понад 100 іноземних мов!

Перш за все, за межами України, збірка набула популярності в США та Канаді, адже саме туди масово емігрували українці, котрі, попри всю любов до батьківщини, з тих чи інших причин, були вимушені її покинути.

Наприклад, у бібліотеці Українського Національного Музею в Чикаго, Кобзар вважається найсвятішою книгою усіх часів — справжньою біблією українського народу. У родинах емігрантів, ця збірка передавалась із покоління в покоління, а згодом, деякі найстаріші видання були передані у музей — зараз там сотні унікальних видань. І кожна окрема книжечка — це унікальна історія видавців, які мали за мету поширювати слово українського генія по всьому світу. А також сотні історій українських родин, які назавжди покинули батьківщину, але жодного дня про неї не забували, адже навіть серед небагатьох пожитків, які могли взяти з собою на чужину — знаходили місце для збірки Шевченка.

Від найменшого, до найбільшого видання

Як і всі всесвітньо відомі книжки, Кобзар видавався у найрізноманітніших форматах. І ось два найцікавіших з них:

Кобзар занесений у книгу рекордів, як найменша у світі книжка. Це видання було виготовлене українським майстром мікромініатюр Миколою Сядристим. Розмір цієї збірки — 0,6 квадратних міліметри! Сторінки практично прозорі, адже вони тонші за цигарковий папір. Проте всі норми дотримані і мініатюрна книжка за якістю не поступається звичайній.

А найбільший Кобзар у світі знаходиться у музеї українського генія, та сягає двох метрів у висоту і півтора в ширину. Чи виконували б такі специфічні роботи для книжки, котра не є для нас знаковою?

“Заповіт” Тараса Григоровича не дарма перекладений на більш ніж 150 іноземних мов — це і є тим показником, який говорить про геніальність автора.

Джерело:
До списку новин