загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Джунглі по-українськи: Інженер-винахідник створив плантації із тропічних фруктів.

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У селі Рожни на Київщині винахідник-селекціонер Анатолій Патій збудував чотири теплиці-термоси, загальною площею 750 кв. м та поставив на потік виробництво екзотичних саджанців. Зараз його бізнес приносить близько $300–400 на кв. м/рік.

Селекціонер Анатолій Патій навчився вирощувати в теплицях під Києвом екзотичні плодові дерева. 

У теплицях Патія ростуть апельсини, мандарини, ківі, інжир, гранат, банани та ананаси, але прибуток йому приносять не їх плоди, а саджанці, яких за рік селекціонер продає близько 40 тис. шт.

Ціна саджанця стартує від 100 грн/шт., у 3-4 місяці – досягає 1000 грн, а найдорожчою є доросла рослина – близько €1000.

Серед покупців фермера як ті, хто просто хоче отримати екзотичний урожай у себе вдома, так і бізнесмени, які бажають наслідувати справу Патія.

Попит на саджанці поступово росте, але розширювати свою «плантацію» фермер не збирається. Забезпечувати необхідну кількість продукції він вирішив завдяки новим проектам і співпраці зі своїми клієнтами, у яких він викуповує саджанці за півціни.

Цитрусовий рай

Патій спершу вирощував рослини у своїй квартирі, а пізніше, заробивши трохи грошей, побудував кілька теплиць-термосів за винайденою ним же самим технологією. Крім апельсинів, тут ростуть і плодоносять мандарини, ківі, інжир і гранат.

Частину рослин підприємець вирощував самостійно, в пробірці. Особливо пишається суперкарликовим бананом заввишки всього 80 см — у природі вони набагато вищі. А також ананасом із "шишками" — супліддями вагою до 15 кг.

Ще один незвичайний цитрусовий гібрид, виведений Патієм, — це лимон, на якому ростуть кілограмові плоди і який плодоносить чотири рази на рік. Підприємець не тільки "сотворив" це чудо на початку 1990-х, а ще й акліматизував його в Україні.

Можна подумати, що екзотичні фрукти, які визрівають так далеко від тропіків, — це і є те, на чому заробляє Патій. Але сам підприємець уточнює: плоди він не продає, а дохід отримує від торгівлі саджанцями екзотичних рослин. "Ми плодові дерева ріжемо на живці, розмножуємо і продаємо", — пояснює бізнесмен.

Загалом за рік Патій реалізує понад 40 тис. саджанців тропічних рослин, які вирощує на невеликій площі — 750 кв. м: саме стільки займають його чотири теплиці.

Річний дохід господарства — $300-400 з квадратного метра на рік. Маленький саджанець підприємець продає за ціною від 100 грн за штуку. Кущ віком три-чотири місяці — за 1 тис. грн. А на доросле дерево цінник нерідко сягає €1 тис. Подібний товар беруть переважно підприємці, які зважуються повторити шлях Патія — побудувати теплицю і заробляти на саджанцях.

Також серед покупців є і забезпечені сім'ї, спраглі до швидких і власних врожаїв екзотичних фруктів. Подібні клієнти, за словами бізнесмена, готові платити будь-яку ціну, аби швидше отримати у свій зимовий сад велике дерево з плодами лимона, банана, ананаса чи мандарина. Патій каже, що нещодавно розпродав більше тисячі таких дорослих рослин. Щоб виростити їх, потрібно чотири-п'ять років.

Прибутковий проект

Ще одним напрямком ділової активності Патія став продаж теплиць-термосів і самої бізнес-ідеї "під ключ".

Термоси він придумав сам, — допоміг досвід роботи інженером-системотехніком після закінчення Інституту цивільної авіації.

У 1995 році майбутній підприємець отримав європатент на проект енергоощадної теплиці, де екзотичні рослини почувають себе так, немов ростуть у тропіках. Секрет самої технології Патій не розкриває, але її можна купити за €500.

Все засновано на ефекті термоса — теплиця не впускає холоду зовні і не випускає тепла зсередини. Електрику для освітлення така термоферма також не використовує, але дозволяє отримати рівень внутрішньої освітленості в півтора-два рази вище, ніж зовні. Обігрівальний котел використовується лише за сильних морозів, та й той у подібній ситуації сумарно працює дві години на добу.

Бізнесмен продає не просто креслення. Він консультує новачків, допомагає їхньому бізнесу зміцніти, вчить самостійно доглядати за рослинами.

"Ми продаємо не просто проект. Це готовий бізнес, який дає можливість людям заробляти гроші", — стверджує Патій. Ціна — $7 тис. — саме стільки коштує зведення теплиці-термоса площею 100 кв. м. Уже за два роки, каже винахідник технології, вона буде приносити вдвічі більше чистого прибутку, ніж ці первинні витрати. І це — тільки на самих саджанцях.

На придбання проектів теплиць Патія вже зважилося понад 700 осіб. Більшість із них — співвітчизники винахідника, українці. Але є у нього покупці і з країн СНД, а також Європи.

Та й попит на саджанці значно виріс. Але тут розважливий Патій не розгубився. Розширюватися він відмовляється, а затребувані обсяги намагається заповнювати за рахунок нових проектів, отримуючи ще й бонус: частину саджанців у своїх нових клієнтів він викуповує за півціни.

Паростки ринку

Патій — не єдиний підприємець, який вирощує під Києвом екзотичні теплолюбні рослини. Необхідні для цього теплиці збудували 13 років тому Віталій та Анна Маркуш, вклавши в підприємство близько $10 тис. Вони купували вже готові дерева, щоб скоріше наповнити розплідник рослинами і саджанцями. Віталій Маркуш говорить тепер: у якомусь сенсі це була авантюра — ніхто тоді не думав про великі доходи.

Перших клієнтів сім'я шукала на виставках. Зараз вони продають понад 20 видів екзотичних рослин, серед яких ківі, гранат і навіть маракуя. Подружжя ще й розвиває свій інтернет-магазин, який торгує тропічною екзотикою.

 

Джерело:
До списку новин