загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні відзначають Чистий четвер: традиції і обряди свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні, 5 квітня, настає Чистий четвер, який є першим з "Великого тридення" перед святом Великодня. Великий четвер – один з найважливіших днів Страсної седмиці, для якого існують певні традиції та обряди. 

Під час богослужіння у Чистий четвер згадують Таємну вечерю, на якій Господом було встановлено таїнство Святого Причастя. Також Ісус сказав своїм учням саме під час Таємної вечері, що один з них зрадить його, так і сталося: Юда Іскаріот вночі в Гефсиманському саду вказав на Нього стражникам з допомогою поцілунку.

Основною і відомою традицією Чистого четверга є купання, яке потрібно здійснити ще до сходу сонця. Також в цей день було прийнято стригтися, щоб фізичне очищення було повним.

Вмиватися у Великий четвер потрібно обов'язково з срібла. Треба кинути у воду будь-срібний виріб і вмитися нею. Вважалося, що такий обряд допоможе зберегти красу і здоров'я.

Після купання в Чистий четвер кидали жменю солі в горщик. Це повинен був зробити кожен член родини, щоб створити оберіг для дому на майбутній рік. Для обряду використовували саме сіль, оскільки наші предки вірили, що "четвергова" сіль має особливу цілющу силу. Для кращої дії сіль освячували в церкві.

Не можна залишати з Чистого четверга на Страсну п'ятницю брудний посуд і замочену для прання білизну.

Крім того, в Чистий четвер у будинку повинна панувати чистота і порядок. Оскільки вважається, що той, у кого в Чистий четвер будинку брудно, проведе весь рік у сварках.

Крім того в Чистий четвер прийнято пекти паски. Зранку господині ставлять тісто, щоб воно піднімалося. А ближче до вечора, прочитавши всі необхідні молитви, приступають до святкової випічки.

У народі існує повір'я, згідно з яким, які вийшли паски, можна судити, як пройде весь рік до наступного Великодня. Якщо паски вийшли пишні і смачні, то майбутній рік принесе тільки радість. А в разі, якщо випічка не вдалася - рік може бути складним.

Багато віруючих людей, які підходять з всією серйозністю до обрядів Чистого четверга, після ранкового купання в Чистий четвер відвідують ранкову літургію в церкві, щоб висповідатися і причаститися. Перед відвідуванням церкви в цей день не вживають ніяку їжу.

Що стосується харчування в Чистий четвер, тим, хто постує слід дотримуватися строгих правил Страсного тижня Великого посту, а саме дотримуватись сухоїдіння без масла і вживання гарячих страв.

 

Джерело:
До списку новин