загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Благовіщення Пресвятої Богородиці 2018: що не можна робити

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Є суворі заборони, що не можна робити у Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це свято припадає на Великий піст і дуже шановане вірянами, тому слід дотримуватися низки канонів.

Наші пращури вшановували Благовіщення як найбільше в Бога свято. У цей день церква згадує, як Пресвятій Діві з’явився Архангел Гавриїл із божою звісткою, що вона явить на світ Сина Божого — Ісуса Христа.

За повір’ям, на Благовіщення Пресвятої Богородиці Господь благословляє землю, рослини і «усяке дихання», отже, після цього дня дозволяється розпочинати польові роботи.

Що не можна робити у Благовіщення 2018

У свято Благовіщення, як і у Великдень, Івана Купала, Різдво, Петрів день, вважається не тільки сильним гріхом починати будь-яку нову справу, але й наші прадіди вірили, що навіть тварини шанують це велике свято. Краще максимально присвятити цей святковий день духовному розвитку і самоосвіті.

У зв’язку з цим склалось безліч суворих приписів, що не можна робити у Благовіщення.

На свято Благовіщення нікому і нічого не можна давати — в іншому разі в будинок прийде бідність. Вважається, якщо що-небудь віддати з дому у Благовіщення, значить витратити сімейний спокій і мир на сторонніх людей;

У Благовіщення 2018 не слід відвідувати перукарню і що-небудь робити з волоссям, навіть не рекомендується зачісуватися. У зв’язку з цим навіть є популярне народне прислів’я — «Птах гнізда не в’є, дівчина коси не плете»;

Також у свято Благовіщення не можна вдягати новий одяг, інакше він порветься, забрудниться або зіпсується;

На який день тижня випадає Благовіщення, у той цілий рік не рекомендується розпочинати жодної нової справи. Наприклад, якщо свято Благовіщення випало на четвер, то за нові справи не беруться в жодний четвер протягом цілого року;

У Благовіщення Пресвятої Богородиці не можна що-небудь сіяти, інакше можна накликати неврожай. Крім цього, є забобон, що в який день трапиться свято Благовіщення, той вважається поганим для посівів і оранки, а наступний за ним день — найбільш вдалий і щасливий.

Ще у Благовіщення Пресвятої Богородиці не можна шити і в’язати, щоб не заплутати свою долю. Наші предки вірили, що людське життя є ниткою, якою керують ангели-охоронці та Бог. Тому переплутати у свято Благовіщення 2018 нитки долі досить легко.

Також, що не можна робити у Благовіщення, — виїжджати з дому. У цьому разі поїздку краще перенести.

Ці заборони, що не можна робити у Благовіщення, передавались із покоління в покоління століттями, тому не варто ними нехтувати. Крім того, під час Благовіщення триває Великий піст із певними обмеженнями в їжі. Тому їсти не можна м’ясо, рибу, яйця і молоко.

Благовіщення Пресвятої Богородиці: що можна робити

Вважається, що у свято Благовіщення Господь благословляє землю. Тому період післясвята вважається ідеальним для засівання сільськогосподарських культур. У Благовіщення Пресвятої Богородиці що можна робити — слідувати давній традиції напередодні свята або в день, коли Благовіщення, освячувати в церкві просфори і насіння. Їх потім слід зберігати до перших весняних посівів як знак Божого благословення. У народі вірять, що освячення насіння сприяє гарному росту коренеплодів і родючості землі.

У Благовіщення Пресвятої Богородиці 2018, як і в інші «двунадесяті» та великі церковні свята, у всіх храмах розноситься святковий дзвін — благовіст. У церквах відбувались усю ніч служби, на яких співали пісні Богородиці: «Архангельський глас взиваємо до Тебе, Чиста: радуйся, Благодатна, Господь із Тобою». У свято Благовіщення люди радіють сонцю, приходу весни і пожвавленню життя.

Якщо міркувати, чи можна щось робити у Благовіщення і чи можна працювати у Благовіщення, то тут варто відштовхуватись від древніх статутів. Це свято вважається переломним днем ​​у повсякденності всіх селян. До Благовіщення вони намагались закінчити всі зимові справи.

У Благовіщення Пресвятої Богородиці що можна робити — спалювати зимові солом’яні покриви, старий зношений одяг, речі, які прийшли в непридатність. Крім того, у Благовіщення 2018 можна стрибати через багаття, очищаючи душу у такий спосіб від злих духів, обкурювати хати, щоб вигнати з них будь-які хвороби. Хоча всі ці ритуали вважаються близькими до купальських, але в них дотримуються віри в цілющу і очисну здатність вогню.

З огляду на те, що свято Благовіщення Пресвятої Богородиці 2018 випадає на Великий піст перед Великоднем, то в їжі слід дотримуватися всіх правил посту. Однак як виняток і на честь свята дозволяється зробити деяке послаблення і їсти рибу. При цьому як і раніше виключаються з раціону м’ясо, яйця, молоко. Але варто запам’ятати: в разі якщо Благовіщення припадає на Страсний тиждень (шостий тиждень Великого посту) — рибу їсти також не можна.

Що можна і не можна, коли Пасха збігається із Благовіщенням

Православні християни відзначають свято Благовіщення 2018 за новим стилем 7 квітня, католики святкують за старим стилем — 25 березня. На відміну від Різдва і Великодня, Благовіщення Пресвятої Богородиці 2018 в Україні не належить до вихідних святкових днів.

Якщо дні передсвяти, 6 квітня, або післясвяти, 8 квітня, випадають на Страсний тиждень або Світлу седмицю (перші сім днів святкування після Пасхи) — то вони відкладаються. Однак якщо свято Благовіщення випадає на Великий піст, то в церкві відбувається святкова літургія.

У разі, коли Пасха збігається із Благовіщенням, вважається, що свято подвоює свою силу, а пост у дні Пресвятої Богородиці послаблюється. За старих часів у Київській Русі рік починали з Благовіщення, яке майже збігалось із весняним рівноденням. Свято настільки шанували, що його не скасовували, коли Пасха збігалась із Благовіщенням.

У разі, коли Пасха збігається із Благовіщенням, а це 12 раз у 532 роки — богослужіння в день Святої Пасхи присвячується не цілковито спогаду Воскресіння Христового, а і Благовіщенню.

День, в який відбувався такий збіг, називали «киріопасхою», тобто «пануючою», «справжній» Великдень. Киріопасха випадає досить рідко. Наприклад, її святкували в 1817, 1828 1912 і 1991 роках. Наступна Киріопасха відбудеться вже в 2075 році.

Під час богослужіння, коли Благовіщення, згадують народження Христа від Богородиці. У церковних співах йдеться про те, що завдяки появі на світ Спасителя світу від Діви Марії земля і небо об’єднані, а люди наближені до Бога. У Благовіщення Пресвятої Богородиці 2018 церква зазначає, що людям варто перебувати у стані спокою, не бути обтяженими будь-якою роботою, що в цей день вважається великим гріхом.

Джерело:
До списку новин