загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ігор Малицький — в’язень 4-х концтаборів, що пережив своїх катів і зумів пережити смерть

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Бачили пекло на землі — це про людей, що пережили фашистські концтабори. На Харківщині лишилося тільки 16 очевидців усього нелюдського, на що спромоглися люди в Освенцимі, Дахау та Маутхаузені та інших подібних місцях. У Харкові такі свідки є, зокрема, унікальна людина — Ігор Малицький. Він вижив у 4 таборах і зараз у свої 93 роки продовжує вчити інженерів та їздить до воїнів на передову.

Це професор Ігор Малицький, і так він закінчує розповідь про 4 табори смерті, які пережив, і про набагато більшу кількість смертей, від яких дивом уберегла доля. Одне з таких зустріч з Ангелом Смерті з Освенцима.

Ігор Малицький, колишній в’язень концтаборів:

- Менгелє — це лікар, який ставив страшні досліди над жінками, дітьми і взагалі людьми. І я потрапив їм під досліди. У мене нема жодного зуба, і не тому, що я старий. Я взагалі не старий, ще молодий! А нема ні одного зуба, бо він виривав  їх у мене , а тоді вставляв.

Ігор Федорович — зараз ледь не єдина людина у світі, яка пережила 4 концтабори - Терезін, Аушвіц, Маутгаузен і «Лінц 3». І ще йому вдалося здійснити неможливе — він втік з австрійського Маутгаузена, із блоку смерті у таборі смерті. Тоді з 419 в’язнів вижили всього дев’ятеро. Той відлов людей назвали «полюванням на зайців», а Ігор Федорович при житті отримав могилу.

Ігор Малицький, колишній в’язень концтаборів:

-  Там є моя могила — Малицький Ігор, Харків. Це з того боку написано, а я живий. І до цих пір.

У фашистських таборах загинули, за різними оцінками, до 995 000 людей. Окремо в Освенцимі і Майданеку вбили ще більше мільйона осіб. На згадку про смерть і життя Ігорю Федоровичу лишився вибитий на руці табірний номер. І жага до життя. Каже, хоче жити. Хоче, щоб Україна перемогла та жила без війни, а для цього її треба захищати від ворога. Тож 93-річний українець їздить на передову підтримати військових. Таких, яким був сам 7 десятків років тому.

Ігор Малицький досі готує майбутніх інженерів. Його робоче місце легко впізнати за жовто-блакитним прапором і фото юнака, що пішов воювати одразу після звільнення з концтабору. За цим столом в Українській інженерно-педагогічній академії він працює вже 55 років. При житті Малицькому присвячена експозиція в музеї, і найближчим часом він опублікує велику книгу спогадів. Вона буде про історію людини в нелюдському світі концтаборів, якого просто не мало бути, але він був.

Джерело:
До списку новин