загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

3 травня - День сонця. Історія і традиції цього свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Свято «День сонця» щороку відзначається у світі 3 травня.

Сонце є найближчою до Землі зіркою, всі інші розташовані на більшій відстані від нашої планети. Земля, як відомо, обертається навколо Сонця. Сонце нам необхідно, без світла ми не змогли б жити.

Сонце є для нашої планети найпотужнішим джерелом космічної енергії. Воно дає нам світло і тепло, які необхідні не тільки людям, але також рослинам і тваринам. Потрібно зазначити, що без сонця у нас не було б повітря і води. Адже тоді повітря перетворився б на рідкий азотний океан, води б замерзли, а суша обмерзла. Наша планета виникла близько сонця і життя на ній зародилася теж багато в чому завдяки йому.

Сонце дає людям відновлювану енергію, яку легко використовувати. Крім того, така енергія не утворює токсичних і радіоактивних відходів.

Історія свята "День сонця"

Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) в 1994 році вирішило створити це свято. Це було зроблено з метою привернення уваги суспільства до можливостей використання поновлюваних джерел енергії.

В цей день по всій Європі організовуються заходи різного роду, які спрямовані на демонстрацію можливостей сонячної енергії.

Дуже важливо, що, забираючи частину сонячної енергії, ми не принесли серйозних змін в енергетичний баланс планети. Останнім часом використання сонячної енергії стає все більш популярним. Це пов'язано з подорожчанням інших видів енергії. Сьогодні виробляється велика кількість різних товарів, що працюють на сонячних батареях. Адже цей вид енергії є дешевим і екологічним, дозволяє уникнути видобутку і спалювання отруйної палива.

День Сонця сприяє поширенню інформації та обміну досвідом між різними країнами та містами.

Традиції на свято "День сонця"

3 травня, на свято Міжнародний день сонця, проходять різні заходи. В експериментальних і приватних сонячних і енергоефективних будинках, а також дослідних і проектних інститутах організовуються дні відкритих дверей. Їх відвідування дає громадськості можливість познайомитися з здійснюваними проектами і новітніми досягненнями науки.

Проводяться виставки та зустрічі, конкурси, змагання, пробіги сонячних автомобілів і електромобілів.

В рамках круглих столів обговорюються технічні, економічні та соціальні аспекти сонячної енергетики.

За тиждень до або після Дня Сонця проходять семінари "сонячна тиждень".

У рамках святкування цього дня також влаштовуються конкурси шкільних проектів і малюнків на дану тему. Щорічно у програмі цього свята бере участь близько 14 країн.

Сонце: що це

Сонце являє собою центральну і єдина зірка Сонячної системи, навколо якої здійснюють обертання інші об'єкти системи. Сонячне випромінювання бере участь у процесі фотосинтезу, надає безпосередній вплив на погоду, клімат та зміну пір року на нашій планеті. Тривалість сонячного дня дуже сильно впливає на життєдіяльність організмів.

До речі, Сонце світить білуватим світлом, але, проходячи через атмосферу Землі, він стає жовтуватим. Найпоширеніша теорія виникнення Сонячної системи свідчить, що призвели до її формування вибухи однієї або декількох наднових зірок.

Люди здавна поклонялися Сонцю як божеству і влаштовували на його честь різні свята. На Русі такими святами були Масниця, День літнього сонцестояння і День весняного рівнодення. На честь Сонця писались заклинання, пісні, влаштовувалися ігри. Культ Сонця був в релігіях цивілізацій інків, єгиптян, ацтеків. Багато стародавні пам'ятники пов'язані з Сонцем, до них відносяться мегаліти, які точно відзначали положення літнього сонцестояння. Один з найбільших і найвідоміших з них - це мегаліт в англійській Стоунхенджі.

Сонце випромінює ультрафіолет, який володіє антисептичними властивостями. Його можна використовувати з метою дезінфекції води і різних предметів. Це випромінювання також здатне викликати загар на шкірі людини, і володіє деякими іншими біологічними ефектами - наприклад, воно сприяє виробленню в організмі людини вітаміну D. Потрібно зазначити, що великі дози ультрафіолетового випромінювання шкідливі для нашого здоров'я - вони здатні викликати онкологічні захворювання шкіри, сонячний удар і деякі інші проблеми. Тому людям в літній період, коли сонце є найбільш активним, потрібно захищатися від його променів. Для цього ми носимо головні убори, сонцезахисні окуляри і користуємося сонцезахисними кремами.

Як відомо, вплив ультрафіолету послаблюється озоновим шаром, що знаходяться в земній атмосфері. Однак в останні роки погіршення екології на планеті призводить до витончення озонового шару і утворення так званих озонових дір.

Сонце має дуже потужне магнітне поле, його напруга змінюється з часом. Є люди, які чутливі до магнітних бур, що відбуваються на Сонці. У них ці процеси викликають погіршення самопочуття, головний біль.

Вченими було підраховано, що поточний вік Сонця становить близько 4,57 мільярда років.

Ідею про те, що Сонце є центром, навколо якого обертаються планети, вперше висловили Аристарх Самоський і давньоіндійські вчені. У 16 столітті ця теорія була відроджена знаменитим Коперником. Виміряти відстань від Землі до Сонця першим намагався Аристарх Самоський. Але, звичайно, зробити це в ті часи не було ніякої можливості.

Сучасні вчені мають у своєму розпорядженні великою кількістю устаткування і знань для всебічного вивчення Сонця. Сьогодні спостереження за сонцем і його зйомки проводять з аеростатів, супутників, ракет і космічних станцій.

За допомогою другого штучного супутника Землі Супутник-2 в 1957 році були проведені перші внеатмосферные спостереження Сонця.

Першими космічними апаратами, призначеними для спостережень за Сонцем, були супутники серії «Піонер», створені NASA. Вони були запущені в період між 1960 і 1968 роками.

 

Джерело:
До списку новин