загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поради городникам щодо вирощування цвітної капусти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Цвітна капуста – одна з найсмачніших, найкорисніших та найцінніших за вмістом живильних речовин культура.

Для вирощування цвітної капусти непридатні бідні піщані ґрунти, які погано втримують вологу. Ця культура віддає перевагу низинним ділянкам, з родючим, добре зволоженим ґрунтом. Ділянок, на яких застоюється вода, вона теж не любить.

Капуста - культура досить примхлива. Вона дуже світлолюбна. Якщо ділянка затінена, це сприяє швидкому розвитку листя та повільному утворенню голівок. Але й прямі сонячні промені капуста теж не любить.

Цвітна капуста менш морозостійка, чим, наприклад, білокачанна і може переносити лише слабкі заморозки (-1-1,5 °С). Тому висаджувати розсаду у відкритий ґрунт краще після того, як мине загроза заморозків. Оптимальна температура для вирощування капусти складає 15-18 °С.

Висаджувати розсаду капусти рекомендують у два ряди з відстанями в ряді 30-40 см, а між рядами 55-60 см. У кожну лунку вносяться добрива - 60-100 г попелу і жменя перегною. Після рясного поливу ґрунт навколо коренів потрібно ущільнити. А якщо ви вирощували рослини у своєму розсаднику, то перед посадкою добре полийте розсаду і тільки через кілька годин викопуйте й висаджуйте її в ґрунт. Перед посадкою в кожну лунку внесіть 150-200 г перегною або перепрілого компосту, а якщо є тільки мінеральні добрива, то додайте нітрофоску або кристалін (25-30 г на відро води) по 0,5 л у лунку. Висаджуйте розсаду по нижній листок. Після висадження в ґрунт розсаду можна тимчасово прикрити плівкою і перші 2-3 дні затінювати.

Цвітна капуста має слаборозвинену кореневу систему, розташовану близько до поверхні ґрунту, тому важливо стежити за тим, щоб ґрунт постійно знаходився у вологому стані. Його вологість має становити 70-80%. А при температурі вище 22°С ґрунт потрібно постійно воложити. Навіть короткочасне пересушування ґрунту приводить до погіршення якості та зменшення врожаю капусти. Тому при сухій спекотній погоді висаджену розсаду варто поливати щодня. Бажано також протягом вегетаційного періоду мульчувати капусту шаром перегною (6-7 см) і підживлювати.

Перше підживлення виконується через 1,5-2 тижні після висаджування розсади настоєм гною: в 10 л води розвести 1 кг гною, половину столової ложки сечовини і половину столової ложки хлористого калію. У суміш можна також додавати по 1 г борної кислоти й молібденовокислого амонію. На одну рослину йде 0,5-0,7 л розчину.

Друге підживлення - через 2 тижні після першого, а третє - з появою зачатка качана розміром з волоський горіх. Для готування розчину в 10 л води необхідно розвести половину столової ложки подвійного суперфосфату й 1 столову ложку повного добрива. Після підживлень ґрунт необхідно рихлити, а рослини підсапувати та мульчувати.

Ще одна важлива особливість полягає в тому, що після початку утворення качана необхідно надломити 3-4 листки і прикрити його ними. Це сприяє утворенню щільного качана. Якщо качан не прикрити, то на світлі він почне втрачати білий колір і розсипатися. Але багато городників вважають, що краще листя не надломлювати, а зв'язувати над головками, тобто рекомендується влаштовувати «шалашики», які продовжують «працювати» на рослину. Такий прийом вимагає більше часу, але гарний урожай все окупить.

А період до збору врожаю цвітної капусти короткий: головки цілком готові вже через 15-20 днів після початку формування. Якщо ж качан акуратно зрізати, залишивши нижнє листя, з пазух листя з'являться пагони, з яких можна залишити один найдужчий, і до осені отримати другий урожай.

Щоб нові пагони швидко росли, рослини рясно поливають і підживлюють так само, як і при вирощуванні основного врожаю. При гарному догляді за рослинами головки досягають 400-500 грамів.

Але у цвітної капусти досить багато шкідників. Це хрестоцвітні блішки, слимаки, гусениці, попелиця. Для боротьби з цими та іншими шкідниками молоді рослини варто накривати сіткою. А позбутися попелиці можна і за допомогою рослин: висадіть поблизу кілька томатів або баклажанів. Профілактичні заходи необхідно виконувати й на сусідніх з капустою рослинах, для того щоб шкідники з цих культур не потрапляли на капусту. Для боротьби з хрестоцвітними блішками рослини необхідно поливати з лійки, їх також можна запилювати тютюновим пилом. Рослини та ґрунт на грядці можна обпудрювати деревним попелом (1 склянка на 1 кв. м) від шкідників та як підживлення рослин попелом.

На попереднє ж місце капусту висаджувати можна лише через 3-4 роки після першої посадки. Але в жодному разі не можна допускати, щоб її попередниками були ріпа, редис, рапс, а також інші види капусти.

 

Джерело:
До списку новин