загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Роз’яснення: Чи мають право на пільгову пенсію за роботу із шкідливими умовами медичні працівники інфекційної лікарні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Під час роботи в деяких медичних закладах працівники охорони здоров'я мають пільги з обчислення стажу.

Відповідно до статті 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія за віком на пільгових умовах призначається працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списками №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників затвердженими Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць.

Згідно з розділом XXIV «Охорона здоров’я та соціальна допомога» Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. №461, право на таку пенсію мають молодші медичні сестри, молодші медичні сестри з догляду за хворими, сестри-господині, молодші спеціалісти з медичною освітою, які безпосередньо обслуговують хворих у туберкульозних та інфекційних закладах, відділеннях та кабінетах повний робочий день.

Основною умовою під час визначення права на пільгове пенсійне забезпечення медичних працівників, професії (посади) яких передбачені цим розділом Списку, є безпосереднє обслуговування хворих упродовж повного робочого дня (не менш ніж 80% установленого для цих робіт, професій чи посад).

Безпосереднє обслуговування хворих – це робота, яка виконується в умовах контакту медичного працівника і пацієнта, а саме: діагностичні й лікувальні процедури, заходи по догляду за хворими, створювання відповідного лікувально-оздоровчого режиму (лист Мінпраці та МОЗ України від 04.12.96 р.№06/1-4088).

До цих робіт може бути віднесено проведення масажу, ін’єкцій, процедур, маніпуляцій, годування хворих, їхнє транспортування, санітарну обробку хворих, санітарно-гігієнічну обробку ванн, миття посуду, інструментарію, прибирання палат і допоміжних приміщень у відділеннях тощо.

Отже, підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є не тільки наявність професії (посади) та виробництва в конкретному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (не менш ніж 80% установленої тривалості для такої категорії працівників).

Атестація проводиться згідно Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 01.08.1992 року №442 (із змінами) атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству.

Для установ охорони здоров’я листом Мінпраці від 05.05.95 №06-1544 і МОЗ України від 17.05.95 №5.05.08-370/ доведено Інструкцію проведення атестації робочих місць в установах охорони здоров’я і соціального забезпечення. Згідно з якою, по робочих місцях розділу XIX списку №1 і розділу XXIV списку №2 атестацію з умов праці для підтвердження права на пільгове забезпечення провадити комісійно.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації .

 

Джерело:
До списку новин