загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Верховна Рада дозволила трансплантацію за згодою донора: що треба знати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

17 травня Верховна Рада дозволила трансплантацію органів за згодою донора. 

За зміни до деяких законів щодо охорони здоров'я та трансплантації анатомічних матеріалів людини №2386а-1 проголосували 255 депутатів.

Презумпція незгоди та Єдина державна інформаційна система трансплантації

В Україні діятиме так звана презумпція незгоди. Це означає, що у людини, у якої діагностували смерть мозку, вилучатимуть органи  для трансплантації тільки в разі її письмової згоди за життя. Українці можуть змінити своє рішення та заборонити вилучати органи у себе після смерті, повідомила голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

В якості згоди вважається письмова заява, відмітка в паспорті або посвідченні водія, внесення даних до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Якщо ж особа не залишить бодай якесь волевиявлення, згоду на вилучення органів можуть надати родичі загиблого. В усіх інших випадках використання органів людини без дозволу - заборонене.

Окрім того, взагалі  заборонено вилучати органи в учасників АТО, аби унеможливити потенційні зловживання. З'явиться посада транспланта-координатора, який виявлятиме потенційного донора. Також саме цей фахівець буде встановлювати, чи є в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації відомості про прижиттєво надану людиною згоду або незгоду на посмертне донорство. Прийнятим документом передбачається, що трансплантація буде безкоштовною. Держава має фінансово  її забезпечити. Нові норми почнуть працювати вже з наступного року.

До цього часу в Україні діяв закон про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини від 1999 року. Загалом у світі щорічно виконується до 100 тис. трансплантацій органів і понад 200 тис. тканин та клітин людини. Майже в третині країн діє так звана презумпція згоди на трансплантацію органів. У західних країнах є спеціальні бази даних осіб, які фіксують свою незгоду. Проте вони можуть її відкликати.

Які інститути трансплантують органи в Україні

Під стінами парламенту з самого ранку зібралися півсотні людей на підтримку цього закону. Наразі у Запоріжжі проводять трансплантацію нирок, а в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. Шалімова - трансплантацію печінки, розповів організатор акції та голова Національного руху За трансплантацію Юрій Андреєв.

За його словами, у країні таких операцій роблять вкрай мало. Мільйони доларів за операції з трансплантації серця, печінки, нирок та кісткового мозку українці везуть з України за кордон. На мітинг під Верховну Раду також прийшли й люди, яким трансплантували орган. Вони змушені протягом життя приймати ліки, які не дають трансплантованим тканинам та органам відторгнутися. Однак держава забезпечує їх тільки дешевими генериками, зазначив Андреєв.

За даними МОЗ, пересадки органів та клітин в Україні щороку потребують близько 5000 людей, з них понад 3400 помирають, не дочекавшись операції.

За останні десять років в Україні не провели жодної трансплантації серця, зазначив заступник директора з лікувально-координаційної роботи Національного інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова Костянтин Руденко.  В країні є фахівці, які можуть робити подібні операції. Однак їх не проводять через відсутність системи трансплантації.

У липні-серпні минулого року соціологічна група Рейтинг провела опитування серед українців. 63% респондентів підтримало право людини на пожертву своїх органів після смерті, щоб врятувати або покращити життя інших людей.

 

Джерело:
До списку новин