загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які кімнатні рослини можуть викликати алергію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Прикрашаючи будинок кімнатними квітами, поцікавтеся: чи не можуть якісь з них викликати алергію? На жаль, найбільш небезпечні ті, які красиво цвітуть і видають приємні аромати. Від ефірних масел, пилку, спор, що викидаються рослинами в повітря, можуть і текти сльози, і долати нежить, і душити кашель. А до деяких рослин варто доторкнутися, щоб отримати шкірні опіки. Одне і та ж рослина може і радувати, і засмучувати - все залежить від індивідуальної непереносимості вироблюваних нею алергенів.

Раніше чи не в кожній хаті стояла герань (пеларгонія). Її запах подобається багатьом сердечникам, він для них - ліки. У листі рослини багато ефірного масла, яке благотворно діє на серце, дезінфікує повітря. Але воно може викликати сильні алергічні реакції. Як і не менш відома примула.

Небезпечно заводити вдома азалію, інші рододендрони. Під час цвітіння вони насичують повітря сильним і дуже стійким запахом. Через нього голова може надовго розболітися, а шкіра - "прикраситися" хворобливими висипаннями.

Коли зацвітає олеандр, кімната наповнюється неймовірно запашним ароматом. Цим ароматом володіють речовини, які рослина викидає в величезних кількостях в повітря. Через них може прискорено забитися серце, сильно розболітися голова і навіть охопити задуха. Родичі олеандра по сімейству кутрових - катарантус, аламанді.

Запаморочливий аромат виділяють і зацвітають Амарилісові: еухарис, крінум. Їх ефірні масла - теж потужні алергени.

Кирказон - хоч і лікарська рослина, але в його квітках чимало отруйних алкалоїдів. Тому краще не вдихати запах кирказонових і не тримати ці рослини в квартирі.

У багатьох будинках можна побачити красуню диффенбахію. Якщо її сік потрапить на шкіру або слизові оболонки, може статися дуже сильне їх подразнення, аж до глибоких опіків. Цим відрізняється все сімейство ароїдних, до яких належать і арматури (алоказия), і філодендрон, і аглаонема.

Аналогічні реакції можуть викликати також всі молочайні, в тому числі такі популярні, як еуфорбія, акаліфа, кротон.
А фікус Бенджаміна, навіть якщо і не цвіте, виділяє через свої пори частинки молочного соку.

До речі, деякі фікуси, а також цитрусові дуже підступні. Через безпосередній контакт з ними шкіра не запалюється. Однак зростає її чутливість до світла, і під час навіть недовгого перебування на сонці можна отримати сильний опік.

Потенційна загроза виходить і від цикламена. Тяжкі опіки бувають при попаданні його соку на слизові оболонки. Взагалі, з рослинами, що виділяють молочний сік, краще контактувати мінімально. А ставити їх потрібно у віддалених, важкодоступних місцях, особливо для дітей.

Всі папороті - потужні алергени, так як коли вони розмножуються, їх суперечки розлітаються далеко навколо. Потрапляючи в дихальні шляхи, ці суперечки здатні ускладнити дихання і викликати напад найсильнішого задухи.

Каланхое, очиток, грошове дерево (толстянка) - чудові лікарські рослини, що володіють властивістю загоювати рани. Проте, використовувані зовнішньо, вони можуть викликати шкірні алергічні реакції, а їх соки, що приймаються всередину, - тривалі набряки бронхів.

Джерело:
До списку новин