загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сума може збільшитися: українцям почнуть виплачувати соцдопомогу замість пенсії, що потрібно знати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кабінет міністрів на початку року оприлюднив постанову, в якій визначено порядок виплати тимчасової соціальної допомоги особам, які досягли пенсійного віку, але не отримали права на пенсію.

У документі прописаний механізм визначення розміру такої соціальної допомоги. Розмір допомоги розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. При цьому він не може бути вище 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

На даний момент він становить 1373 грн, тому тимчасова державна допомога не може перевищувати цю суму. Однак, якщо уряд змінить прожитковий мінімум, то ця сума також може збільшитися.

З 1 січня 2018 року далеко не всі громадяни, яким виповнилося 60 років, можуть піти на відпочинок і отримувати пенсію. Тим, хто досяг пенсійного віку, але не має відповідного стажу, пенсію не призначать. Вони можуть розраховувати лише на тимчасову соціальну допомогу. І то не всі, а лише ті, хто має не менше 15 років трудового стажу.

Хто може розраховувати на тимчасову соціальну допомогу?

«Пенсійна реформа суттєво підвищила вимоги до страхового стажу, необхідного для того, аби оформити пенсії. Тож з нового року доволі багато українців позбавлені можливості вийти на заслужений відпочинок, навіть якщо вони досягли пенсійного віку. Але вони за рішенням уряду можуть отримувати тимчасову допомогу (з 1 січня 2018 по 31 грудня 2020 року), а тоді при досягненні віку 63 роки їм нарахують пенсію», – каже Василь Гельбич.

Однак на тимчасову соціальну допомогу, відповідно до постанови Кабміну, можуть розраховувати не всі громадяни, яким виповнилося 60 років, а лише ті, хто має не менше 15 років страхового стажу, і які на час оформлення допомоги є безробітними.

Які документи потрібні для призначення тимчасової допомоги?

Особам, які досягли пенсійного віку, але не мають відповідного стажу, слід звернутися в органи соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання. Вони повинні написати заяву і додати такі документи:

– документ, що засвідчує особу пенсіонера, його місце проживання та ідентифікаційний код,

– довідку про страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера впродовж п’яти робочих днів),

– заповнити декларацію про доходи і майновий стан на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї (чоловіка, дружини) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Якщо тимчасова грошова допомога оформляється не за адресою прописки, а за місцем фактичного проживання пенсіонера, то до перерахованих вище документів, слід додати ще довідку про те, що людина не отримує такої допомоги в управлінні праці та управлінні соціального захисту за місцем реєстрації.

На який розмір тимчасової допомоги можуть розраховувати пенсіонери?

Чітко визначеної суми державної допомоги особам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсійні виплати, нема. У кожного вона буде різною і визначатиметься як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. Якщо середньомісячний середній дохід на одну особу становить, скажімо, 1000 грн, то соціальна допомога становитиме 373 грн (1373-1000). Коли в людини дохід на одного члена родини менший, для прикладу 500 грн, тоді соціальна допомога становитиме 873 грн (1373-500).

Тобто, максимальний розмір соціальних виплат пенсіонерам у 2018 році становить: з 1 січня 2018р. – 1373 грн, з 1 липня 2018 року – 1435 грн, з 1 грудня 2018 року – 1497 грн.

Перерахунок розміру грошових виплат проводиться кожні півроку з урахуванням змін майнового стану та середньомісячного сукупного доходу одержувача допомоги.

Тимчасова допомога щомісяця перераховується на рахунок у банку чи виплачується через оператора поштового зв’язку. Вибір способу отримання виплат вибирає отримувач допомоги.

З якого часу виплачується тимчасова соціальна допомога пенсіонерам?

Особи, яким виповнилося 60 років, можуть звертатися за призначенням тимчасової допомоги відразу на другий день після святкування ювілею. Якщо зробити це з певних причин не виходить, то це можна зробити впродовж трьох місяців від дня народження. Тобто, якщо людині виповнилося 60 років , скажімо, 20 січня, а вона звернеться по допомогу лише на початку березня, то їм допомогу все одно призначать з 1 січня.

Якщо вони звернуться пізніше, ніж через три місяці, то їм допомога призначатиметься з дня звернення, тобто, з дати подання всіх необхідних документів та довідок.

Кому з пенсіонерів тимчасова допомога не призначається?

Далеко не всі пенсіонери, яким бракує страхового стажу для оформлення пенсії, можуть розраховувати на тимчасову фінансову допомогу від держави.

Соціальна допомога, згідно з законодавством, не призначається, якщо:

– особа отримує пенсію, скажімо, по інвалідності, працює або веде іншу діяльність, від якої отримує дохід,

– хтось з членів сім’ї (чоловік, дружина) протягом року перед зверненням по допомогу здійснив покупку (оплату послуг) на суму понад 50 тис. грн,

– середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, тобто 1373 грн. Іншими словами, якщо у чоловіка непогана пенсія, скажімо, 3,5 тис. грн і він працює і має зарплату 3 тис. грн, то матеріальна допомога дружині не вийде, бо середньомісячний сукупний дохід на одну особу у них більший, ніж прожитковий мінімум для непрацездатних (3,5 тис+3 тис.грн: 2=3тис.250 грн),

– під час вибіркової перевірки виявлені додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно (здавання в оренду житлового приміщення (будинку), заробіток членів сім’ї, які офіційно не працевлаштовані тощо),

– у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок), загальна площа якої перевищує 21 кв. м на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля (іншого транспортного засобу, механізму).

Утім, фінансова допомога пенсіонерам, які не мають достатнього пенсійного стажу, може призначатися всупереч деяким вищеперерахованим обмеженням за висновком комісії, якщо в складі сім’ї є людина з інвалідністю. Рішення приймається після обстеження матеріально-побутових умов особи, яка звернулася за призначенням такої допомоги. Оскаржити рішення соціального захисту можна в органі виконавчої влади вищого рівня або у суді.

Рішення – призначити пенсіонеру тимчасову допомогу чи ні – приймає управління соціального захисту населення протягом 10 календарних днів з дня подачі заяви. Про відмову повідомляють письмово у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення.

Коли виплату тимчасової допомоги можуть скасувати?

Якщо стане відомо, що отримувач допомоги приховав чи надав недостовірні дані про доходи та майновий стан, то виплату допомоги скасують.

Підставою для припинення виплат може бути працевлаштування отримувача допомоги або його підприємницька діяльність, виїзд на постійне місце проживання за кордон , оформлення пенсії або якщо протягом півроку він не забирає нараховані кошти. Аби відновити надходження коштів, треба звернутися в управління соціального захисту з письмовою заявою, в якій пояснити причину неотримання грошей.

 

Джерело:
До списку новин