загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерт пояснив, чому потрібен другий рівень пенсійного забезпечення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нинішня модель пенсійної системи грунтується на реаліях 20-го століття. Однак, тоді кількість людей працездатного віку було вище, що дозволяло покрити пенсійні виплати за рахунок внесків працівників. Зараз ситуація змінилася.

Згідно з національним демографічним прогнозом , до 2025 року частка осіб старше 60 років складе 25%. Внесків працюючих людей вже зараз недостатньо, щоб покрити пенсійні виплати. Цьому є багато причин: нелегальне працевлаштування, велика кількість людей пенсійного віку тощо. Як результат – дефіцит пенсійного фонду (ПФУ), який становить близько 200 млрд грн.

Як же взагалі виглядає солідарна система

Зараз роботодавець платить за кожного працівника ЄСВ в розмірі 22%, який відраховується на пенсії. Тобто, люди пенсійного віку отримують пенсійні виплати з тих внесків, які здійснюють працівники.

За оцінками експертів, коефіцієнт заміщення пенсією втраченого заробітку, при такій системі, буде знижуватися. Зараз він становить 32%. Протягом наступних 30 років – знизиться до 18%, що майже вдвічі менше, ніж передбачено конвенціями Міжнародної організації праці. Тобто, якщо заробітна плата працівника була 5 тис., То пенсійна виплата становить 1,6 тис. Грн, а через 30 років – буде 900 грн.

Першочерговим шляхом вирішення ситуації бізнес-співтовариство бачить введення другого рівня пенсійного забезпечення – з 1 січня 2019 року. Згідно з ним, крім солідарної системи впроваджуються індивідуальні пенсійні накопичення. Тобто, для кожного працевлаштованого людини до 35 років обов’язково створюється власний накопичувальний рахунок, після 35 років – за рішенням працівника. Система має прогресивну шкалу відрахувань – від 2 до 7%. Базою розрахунку внесків до накопичувальної системи буде сума заробітної плати. Щорічно сума відрахувань буде збільшуватися до досягнення 7%. Засоби, які відраховує платник, будуть надходити на індивідуальні пенсійні рахунки. Розпорядження коштами здійснюватимуть НПФ – недержавні пенсійні фонди. Аналоги другого рівня пенсійного забезпечення працюючих в Естонії, Німеччини, Великобританії тощо.

Ключовий сенс введення другого рівня пенсійного страхування – уберегти пенсійні накопичення від впливу інфляції і забезпечити їх цілісність.

Зволікати з введенням не варто. Адже тільки за останні роки, за рахунок коштів, які можна було накопичити, за підрахунками бізнесу, сьогодні б були на 17% вище виплати, ніж це є зараз.

До того ж, витрати на впровадження даної системи є мінімальними, оскільки за основу береться наявна матеріальна і технічна база (ПФУ, НПФ, адміністратори НПФ, аудитори і т.д.). Державний пенсійний фонд буде тільки адміністратором коштів, фактичне управління ними будуть здійснювати недержавні пенсійні фонди. Це забезпечить державно-приватне партнерство.

Як будуть захищатися вклади і що буде виступати гарантією?

Гарантією виступають:

 - критерії допуску пенсійних фондів, прописані в Законі – а саме: вимоги до беззбиткової діяльності, розміром капіталу банку-зберігача, участь у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (за аналогією з кредитами)

 - децентралізована система нагляду і регулювання – між Нацкомфінпослуг, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку і НБУ;

 - запобігання конфлікту інтересів між зберігачами, які керують засобів і адміністратором – це 3 різні юридичні особи – банк, недержавний пенсійний фонд і Пенсійний фонд України відповідно;

 - обмеження шляхів вкладення коштів в перехідний період впровадження другого рівня (перші три роки) – зокрема, в державні облігації, фінансові зобов’язання найбільших і найбільш стабільних банків, корпоративні цінні папери українських емітентів, права власності на сельхоз ділянки тощо.

Логічно, що може виникнути питання, хто ж контролюватиме роботу недержавних пенсійних фондів?

Держава буде виключно регулятором і стежити за тим, щоб не було ніяких зловживань на ринку пенсійних коштів громадян, щоб все було чесно і прозоро, щоб не допустити туди шахраїв.

Механізм другого рівня пенсійного страхування якісно прописаний в проекті закону №6677 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, який підтримує бізнес-співтовариство.

 

Джерело:
До списку новин