загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсії по-новому: чим для українців обернеться черговий "сюрприз"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Стало відомо, що саме зміниться в системі обслуговування громадян і куди потрібно буде звертатися за призначенням пенсії.

Голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний в одному зі своїх інтерв'ю розповів про реорганізацію ПФ.

— Олексій Борисович, а правда, що в ході реорганізації більшість відділень Пенсійного фонду буде закрито?

— Ні, неправда. Відразу хочу заспокоїти всіх читачів — їх право на отримання пенсійних послуг обмежено не буде.

Зараз йде оптимізація структури Пенсійного фонду, яка є складовою більш масштабного процесу. А саме загальної модернізації системи Пенсійного фонду, яка проходить по стратегії, затвердженої урядом у вересні 2016 року.

Реорганізація — це щось більше, ніж просто переставити стільці з одного кабінету в інший. Це зміна політики, зміна підходу до обслуговування людей — наших клієнтів. Томунаші підрозділи не будуть закриті, а перепрофільовані безпосередньо в центри обслуговування громадян. Точніше, в сервісні центри, щоб людям було зручніше.

— Зручніше — як саме?

— Почну з найголовнішого. Ось уже третій рік поспіль Пенсійний фонд надає послуги громадянам, незалежно від їхньго місця проживання або реєстрації. Нагадаю, раніше треба було звертатися тільки в управління Фонду за місцем проживання. Причому тільки у визначені приймальні дні та години.

 

— Ага, пам'ятаю, пам'ятаю! Два прийомні дні в тиждень. Причому в один — тільки перша половина дня, а в іншій — друга. І ще — третя середа місяця на дві години...

— Ну, майже так (сміється). А зараз обслуговування громадян здійснюється протягом усього робочого часу. Це все вдалося завдяки тому, що в роботу органів Фонду введено принцип функціонального поділу на "фронт" та "бек" офіс.

— Що це значить?

— Все просто — підрозділ Пенсійного фонду фактично розділено на два. Один щоденно протягом робочого часу обслуговує громадян, інший обробляє прийняті заяви та документи. І ми рухаємося далі до централізації функцій.

— А це як?

— Дивіться. Раніше в кожному районі відділення Пенсійного фонду здійснювало всі функції: проводило адміністративно-управлінську діяльність (кадрову, юридичну, бухгалтерську тощо) і одночасно обслуговувало. А тепер у кожній області буде одне головне управління Пенсійного фонду, де в обласному центрі будуть зосереджені адміністративно-господарські підрозділи, а по області — багато сервісних центрів. При такій структурі нам не потрібно стільки обслуговуючого персоналу, скільки було раніше. Тому ми провели оптимізацію структури з одночасним збільшенням зарплати.

— А що за «сервісні центри»?

— Створення таких центрів, можна сказати, основна мета реорганізації — перетворити відділення Пенсійного фонду з управлінських підрозділів з безліччю допоміжних відділів в центри, які працюють безпосередньо з людьми. Це мають бути сучасні сервісні центри: з онлайн чергою, місцями для очікування і повним набором послуг.

— Значить, черг у відділеннях Пенсійного фонду не буде?

— Проблема черг до літа практично зникла. Вона залишається ще актуальною хіба що для великих міст і тих населених пунктів, де органи Фонду обслуговують пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб в місцях їх найбільшої концентрації. Але ми працюємо над її подальшим рішенням. І це бачимо у створенні віддалених робочих місць. Вони створюються там, де жителям буде зручніше.

Мова йде про наближення пенсійних послуг до місця проживання людей. Раніше ці послуги надавалися тільки у приміщеннях управлінь Пенсійного фонду, яких станом на 1 січня 2017 року було 683 по всій Україні.

Але з минулого року ми почали розвивати обслуговування громадян на віддалених робочих місцях. Зокрема, в об'єднаних територіальних громадах, а також у центрах надання адміністративних послуг, «прозорих офісів». Агентські пункти також організовуються на базі підприємств, жеків, бібліотек, будинків культури. Станом на 1 липня поточного року працюють вже 898 таких віддалених пунктів.

Таким чином, загальна мережа точок обслуговування, де можна отримати пенсійні послуги (враховуючи як приміщення органів Фонду, так і віддалені робочі місця) становить зараз 1581 і продовжує збільшуватися.

— Оскільки з'являться нові пункти, про які люди не знають, чи буде зроблена якась інтерактивна карта? Як взагалі людина може дізнатися, куди йому звертатися за пенсією?

— Як правило, люди йдуть до найближчого управління Пенсійного фонду за місцем проживання або роботи. А щодо місць розташування пунктів обслуговування, то інформація про них є на сайті Фонду. Реорганізація Пенсійного фонду — це не лише розширення мережі пунктів обслуговування. В першу чергу, це впровадження сучасних інформаційних технологій.

— Яких саме технологій?

— Багато напрямків. Найголовніше — створення в Пенсійному фонді багатофункціонального реєстру застрахованих осіб.

— Але у нас вже є база даних, куди заносять відомості про сплачені пенсійні внески. Буде щось ще?

— Ні, нової не буде. Ми будемо розвивати вже існуючу базу. Зараз працюємо над її розширенням і головне — уніфікацією для того, щоб її можна було використовувати у всіх загальнодержавних соціальних проектах.

Зазначу, що до 2014 року у нас не було центральної бази даних — всі відомості зберігалися хоч і в електронному вигляді, але локально, на місцях. Проте окупація Криму і частини сходу підштовхнула нас до створення універсальної — в масштабах всієї країни — бази даних.

— Так, я пам'ятаю, що внутрішньо переміщені особи не могли отримати своє пенсійне справу з окупованих територій — щоб їм виплачували пенсію.

— І цю проблему нам довелося оперативно вирішувати. В даний час працюємо над створенням потужної централізованої інформаційної системи, в якій містяться дані про всіх працюючих громадян, пенсіонерів, одержувачів страхових соціальних виплат. Уявіть, зараз ця база даних містить унікальні індивідуальні запису про 42 мільйони наших громадян. Саме завдяки створенню такої бази даних у системі Пенсійного фонду був реалізований ряд важливих прикладних задач.

— Наприклад?

— Ми отримали можливість обслуговування громадян незалежно від місця проживання і на віддалених робочих місцях, про що я вже говорив раніше. Крім того, планується ще ряд нововведень.

— Яких?

 

— Приміром, поступовий перехід на електронний документообіг у питаннях пенсійного забезпечення. Вже в даний час 7 мільйонів 700 тисяч пенсійних справ є електронними. Зокрема, це всі нові справи, які були призначені, починаючи з 2015 року. Як ви розумієте, впровадження електронного пенсійного справи в рази скорочує час обслуговування людей і обробки пенсійної документації.

— Що є, то є...

— Крім того, повноцінне впровадження загальнодержавної електронної бази даних дасть можливість дистанційного отримання «пенсійних» послуг через веб-портал Фонду //portal.pfu.gov.ua/.

На даний час користувачами порталу є майже два з половиною мільйони людей.

— А які послуги можна отримати на порталі?

— В своєму особистому кабінеті на порталі люди можуть отримати 15 з 30 видів послуг, що надаються Фондом. Наприклад, працюючі громадяни можуть дізнатися розмір свого страхового стажу та стежити за тим, відраховує роботодавець за нього щомісячні внески. Пенсіонер може переглянути своє пенсійне справа, побачити розмір пенсії і дату виплати. І будь-який громадянин може оформити офіційне звернення до Фонду зі свого особистого кабінету.

І я вам скажу, що можливості веб-порталу постійно розширюються. Так, наприклад, з минулого місяця запущені два нових сервісу. Це щомісячне sms-інформування про факт сплати (або несплати) роботодавцем страхових внесків та зарахування (або незарахування) відповідного періоду стаж.

— Нічого собі! А що потрібно для того, щоб отримувати такі sms?

— Налаштувати цю функцію можна в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Фонду. Це зовсім нескладно. До того ж є докладна відеоінструкція, як це зробити. Переглянути її можна на веб-сайті Фонду в розділі «Інструкції», який розміщується прямо на головній панелі.

Крім того, була розпочата дистанційна видача довідок з підтвердними QR-кодом про розмір пенсій, страховий стаж, заробітну плату та сплачені внески. Як її отримати, можна також дізнатися детальної відеоінструкції, яка розміщується у тому ж розділі на сайті.

— Кому потрібні такі довідки?

— Вони видаються за особистим зверненням громадян для різних цілей. До речі, Пенсійний фонд щорічно видає більше 4 мільйонів таких довідок. Якщо ми вже заговорили про електронні послуги, то в цьому році у нас запроваджується електронне пенсійне посвідчення (ЕПП).

— Дуже цікаво, розкажіть про це докладніше. Що за посвідчення, для чого воно?

— Це електронне пенсійне посвідчення, яке одночасно є банківською платіжною карткою.

— На цю картку буде перераховуватися пенсія?

— Так. Карткою можна розраховуватися в магазинах, інших установах, зараховувати на неї гроші. Тобто користуватися як звичайною банківською картою. Вже видано 431 тисячу таких карт пенсіонерам з числа внутрішньо переміщених осіб найближчим часом почнеться їх оформлення для інших категорій пенсіонерів.

— Скажіть, а хто буде займатися випуском такої карти? Якийсь певний банк або Пенсійний фонд?

— Щоб отримати електронний пенсійне посвідчення, треба звернутися у будь-яке відділення Пенсійного фонду і написати заяву. Випускати посвідчення будуть банки-партнери Фонду. Зараз їх виготовленням займається Ощадбанк, але переговори ведуться і з іншими банками. У будь-якому випадку, ми працюємо над тим, щоб нашим клієнтам було зручно і комфортно не тільки отримувати пенсії, але і вирішувати різноманітні питання, пов'язані з її призначенням, розрахунком і виплатою.

 

Джерело:
До списку новин