загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи можна їсти яблука до Спаса і купатися після Іллі?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Історично склалось, що з багатьма православними святами пов'язані народні вірування та чи правильні вони, читайте далі.
 
Наприклад, вважається, що після свята пророка Іллі (2 серпня) не можна купатися у відкритих водоймах, а до свята Преображення (19 серпня) необхідно утримуватися від вживання в їжу яблук. Що ж робити з ранніми сортами яблук, і, невже в «оксамитовий» сезон відпочинок на воді протипоказаний?

На ці питання відповідає викладач Київської духовної академії і семінарії протоієрей Костянтин Курбанов.

Заборон на те, щоб не споживати яблук до свята Преображення не може існувати, тому що величезна кількість урожаю в такому випадку пропадало б. Особливо в південних регіонах України. Уявляєте, там всі яблука вже дозріли і вони всі повинні пропасти тому, що їх не можна їсти.

У чому ж тут річ? А справа в тому, що це встановлення стосувалося винограду, причому це було в Греції. Там вважалося благочестивим, щоб початки винограду були спочатку принесені для євхаристійного вживання в Церкву, а тільки потім цей виноград споживався у їжу. Саме це і є тією причиною, по якій такий звичай був встановлений у Греції, а потім потрапив і до нас.

Початки винограду, який дозрівав до цього часу, приносили для церковного євхаристичного вживання, з нього вижимали сік і робили церковне вино. І тільки коли найкращий урожай віддали Церкви, все інше вживали в їжу. Цей звичай був зафіксований в церковних правилах.

До яблук це не відноситься, тому що з них не роблять церковного вина, але чому цей звичай у нас з'явився дуже важко сказати. Є різні припущення з цього приводу, але справжнього конкретного церковного встановлення, заснованого на благочестивих традиціях, немає.

Заборона на купання після Пророка Іллі - народні вигадки

Заборона купання у відкритих водоймах після свята пророка Іллі - це навіть не забобони, а всього лише народні вигадки. І ніяким чином це не може бути пояснено та обгрунтовано.

Головне для православних, які відпочивають на річці або на морі - це благочестя. Вони повинні виглядати цнотливо і, звичайно ж, намагатися перебувати, наскільки це можливо, подалі від місць розгнузданого відпочинку.

У кожного є своя церковна совість і кожен розуміє, де він може знаходитися, а де ні.

Безумовно, пляжі - це не саме цнотливе місце. І, звичайно, було б добре, якби церковна громадськість подбала про створення окремих місць купання для людей, які думають про цнотливість, але поки цього немає, то треба самому про це думати.
 
 
Джерело:
До списку новин