загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тимчасова соціальна допомога пенсіонерам, яким не вистачає стажу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсійна реформа суттєво підвищила вимоги до кількості страхового стажу, необхідного для оформлення пенсії. У зв’язку з цим велика кількість українців позбавлена можливості вийти на заслужений відпочинок при досягненні пенсійного віку. З цієї причини українським урядом прийнято рішення про надання тимчасової (в період з 1 січня 2018 по 31 грудня 2020 року) соціальної допомоги пенсіонерам, яким не вистачає стажу.

Призначення тимчасової допомоги

Процедура призначення грошової допомоги регламентована Постановою КМУ № 1098 від 27.12.2017 «Про Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату». При цьому отримати допомогу можуть тільки ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше 15 років страхового стажу. Гроші будуть виплачуватися до досягнення такими особами віку, з якого вони набувають право на пенсійну виплату.

Як пенсіонеру отримати соцдопомогу?

Для призначення тимчасової фінансової допомоги, особам без необхідного пенсійного стажу, необхідно звернутися в органи соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання. До заяви на оформлення допомоги потрібно додати такі документи:

  • •  документ, що засвідчує особу пенсіонера і його місце проживання + ІПН
  • •  довідку про наявний страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера — протягом 5 робочих днів)
  • •  декларацію про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги

Якщо тимчасова грошова допомога оформляється не за адресою прописки, а за місцем фактичного проживання пенсіонера, до перерахованого вище списку документів повинна додаватися довідка про неотримання такої допомоги в УПтаСЗН за зареєстрованим місцем проживання.

Строки виплати тимчасової допомоги пенсіонерам

Тимчасова фіндопомога призначається з дня, що настає після дати досягнення пенсійного віку, встановленого ч. 1 ст. 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за умови, що звернення за оформленням грошових виплат відбулося не пізніше ніж через 3 місяці після досягнення такого віку.

Якщо терміни не були дотримані і пенсіонер звернувся в органи соцзахисту через тримісячний період, грошова допомога призначається з дня звернення за нею, тобто з дати подання всіх необхідних документів та довідок.

Рішення про призначення пенсіонерам, яким не вистачає стажу, тимчасової допомоги або про відмову в її наданні приймається управлінням соціального захисту населення протягом 10 календарних днів з дня подачі заяви. Про відмову повідомляється письмово у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення.

Хто з пенсіонерів не отримає грошову допомогу?

Відповідно до законодавства України не всі пенсіонери, яким не вистачає трудового стажу для оформлення пенсії, мають право на отримання тимчасової фінансової допомоги від держави. Так, відповідно до п. 12 Постанови Кабміну № 1098 «Про Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату» від 27 грудня 2017 року, соцдопомога пенсіонерам не призначається в разі, якщо:

  • •  особа отримує пенсію (в т.ч. соціальну), працює або веде іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу
  • •  хто-небудь з членів сім’ї протягом року перед зверненням за тимчасовою допомогою здійснив покупку (оплату послуг) на суму понад 50 тис. гривень
  • •  середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб
  • •  в результаті вибіркової перевірки виявлені додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно (здавання в оренду житлового приміщення (будинку), заробіток членів сім’ї, які офіційно не працевлаштовані тощо)
  • •  у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на 1 члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля (іншого транспортного засобу, механізму)

Однак, як і з оформленням субсидії, тимчасова фінансова допомога пенсіонерам, які не мають достатнього пенсійного стажу, може призначатися всупереч деяким вищевказаним обмеженням за висновком комісії, якщо в складі сім’ї є людина з інвалідністю. Рішення приймається після обстеження матеріально-побутових умов особи, яка звернулася за призначенням такої допомоги. Оскаржити рішення соцзахисту можна в органі виконавчої влади вищого рівня або у суді.

Розмір тимчасової допомоги пенсіонерам, яким не вистачає стажу

Сума державної допомоги особам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсійні виплати, становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100% ПМ для непрацездатних громадян. Таким чином, максимальний розмір соціальних виплат пенсіонерам у 2018 році становить:

Максимальный размер социальных выплат украинцам, которым не хватает стажа для пенсии

Перерахунок розміру грошових виплат проводиться кожні півроку з урахуванням змін майнового стану та середньомісячного сукупного доходу одержувача допомоги.

Звертатися в УПтаСЗН для зміни суми раніше призначеної тимчасової допомоги через затвердження нового розміру прожиткового мінімуму немає необхідності. Співробітники соцзабезу самостійно проведуть перерахунок з місяця встановлення нових державних соцстандартів.

А ось повідомити управління соцзахисту населення про зміну обставин, які можуть вплинути на розмір або порядок отримання допомоги, необхідно не пізніше ніж через 10 днів з моменту настання змін.

Виплата тимчасової державної соціальної допомоги

Згідно із законодавством соцдопомога від держави виплачується в грошовій формі щомісяця на поточні рахунки в банках або через національного оператора поштового зв’язку. Вибір способу отримання виплат залишається на розсуд отримувача допомоги.

Коли припиняється виплата призначеної тимчасової допомоги?

Як і з іншими соціальними допомогами в Україні, виплата тимчасової грошової допомоги пенсіонерам, що не мають необхідної кількості років трудового стажу, може бути скасована з наступних причин:

  • •  приховано відомості або навмисно представлені недостовірні дані про доходи та майновий стан — з місяця, наступного за тим, в якому виявлені зазначені факти
  • •  працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю — з місяця оформлення на роботу або реєстрації підприємцем
  • •  виїзд на постійне місце проживання за кордон — з першого числа місяця, наступного за місяцем виїзду
  • •  смерть одержувача допомоги — з місяця, наступного за тим, в якому людина померла
  • •  оформлення пенсії — з дати її призначення

Крім того, якщо протягом півроку не забирати нараховані кошти, виплата допомоги буде призупинена.

Як відновити виплату грошей?

Для відновлення виплати допомоги необхідно звернутися в управління соцзахисту з письмовою заявою із зазначенням причини неотримання грошей. Відновлення виплат провадиться з дня припинення, якщо за відповідний період особа мала право на їх отримання, і при відсутності обставин для їх припинення.

 

Джерело:
До списку новин