загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Павловський: Пенсійна реформа Гройсмана - Реви вдарить насамперед по поколінню 70-80 років народження

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні фактично підвищили пенсійний вік, тільки приховано, через збільшення страхового стажу. Люди, які вийдуть на пенсію після реформи, отримають на 30% менше, ніж теперішні пенсіонери.

Про це народний депутат попередніх скликань, секретар парламентського комітету з питань соціальної політики, член політради партії "Батьківщина" Андрій Павловський розповів в ексклюзивному інтерв’ю інтернет-виданню ВЕРОЯТНО.

"Те, що сталося – це дискредитація поняття "реформа". Фактично змінили деякі параметри у формулі розрахунку пенсій і все. Ніяких структурних змін, нових підходів в пенсійному забезпеченні не було запроваджено. А головне, що вони зробили – вік виходу на пенсію збільшено мінімум до 63 років (з 2028 року до 65). Зробили вони це приховано, шляхом того, що суттєво, майже вдвічі збільшили мінімально необхідний страховий стаж для виходу на пенсію. Тобто, якщо раніше треба було мати мінімально 15 застрахованих років, то зараз треба не менше 25 років. А поступово, за декілька років цей мінімальний стаж буде дорівнювати 35 рокам", прокоментував експерт головні недоліки пенсійної реформи.

Павловський нагадав, що навчання у вищих навчальних закладах, для тих хто закінчив вчитися після 2004 року, до страхового стажу не враховується: "Ось і порахуйте. Багато людей, особливо в 90-х роках працювали на базарах, неформально отримували зарплату в конверті, їм ці роки не враховані. Це вдарить насамперед, по поколінню 70-80 років народження. І цим людям доведеться виходити на пенсію в 63-65 років для того, щоб набрати цей стаж. І в цьому є фактичне приховування підвищення пенсійного віку".

В багатьох країнах виходять на пенсію саме в 65 років, але в нашій країні ситуація зовсім інша, ніж в економічно розвинених країнах, зазначив експерт: "На жаль, середній вік життя чоловіків в Україні досить низький, на відміну від інших країн. І якщо буде фактичний пенсійний вік 65 років, то багато людей не доживуть до цієї пенсії".

В силу певних причин, низького рівня системи охорони здоров’я, людина може все життя працювати, все життя у неї примусово з зарплати відраховують ці 22%, а потім вона виходить на пенсію, поживе декілька місяців і помирає. І її гроші фактично для родини згорають. Хоча це її гроші, їх у неї забирали із зарплати.

"Проте, ці гроші не можна передати нащадкам в спадок. А вони  просто ідуть якомусь іншому пенсіонеру, який на даний момент має більш міцне здоров’я. Тому треба йти до того, що навіть в нинішній системі можна робити персональні рахунки і так, щоби люди, якщо не доживуть до пенсії могли передавати накопичені гроші своїм нащадкам. Це було б більш справедливо", – вважає Павловський.

Друге, що вдарить по пенсіонерам, вже б’є з першого січня, коли набрала чинності ця, так звана, реформа Гройсмана – це зменшення в формулі розрахунку пенсії так званого коефіцієнту страхового стажу.

"Раніше за один рік страхового стажу цей коефіцієнт дорівнював 1,35, а зараз його зменшили до 1.0. А ви розумієте, що на цей коефіцієнт розмір пенсії множився. А якщо ми зменшуємо величину, на яку множимо, то загальна сума в результаті буде меншою. Отже, ті громадяни, які виходять на пенсію після реформи, в гіршому становищі, ніж ті люди, які зараз отримують пенсію. Тому що вони, в результаті новації отримують пенсію десь на 30% меншу, від того, що мають нинішні пенсіонери. Наприклад, людина працює 40 років та має заробітну плату 5000 гривень. Зараз її пенсія складала би 2700 гривень. А якщо ця ж людина вийде на пенсію після 1 січня – то отримає лише 2000 гривень", – пояснив експерт.

Ще раз повторю: оці дві головні "новації" реформи Гройсмана – Реви – шляхом збільшення страхового стажу підняли пенсійний вік фактично до 65 років і друге, для тих, хто буде зараз виходити на пенсію, зменшили рівень виплати фактично на 30% за рахунок зменшення коефіцієнта страхового стажу, резюмував Павловський.

Експерт нагадав, що коефіцієнт страхового стажу 1,35 було впроваджено ще урядом Тимошенко.

"Вона зробила це не просто так, а тому, що Україна свого часу ратифікувала 102 Конвенцію Міжнародної організації праці, яка передбачає, що рівень пенсії повинен бути не меншим, ніж 40% від заробітної плати. А ось якраз цей коефіцієнт вирівнював під ці 40%. А зараз що зробив Гройсман? Він зменшивши коефіцієнт до 1.0, фактично опустив пенсії до рівня 20% від зарплати. Таким чином, Україна  порушила свої міжнародні зобов’язання, цю конвенцію.Я впевнений, якщо Юлія Тимошенко стане президентом, то міжнародні зобов’язання в пенсійному забезпечені будуть поновлені і коефіцієнт буде таким, аби пенсію становила не менше, ніж 40% від зарплати", – зауважив експерт.

 

Джерело:
До списку новин