загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Він сказав: "Бог є любов": 149 років тому народився Магатма Ґанді

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Могандас Карамчанд Ґанді народився 2 жовтня 1869 року в місті Порбандар. Хлопчик був шостою дитиною в сім'ї Карамчанда Ґанді — міністра у декількох князівствах півострова Катхіявар.

У дитинстві майбутній індійський лідер не був найкращим учнем, не відрізнявся сміливістю й уникав товариства інших дітей. У 13 років Могандас одружився зі своєю ровесницею Кастурбай, у 21 рік дістав диплом юриста в одному з найпрестижніших британських університетів, у 31 років вони з жінкою вже мали чотирьох синів.

Молодий Ґанді виглядав як справжній британський денді: знав кілька європейських мов, модно одягався, брав уроки європейських музики і танців, робив начебто успішну юридичну кар'єру. У 1893 році за запрошенням старшого брата Ґанді переїхав у південноафриканську провінцію Наталь, там служив юрисконсультом індійської торговельної фірми. Але доволі швидко збагнув, що це — не його покликання, заснував Індійський конгрес Наталю і розпочав боротьбу за надання індійцям рівних громадянських прав з південноафриканськими білими. Результат — південноафриканським індійцям удалося домогтися скасування кількох дискримінаційних законів.

У 1904 році Магатма геть полишив свою адвокатську практику, придбав ферму у прибережному місті Дурбані, де й оселився разом із сім'єю та однодумцями. Ґанді приваблювало скромне життя та занурення в релігію, він читав релігійні тексти, завів листування з Левом Толстим. Ця ферма була прототипом ашрамів (осередків), які Ґанді згодом закладав по всій Індії. Там у січні 1915 року Ґанді став одним із лідерів національно-визвольного руху.

Тоді і згодом Ґанді та його послідовники заперечували насильство у будь-якому прояві. Символом їх боротьби стала традиційна індійська прядка (чаркха), рідну країну Ґанді прагнув бачити демократичною державою, де усі громадяни мали б рівні права, а кастовий поділ був би поза законом. Шлях до такого політичного ідеалу, за переконанням Ґанді, мусив бути безкровним.

20 січня 1948 року на Ґанді вперше було здійснено замах — цього разу невдалий. Тоді 78-річний батько нації, який, власне, працював над Конституцією країни, сказав: "Якщо мені судилося загинути від кулі божевільного, я зроблю це із посмішкою". А через 10 днів, коли Ганді йшов до вечірньої молитви, і його, як завжди, оточила юрба прихильників, пролунали три постріли. Уже помираючи, Магатма показав жестом, що прощає свого вбивцю.

Конституція Індії, що визначає країну як суверенну, соціалістичну, світську, демократичну республіку, набула чинності 26 січня 1950 року.

2 жовтня — у день народження Могандаса Ґанді — за резолюцією Генеральної Асамблей ООН відзначається Міжнародний день ненасильства.

Найвідоміші цитати Магатми Ґанді:

Спочатку вони тебе не помічають, потім сміються над тобою, потім борються з тобою. А потім ти перемагаєш.

Маленьке тіло, обумовлене духом і натхненне непогасною вірою у свою місію, може змінювати хід історії.

Слабкий ніколи не прощає. Прощати — властивість сильного. Найкращий спосіб знайти себе — це розчинитися в служінні іншим.

Свобода нічого не коштує, якщо вона не включає в себе свободу помилятися.

Про велич нації і її моральний прогрес можна судити по тому, як вона поводиться з тваринами.

Це завжди було незрозумілим для мене: як люди можуть поважати себе, принижуючи таких самих, як вони.

Яка різниця для мертвих, сиріт і бездомних, в ім'я чого творяться свавілля і руйнування — в ім'я тоталітаризму або в ім'я священної демократії і лібералізму?

Бог є любов — це єдина істина, яку я цілком визнаю. Любов дорівнює Богові.

 

Джерело:
До списку новин