загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Новий закон про мову: кого і за що покарають?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Час від часу українські політики повертаються до питання про статус української та інших мов. Хтось вважає цю дискусію маніпуляцією і спробою відвернути людей від більш насущних проблем. Хтось – переконаний, що крапка в цьому питанні повинна бути поставлена ​​якомога швидше. І ось 4 жовтня 2018 року Верховна Рада прийняла за основу проект Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» № 5607-д. Що це означає і які поправки вносяться до вже діючих законодавчих актів?

КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ. Новий мовний законопроект доповнює КК статтею 338 «наруга над державними символами».

Відтепер за публічну наругу над Державним Прапором України, Гербом, Гімном, публічне приниження чи зневажання державної мови карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень), арештом на строк до 6 місяців або позбавленням волі на строк до 3 років.

КОДЕКС ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ доповнюється такими статтями:

Стаття 188 (49) передбачає, що:

– порушення норми про обов’язкове застосування державної мови в державних і комунальних органах, органах місцевого самоврядування, а також в судочинстві і Збройних Силах тягне за собою накладення на посадових осіб штрафу в розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-6800 грн.).

– за порушення вимог щодо застосування державної мови в сфері освіти, науки, культури, книговидання, публічних заходів, технічної та проектної документації, реклами, охорони здоров’я, юридичних послуг, спорту, телекомунікацій, поштового зв’язку та транспорту – штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів ( 3400-5100 грн.).

– за порушення таких вимог на телебаченні і в радіомовленні – штраф у розмірі від 500 до 600 неоподатковуваних мінімумів (8500-10200 грн.).

– для друкованих ЗМІ штраф складе від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6800-8500 грн.).

– для суб’єктів господарювання, які порушують вимоги щодо застосування державної мови під час надання інформації про товари і послуги – штраф від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів (5100-6800 грн.).

– всі решта мовних порушень здатні викликати штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 грн.).

А за друге правопорушення за цією статтею на посадову особу чекає штраф від 400 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6800-1190 грн.) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Стаття 244-22 передбачає, що справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з використанням державної мови, буде розглядати Уповноважений із захисту державної мови.

БЕЗ ПАНІКИ. Якщо закон буде прийнято, то він не торкнеться особистого спілкування громадян і їх релігійного життя. Навіть промовці на всіляких заходах, акціях і мітингах зможуть не говорити українською (щоправда, організатори в цьому випадку повинні будуть забезпечити переклад). Фільми мовою оригіналу теж з кінотеатрів не зникнуть – вони будуть супроводжуватися українськими субтитрами. А обов’язкове складання ЗНО тільки українською мовою відстрочене до 2025 року.

Одна з найбільш спірних норм – про службу мовних інспекторів при Уповноваженому – виключена з законопроекту. Також виключені норми про створення Центру української мови і Термінологічного центру. Замість них з’явилося положення про створення Національної комісії стандартів державної мови.

 

Джерело:
До списку новин