загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українцям обіцяють підвищувати пенсії: як зростуть виплати 2019 року

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Запланована індексація пенсій, яка стане щорічною. Але "молоді" пенсіонери отримуватимуть менше.

Уряд планує продовжити підвищувати пенсії. Зокрема, коментуючи ситуацію з субсидіями на наступний рік, міністр соціальної політики Андрій Рева сказав: "Стратегічною метою уряду є не збереження системи субсидій, а підвищення зарплат і пенсій, щоб кожна родина мала достатньо коштів для оплати житлово-комунальних послуг. Система субсидій – це тимчасова підтримка для того, щоб на перехідний період допомогти людям оплачувати за новими тарифами. Адже проблема не в тарифах, проблема в тому, що люди бідні, і тому завдання уряду – боротися з бідністю".

Кому піднімуть пенсії в грудні і січні

Останнього місяця року традиційно збільшується прожитковий мінімум для всіх категорій громадян. А разом з ним – і всі соціальні виплати, прив'язані до цього соцстандартів (пенсії, соціальні надбавки, допомога малозабезпеченим, допомога по безробіттю тощо).

Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб з 1 грудня збільшиться з нинішніх 1435 грн до 1497 грн. Відповідно, мінімальні пенсії з 1 грудня зростуть на 62 грн. Пропорційно зростуть також соціальні надбавки.

Крім того, з 1 січня підвищується розмір мінімальної зарплати. З нинішніх 3723 грн він повинен зрости до 4170 грн. Така цифра закладена в проекті держбюджету. Відповідно, зростуть пенсії у тих, кому пенсія призначається, виходячи з цього показника. Нагадаємо, з 2018 року люди, які досягли 65 років і мають 30-35 років страхового стажу, отримують пенсію в розмірі не нижче, ніж 40% мінімальної зарплати.

У березні – індексація за новою формулою

З 1 березня 2019 року в Україні планується провести індексацію пенсій. Вперше – за новою формулою. За розрахунками уряду, підвищення пенсій торкнеться приблизно 10 млн осіб. На ці цілі в проекті держбюджету закладено 139 млрд грн. Крім того, 27 млрд грн передбачено на виплату підвищених пенсій військовослужбовцям, про що повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Надалі індексацію пенсій обіцяють проводити щороку.

Востаннє індексація пенсій в Україні – так зване "осучаснення" – була проведена з 1 жовтня 2017 року. До цього індексації не проводилися з 2007 року. Тепер же в уряді обіцяють зробити індексацію щорічною.

2017-го перерахунок пенсій здійснювали за такою формулою: П = Зп * Кз * Кс, де П – розмір нової пенсії, Зп – середня зарплата людини за 3 роки до виходу на пенсію, Кз – коефіцієнт, що відображає співвідношення зарплати до середньої по країні, і Кс – коефіцієнт страхового стажу, рівний 1,35%.

Індексація, яка запланована на березень 2019 року, проводитиметься за іншою формулою. Як говориться в "Плані заходів щодо реалізації Стратегії подолання бідності на 2019 рік", проект якого розроблений Мінсоцполітики, пенсії повинні бути проіндексовані "на коефіцієнт, який відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік і 50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески".

За даними Мінсоцполітики, якби індексація проводилася в середині 2018 року, підвищення становило б близько 25%. Якими будуть інфляція (зростання споживчих цін) і зростання середньої зарплати за підсумками 2018 року, ще невідомо. Тому покажемо, як діятиме формула, на прикладі.

Припустимо, на момент індексації людина отримуватиме 2556,7 грн (за даними Укрстату, це середня пенсія, нарахована 2018 року). Інфляція за підсумками року може скласти 10,1% (такі дані днями оприлюднив Нацбанк, погіршивши річний прогноз на кілька десятих відсотка). Як показник зростання зарплат вважатиметься середнє зростання доходів в Україні за останніх 3 роки. Припустимо, в результаті розрахунків вийде цифра в 20%.

Якщо додати до існуючої середньої пенсії 50% інфляції (2556,7 х 5,05%) і 50% зростання зарплат (2556,7 х 10%), отримаємо, що середня пенсія може збільшитися на 383 грн 51 коп і після 1 березня 2019 року становитиме 2940, 21 грн:

2556,7 + 127,84 + 255,67 = 2940,21 грн.

Мінімальна пенсія з грудня 2018 року, після чергового збільшення прожиткового мінімуму, становитиме 1497 грн. А в результаті індексації виплати піднімуться лише на 225,3 грн:

1497 + 75,6 + 149,7 = 1722,3 грн.

Як бачимо, за такою формулою виходить, що, чим вище існуюча пенсія, тим більше виявиться індексація. В уряді кажуть, що при такому підході вдасться уникнути зрівнялівки в соціальних виплатах для людей, що мають різний стаж.

У Мінсоцполітики попереджають: для тих, чиї пенсії після індексації виявляться вище прожиткового мінімуму, перерахунок пенсій у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму не проводитиметься.

Пенсіонерам-2019 пощастить менше

Також в Мінсоцполітики уточнили, що індексації підлягають тільки пенсії, призначені попередніми роками. Остаточного, затвердженого порядку ще немає, але очікується, що проіндексовані будуть всі пенсії, які були призначені до 2019 року.

А ось для людей, які вийдуть на пенсію 2019-го, пенсії нараховуватимуться, як і раніше, виходячи з прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Наприклад, людина, яка вийшла на пенсію 2017 або 2018 року і має право тільки на мінімальну пенсію, після індексації отримуватиме вже близько 1722,3 грн (розрахунки, нагадаємо, умовні). А людина, яка вийшла на пенсію 2019 року і має право тільки на мінімальну пенсію, отримуватиме всього 1497 грн. Тобто мінімальні пенсії, як і раніше, дорівнюватимуть прожитковому мінімуму, а не проіндексованим мінімальним пенсіям.

Таким чином, мінімальні пенсії "молодих" пенсіонерів навіть після подвійного підвищення прожиткового мінімуму (в липні – до 1564 грн, а з грудня 2019 го – до 1638 грн) можуть виявитися нижче, ніж пенсії тих, кому "мінімалка" була нарахована до 1 січня 2019 року.

Соціальні виплати і надбавки також розраховуватимуться, виходячи з розміру прожиткового мінімуму.

Якщо у людини є наднормативний стаж, якщо вона живе в гірському населеному пункті, якщо вона інвалід війни I групи і їй, крім пенсії, призначено і соціальні надбавки, то після підвищення прожиткового мінімуму ці надбавки зростуть.

Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин