загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що готує нам Кабмін на 2019 рік і далеку перспективу?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чого чекати пересічним громадянам, підприємницькому співтовариству і українській економіці в цілому? Насамперед, варто нагадати, що голова Рахункової палати Валерій Пацкан заявив: "В 2019 році понад 40% доходів державного бюджету належить сплатити на погашення та обслуговування держборгу, що зменшує можливості бюджету для здійснення соціально-економічних витрат". І, судячи з усього, в очікуванні швидкого підвищення цін на газ почалася у нас нова інфляційна хвиля. У свою чергу МВФ в жовтневому огляді світової економіки знизив оцінку зростання ВВП України в 2019 році з раніше прогнозованих 3,3% до 2,7%.

Так, ціни на енергоносії проникають всюди, услід за підвищенням вартості газу і бензину негайно цінники на всі види товарів і послуг поповзуть вгору. Думаю, люди зараз в подиві, як вже з 1 листопада формувати свої споживчі бюджети? І чесно, не знаю, як Кабмін Володимира Гройсмана буде реагувати на відмову населення платити за новими цінами за газ і за підвищеними тарифами за тепло і гарячу воду? Просто цей уряд не готовий до таких серйозних випробувань, у них немає ні тактики, ні стратегії на настання моменту "Ч" і повної "Ж". І в цих важких умовах експерти все частіше стали радити нашим людям запасатися тушонкою, золотом і патронами. Ну, і, звичайно, не залазити в борги.

Чому? Причини відомі – це фінансова криза, що насуваєься, і подальше погіршення економічної ситуації в країні з перманентним зростанням державного боргу. Судіть самі, ми вже мчимо під укіс – 10-річні євробонди на минулому тижні розмістили під 9,75% річних! Обсяг розміщення 5-річного траншу єврооблігацій - 750 млн дол. США, 10-річних євробондів - 1,25 млрд дол. США, відповідно, Україна розмістила цінні папери на загальну суму в 2 млрд доларів. Прибутковість 5-річного траншу з погашенням у лютому 2024 року склала 9% річних, 10-річного - 9,75%! Зараз жодна країна в світі не займає так дорого.

У той же час, зверніть увагу, як все частіше представники Кабміну стали нас запевняти, що загальний держборг України скорочується. Однак, на ділі щотижня цих осінніх місяців Мінфін виходить на ринок запозичень з розміщенням гривневих і номінованих в іноземній валюті держоблігацій (ОВДП). Ось і минулого тижня, як вже зазначав, фінансова влада продала євробондів на 2 млрд дол. США, а вже 30 жовтня Мінфін знову став розміщувати гривневі і номіновані в євро ОВДП. Захопилися, зупинитися важко.

Вирішили не відставати від старших товаришів і вундеркінди з "Нафтогазу", встигнувши вивести з України свої багатомільйонні премії, вони 24 жовтня домоглися від Кабміну рішення про випуск НАК "Нафтогаз України" єврооблігацій на суму до 1 млрд дол. США. Думаю, за це знову отримають хороші премії Юрій Вітренко, комерційний директор "Нафтогазу", зі своїм шефом Андрієм Коболевим. Вони дійсно віртуозні майстри в жонглюванні цифрами і фактами під гасла про справедливість і гідність пересічних українців, зробивши службу в НАКу своєю особистою синекурою та джерелом власного добробуту. І результати їх роботи не забарилися позначитися: більш ніж у 10 разів зросли ціни на газ і тарифи ЖКГ. Ну, а в сторонці спокійно стоїть і курить глава НБУ Яків Смолій, очікуючи від МВФ вже в грудні цього 2018 року черговий транш кредиту в розмірі 3,9 млрд дол. США строком на 15 місяців.

Як зараз прийнято говорити, вишенька на торті – це спадок Наталії Яресько. Експерти з тривогою відзначають, взамін на згоду міжнародних кредиторів списати частину держборгу – 3,8 млрд дол. США – Мінфін під керівництвом Яресько випустив тоді нові облігації на період з 2020 р. по 2040 р. без номінальної вартості, але прив'язані до зростання ВВП України. За умовами випуску цих цінних паперів, ми до 2020 року не будемо здійснювати ніяких платежів, але потім з 2020 року, якщо річний ріст економіки буде вище 3%, але не більше 4%, - кредитори отримають 15% від номінальної суми зростання ВВП, що перевищує 3%.

Якщо ж українська економіка буде рости швидше, ніж на 4% в рік, то розмір виплати збільшиться і тоді до 15% від виплати додадуть ще 40% від суми, що перевищує зростання в 4%. Таким чином, фінансові аналітики підрахували, що, наприклад, при зростанні в 7% ВВП за цей період нам і нашим спадкоємцям доведеться віддати 40 млрд дол. США! Так, потрібна національна, а не компрадорська еліта, інтереси якої лежать далеко за межами України. Але поки її немає. І влада не чекає протестів і обурення. Сьогодні "вгорі" всі залучені в боротьбу між кланами за фінансові потоки. Що далі буде робити Кабмін? Не сумніваюся, на колінах буде клянчити у МВФ черговий кредит.

І тут відразу виникає питання, а навіщо такі дорогі брати гроші в борг, якщо ніякі економічні реформи в країні не проводяться? Також досі не запрацював ні один стимул для розвитку малого та середнього бізнесу, для формування цивілізованого внутрішнього ринку спільного інвестування та законодавчого забезпечення бізнесу хеджування. Так, нам потрібні довгі і дешеві гроші в пріоритетні інвестиційні проекти. Але хіба Кабмін Гройсмана оголосив ці пріоритети, створив Міжнародний інвестиційний ХАБ у Києві? Не сумніваюся, знову профукають і ці дуже дорогі позикові гроші, продовжуючи громити кредитоспроможність країни. Ну, а самому уряду залишилося продавати тільки одне – "світле майбутнє".

Якщо б ми з вами жили в іншій країні і при іншому державному устрої – тоді б можна було прогнозувати різні ситуації. А зараз – це безглуздо, так як все вирішують кілька олігархів, а їм начхати на всіх. Вони не ведуть дискусій і не визнають власних помилок. Але найголовніше, що буде з економікою України? Адже жоден іноземний інвестор та національний виробник не можуть в такій важкій і нестабільної ситуації навіть з горизонтом в один рік підготувати бізнес-план. Нарешті, при нинішніх темпах економічного зростання в 3%, як зазначають експерти, Україна досягне рівня розвитку Польщі (якщо та замре на місці) лише через 100 років.

Що ж, не можна не визнати, якщо Бог захотів покарати країну, як писав американський дипломат і розвідник Аллен Даллес, він нагороджує її повільним і слабким лідером, який живе традиціями, боячись необхідних новацій. І, безумовно, дуже важко жити, а тим більше новаторськи працювати, коли ошукані люди славлять того, хто їх обдурює, відчуваючи при цьому своє цілковите безсилля хоч якось змінити ситуацію. І все ж хочеться вірити в наших енергійних людей, які вірять в успіх. Адже українське суспільство рухоме, в ньому відбуваються приховані процеси, зрозуміти які дано тільки тим, хто не зашорений і хоче отримати правду з перших вуст, а не розписану чиновниками по акуратних прес-релізах і в ході різноманітних телевізійних ток-шоу.   

Олександр ГОНЧАРОВ, Засновник «Київського фондового центру»

 

Джерело:
До списку новин