загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Якщо помер боржник, кредит виплачує спадкоємець

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Набув чинності закон про відновлення кредитування.

В Україні набув чинності закон щодо відновлення кредитування, текст якого опублікувало офіційне урядове видання «Голос України». Передбачається, що коли набуде чинності цей документ, повинні зменшитися ризики кредиторів при здійсненні кредитних операцій, що полегшить доступ суб’єктів господарювання і фізичних осіб до використання банківських позик.

За словами банкірів, відновленню широкого кредитування заважає незахищеність фінансових установ від недобросовісних позичальників. Зважаючи на прогалини в законодавстві, позичальники (юридичні та фізичні особи) винаходять схеми, що дозволяють їм не повертати кредити. Наприклад, схема ухилення від виконання зобов’язання за договором поруки ліквідацією основного боржника – юридичної особи.

- Цей документ руйнує твердження, що поручительство може бути вічним. У законі чітко зазначається: порука припиняється після закінчення терміну поруки. А термін встановлюється договором. Також порука припиняється у разі виконання основного зобов’язання. Як тільки основне зобов’язання виконується – порука втрачає свою силу, – пояснює юрист Захар Підгаюк.

За його словами, після ухвалення закону банки отримають доступ до інформації про клієнтів, яка важлива для кредитних відносин. Зокрема, зможуть запитувати виписку з Держреєстру актів цивільного стану, куди заносять інформацію про народження і смерть, шлюби і розлучення, зміну імені. Ця інформація дозволить фінустановам оцінити здатність виконання особою своїх зобов’язань. Також в разі смерті боржника банки будуть знати, хто є спадкоємцем, з кого питати борг.

- Дуже часто у разі смерті боржника всі відносини припинялися. Тепер банк матиме право відшкодовувати борг у того, хто вступить у спадщину, – каже Захар Підгаюк..

Раніше, якщо нерухомість, що перебуває в заставі, була реконструйована або поруч з нею з’явилися інші будови, позичальник міг спробувати оскаржити обсяг іпотеки. Тепер всі реконструйовані, новостворені об’єкти нерухомості вважаються предметом іпотеки.

Також законом передбачено інші нововведення. Зокрема, що стосуються прав банку на зміну відсотків.

Часто можна почути, що банки підвищують процентну ставку. Відтепер сума кредиту не зможе бути більшою за ту, яка встановлена у договорі. Також обмежується право банку робити зі ставкою все, що заманеться. Тобто розмір відсоткової ставки набуває чіткої визначеності, про що позичальник знає заздалегідь, – розповів Захар Підгаюк.

 

Джерело:
До списку новин