загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ваша пенсія та зарплата в "конверті". Добре це чи погано?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зрозуміло, що державна пропаганда критикує виплату зарплати "у конверті". Це погано для економіки, так як при виплаті зарплати "у конверті" не здійснюються платежі ЄСВ (єдиний соціальний внесок), а це означає, що в Пенсійний фонд України не надходять гроші, за рахунок яких виплачується пенсія. Тому уряд Гройсмана дуже активно бореться з зарплатами "у конверті". То знижує ЄСВ у два рази, то в два рази підвищує мінімальну заробітну плату, з якої розраховують сплату ЄСВ, пропонує підвищити розмір зарплати, з якої сплачують ЄСВ, то пропонує регресивну шкалу розрахунку ЄСВ. За задумом розробників це все повинно допомогти наповнити Пенсійний фонд і зробити його бездефіцитним, а пенсії "як в ЄС". Але поки пенсії в Україні найнижчі в Європі, дефіцит Пенсійного фонду України вже давно перевищує 10% видатків держбюджету України. Чудо не виходить.

Але ось яка халепа. З точки зору теорії дійсно добре, коли українці отримують зарплату "по-білому" і платять всі податки і збори, в результаті Пенсійний фонд наповнюється грошима. Але біда в тому, що українські реалії показують, що всі, хто чесно платив податки і збори в Пенсійний фонд, може розраховувати тільки на жебрацьку пенсію і розмови про те, що "ми хотіли зробити, як краще, а вийшло, як завжди".

Для прикладу: якщо взяти за основу середню номінальну заробітну плату і норму ЄСВ, то виходить, що за період з 2010 по 2018 рік в ПФ у вигляді ЄСВ однією людиною було перераховано близько 150 тис. грн. Солідна сума для будь-якого працівника. Але біда в тому, що в 2010 році ця сума в доларовому еквіваленті було близько 19 тис. дол., а зараз вже тільки близько 5 тис. дол. Девальвація гривні знецінила гроші. У результаті виходить, що гроші, які були сплачені із заробітної плати українця в Пенсійний фонд, просто нівелювалися, і коли він вийде на пенсію, йому будуть платити мізерні 1500 грн і розповідати, що це і так багато, тому що підняти пенсію до 1550 грн не вистачає грошей у держбюджеті. А тепер уявімо варіант, що замість того, щоб платити ЄСВ, українець отримував зарплату "у конверті", і частину грошей в розмірі норми ЄСВ конвертував в долари і розміщував на валютний депозит під низький відсоток в великому банку. В такому разі він вже мав би більш-менш нормальну суму. Не найбільшу, але реальну суму, яку, якщо обміняти на гривню, можна було б назвати пенсією. Хоча це і виглядає не патріотично, але факт залишається фактом: людина, яка отримувала зарплату "у конверті" і відкладала гроші на валютний депозит, виявилася більш розумною, ніж та, яка отримувала зарплату "по-білому" і сподівалася на державну пенсію.

Зрозуміло, що міністри і держчиновники з соцполітики скажуть, що потрібно платити ЄСВ, щоб були гроші для виплати поточних пенсій пенсіонерам, а ось про майбутню пенсію будемо думати, коли доведеться вийти на пенсію вже тим, хто зараз працює і сплачує ЄСВ. Але, швидше за все, коли це станеться, проблеми дефіциту Пенсійного фонду України і низькі пенсії будуть так само актуальні, як і зараз. Нічого не зміниться, крім розмов про те, що потрібна чергова пенсійна реформа. Але біда в тому, що той, хто зараз працює і сплачує ЄСВ, марно сподівається на державу і пенсію.

 

В Україні кожна людина має сама задуматися про свою майбутню пенсію, і найменше сподіватися на державу. Якщо самостійно не заробите гроші на пенсію у вигляді банківських депозитів та нерухомості, то доведеться тягнути жебрацьке існування на пенсії і слухати казки про реформи. Тому в цій ситуації виходить, що той, хто отримує зарплату в "конверті", у більш вигідних умовах, ніж той, хто отримує зарплату "по-білому". Парадокс, але факт.

Чи можна розірвати це порочне коло? В теорії можна, хоча відразу виникає питання: а навіщо? Навіщо ламати те, що і так добре працює? Навіть якщо всіх працюючих змусити отримувати "білу" зарплату, дефіцит Пенсійного фонду не ліквідувати, і пенсії будуть і далі на дуже низькому рівні. Щоб справді були високі пенсії, і не було дефіциту Пенсійного фонду, потрібна не просто зарплата "по-білому", а велика зарплата, щоб дійсно сума податків із зарплати могла б генерувати великі суми, які надходять до Пенсійного фонду, за умови, що буде зростати кількість працюючих, а не пенсіонерів. В Україні все навпаки – кількість пенсіонерів зростає при зменшенні кількості працюючих. І змінити це в найближчі десятиліття нереально.

Так що, вирішуйте самі, що краще для вас: "зарплата в конверті" чи "зарплата по-білому". Однозначної відповіді тут немає.

Олександр Охріменко, економіст

 

Джерело:
До списку новин