загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи вийде раніше на пенсію жінка-чорнобилець: відповідь Пенсійного фонду Рівненщини

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Людмила Робейко з села Велике Вербче Сарненського району народилася 27 липня 1965 року. Має 35 років трудового стажу. З 25 вересня 1990 року живе у ІІІ чорнобильській зоні. Має чорнобильське посвідчення.

Жінка запитує, чи має вона право пільгового виходу на пенсію, як чорнобилець. Якщо так, то в якому році?

Якщо пільг, як чорнобилець, Людмила Робейко не має, то чи не передбачені їй пільги у виході на пенсію для багатодітних матерів, адже жінка – мати трьох дітей?

З Головного управління Пенсійного фонду Рівненщини відповіли, що жінки, які народилися, починаючи з 1 квітня 1961 року, мають право на пенсію за віком після досягнення 60 років, якщо у них є страховий стаж від 28 до 35 років.

Що стосується чорнобильців, то вони мають право на зниження пенсійного віку за умови, що станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у чорнобильській зоні не менше трьох років.

Їм за кожні два роки проживання чи роботи у чорнобильській зоні пенсійний вік зменшується додатково на один рік. Але загальне зменшення пенсійного віку не може перевищувати шість років.

При цьому початкова величина зниження пенсійного віку (на 3 роки - у зоні гарантованого добровільного відселення) встановлюється лише тим, хто постійно проживав або працював у цих зонах з моменту аварії на ЧАЕС  по 31 липня 1986 року.

Щоб отримати право на зниження пенсійного віку чорнобильцю, потрібно надати такі документи:

 - посвідчення потерпілого від аварії на ЧАЕС, 

 - довідку про період проживання чи роботи на територіях радіоактивного забруднення, видану органами місцевого самоврядування (підприємствами, установами, організаціями).

Оскільки у Людмили Робейко нема необхідних трьох років проживання чи роботи у чорнобильській зоні станом на 1 січня 1993 року, вона не матиме права на зниження пенсійного віку, як чорнобилець.

Щодо права на призначення дострокової пенсії багатодітним матерям, то його мають жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Вони виходять на пенсію у 50 років при наявності страхового стажу не менше 15 років.

Право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від віку і трудового стажу мають жінки, які працюють у  сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятьох і більше дітей.

Тож виходить, що Людмила Робейко не має права на достроковий вихід на пенсію.

Щоб отримати їй більш детальну інформацію, потрібно звернутися у Сарненське управління Пенсійного фонду

 -  з паспортом,

 -  ідентифікаційним кодом,

 -  трудовою книжкою та іншими документами, що підтверджують стаж роботи (дипломи, атестат чи посвідчення, свідоцтва про народження дітей, довідки організацій чи архівних установ, якщо відповідні записи у трудовій книжці відсутні або містять виправлення),

 -  посвідченням чорнобильця, 

 -  довідкою про періоди проживання на забрудненій території.  

Мирослава Опанасик
 
Джерело:
До списку новин