загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Від моделей до інтернет-блогерів: які нові професії освоюють літні люди на пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вони намагаються знайти інші способи заробітку.

Його звати Володимир Павлович. Її ім'я – Любов. Таких як вони ви бачите все частіше біля ваших смітників – бо нужденних  пенсіонерів  сотні тисяч. Вони соромляться такої старості і такої "роботи". Але мають гордість не жебракувати.   

Восени  у супермаркетах провели  дуже важливий  флешмоб: покупцям пропонували заплатити не лише за себе, а й за покупки  літніх людей – таких як Любов та Володимир Павлович. Але пенсіонери  погоджувалися прийняти таку допомогу з великою недовірою.

"Ми не казали, що це допомога, бо якщо скажеш, що допомога, то людина не хотіла, щоб їй допомагали, відмовлялась. Це принизливо для людей. Вони відчувають себе на межі бідності", - розповідає голова благодійного фонду Ольга Бондаренко. 

За статистикою кожен працюючий українець платить в Пенсійний фонд за двох пенсіонерів. А дефіцит пенсійного фонду цього року склав 30 мільярдів. У цій країні  пенсія – це реальна загроза. Не потурбуєшся заздалегідь –  збиратимеш пляшки. Тому я вирішив шукати іншу пенсію – та інших героїв. Яким якось вдається не переставати жити. 

Це – Катерина Іванівна з міста Суми. Все життя вона пропрацювала медсестрою в школі – найбільша зарплата там була 115 гривень. Зараз пані Катерині 62 – і вона – активна бізнес-вумен – себто бізнес-жінка. Бо не можна назвати бабцею людину, яка проходить в день 20 кілометрів.

"У мене 3-4 школи кожен день. То я прайси розношу, то каталоги…20 кілометрів в день нахожу", - розповідає вона.

Катерина Іванівна – посередник, що постачає місцевим школам все – від меблів до підручників. Вона – щаслива, що в своєму віці може робити стільки корисного.

"Треба шукати. Можна сісти, сказати що пенсія мала. Роботи нема. Ой нам так тяжко. А нікому нелегко. Я ж не кажу, що мені дуже легко.  Ні, нічого легкого в житті немає. Треба просто працювати", - запевняє жінка.

Ці жінки не сидять вдома, не згасають, звинувачуючи у цьому державу та оточуючих. Вони вчаться. На ці безкоштовні курси комп’ютерної грамотності  - величезна черга з літніх людей.

"Наша найстарша студентка наразі в Харкові була, випустилася, коли їй був 81 рік і вона вже працевлаштувалась", - розповідає організатор курсів Антон Трубніков.

Людмилі Михайлівні – 78 років. Все життя пропрацювала лікарем-анастезіологом, на пенсії виростила онуків. Але тепер планує повернутися в медицину.

А це – результат комп’ютеризації дорослої людини. Пані Ніна все життя працювала податківцем. Але не втратила жадоби до знань. Вона закінчила цілу низку курсів і програм. Сьогодні вона  - блогерка з власним Youtube-каналом, сама знімає відео, монтує  - і мотивує власною енергією.

"Два рази на тиждень я намагаюся створювати свої ролики і заливати їх на свій канал. У мене тут трохи більше 60 роликів і 761 мій підписувач. Я збираюся заробляти на своєму каналі. Тому що канал вимагає витрат. Техніку, програми, курси. І будь-яка робота, вона має бути оплачувана", - розповідає жінка.

Звичайно пані Ніні ще трохи треба попрацювати, бо бодай якісь гроші починаються з 10 тисяч підписників.

А це – Віктор Васильович. Наш український пенсіонер Віктор Гострий. Віктор все життя працював інженером-електриком. А зараз – ріже по дереву, пише картини на стінах сусідніх будинків, танцює – і працює як модель. Поки що його найбільший гонорар – 1800 гривень.

"Рекламував останній раз рибну продукцію – там ресторан і магазин. Є потреба суспільства. І телебачення, і рекламні агентства замовляють людей старшого віку. Багато є кастингів – у фейсбуці вставляєш "кастинги України" і приходить інформація, де що відбувається", - розповідає чоловік.

"Для нас пенсіонер це хто - людина перебуває на межі виживання. Погано виглядає, обтяжує існування. І нічого доброго не чекає. Багато людей в зрілому віці - вони так само в це повірили. У них немає іншого вибору", - розповідає співзасновниця благодійного проекту "Життєлюб" Тіна Михайловська.

Але ось вони – знімаються в рекламі,  катаються на самокаті, продають школам нові парти. Люди, яких ми показали – ламають шаблон про старість. Бо нікого з них не можна назвати старим – хіба що літнім, зрілим чи дорослим. Вже зараз багато сучасних кампаній починають шукати саме таких співробітників – надійних, врівноважених та уважних. Та головне, кажуть наші герої, самому не втратити цього бажання  - активно жити.

Отже, не бійтеся вчитися та оглядатися на молодь. Ставте високу планку. Робіть лише те, що подобається. І ніколи не здавайтеся! Можливо саме зараз починається зовсім інша ваша пенсія. 

 

Джерело:
До списку новин