загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Обережно, підробка: як визначити продуктовий фальсифікат

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Підроблені товари все складніше відрізнити від справжньої якісної продукції. Як розпізнати підробку серед продуктів харчування?

ФАКТ. За даними дослідження Центру експертиз «Тест», 70% масла на українському ринку є фальсифікатом. Лише 9 торгових марок з 29 перевірених були справжнім вершковим маслом. Інші зразки визнали підробкою.

Підробляють в Україні не лише масло, але й алкоголь, каву, ікру, побутову хімію. За даними Держпродспоживслужби, частка фальсифікату на українському ринку, в залежності від сегмента, досягає 30-70%. Фальсифікат продають навіть у великих торговельних мережах, тому покупки в супермаркеті не вбережуть вас від неякісної продукції.

ЩО ПІДРОБЛЯЮТЬ? За оцінками експертів дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест», найчастіше підробляють молочні продукти. Під час їх виробництва використовують рослинні жири. Також активно підробляють сир та ковбасні вироби. Натрапити на фальсифікат можна навіть під час покупки приправ. Наприклад, у мелений перець виробники домішують макуху.

ПЕРЕВІРЯЄМО ЯКІСТЬ. Щоб убезпечити свою сім’ю від неякісних продуктів, необхідно обрати виробника, перевірити продукт на справжність та надалі купувати лише перевірені товари.

Сметана. Якість сметани можна перевірити, розчинивши ложку продукту в склянці окропу. Справжня сметана повністю розчиниться у воді. Підробка випаде в осад.

Часто виробники використовують для виробництва сметани рослинні жири, а молочний білок замінюють соєвим.

Масло. Колір справжнього масла має бути молочним, без жовтизни. Якщо масло жовте, воно містить домішки. Справжнє масло повинно кришитися, коли відрізаєш від нього шматочок.

Мед. Недобросовісні виробники часто розбавляють мед. Щоб перевірити продукт на якість, необхідно орієнтуватися на вагу. 1 кілограм меду поміщається в ємність об’ємом 0,8 літра. Справжній мед буде стікати з ложки тонкою ниточкою, а фальсифікат – капати.

Ікра. Червону ікру активно підробляють напередодні свят. Фальсифікований продукт роблять з морських водоростей. На смак вона буде трохи віддавати желатином, а на запах – рибою. Справжня ікра має гіркуватий присмак.

Щоб перевірити ікру на якість, треба кинути ікринку в окріп. Якщо продукт справжній, білок згорнеться, залишивши на поверхні води білий слід. Штучна ікра може розчинитися у воді.

Копчена риба. Досить часто копчену рибу виготовляють за допомогою рідкого диму, який заборонений у багатьох країнах світу. Канцероген дає змогу виготовити продукт лише за два дні без тирси та дров. У справжньої копченої риби м’ясо на розрізі має жовтий колір, а в районі черевця збирається жовтий жир. У фальсифікованої риби практично не спостерігається виділення жиру.

Олія. Перевірка оливкового олії показало, що близько половини товару – підробка. Українці шукають доступні за ціною продукти, тому частіше потрапляють на фальсифікат. Справжня оливкова олія має гірчинку та запах свіжих оливок. Щоб пересвідчитися в якості продукту, можна потримати олію в холодильнику. Справжня – мутніє за температури нижче від +6 °C та в ній з’являється осад.

Однією з причин появи на ринку великої кількості контрафактної продукції є низька платоспроможність населення. Виробники шукають більш дешеву сировину, щоб знизити собівартість продуктів. Однак є надія, що з посиленням контролю за якістю знизиться й кількість фальсифікату в магазинах.

 

Джерело:
До списку новин