загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому монетизація субсидій не стане "перемогою" ані для українців, ані для держави

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Оригінал на сторінці Андрія Геруса у Facebook

Коли я вперше почув про повну монетизацію субсидій, то аж не зовсім повірив. У моєму розумінні провести коректну монетизацію субсидій для 7 млн домогосподарств на такі величезні суми просто неможливо (з різних причин).

Зрештою уряд 6 лютого прийняв таку монетизацію. Але пропоную побачити повну картинку.

Ще на грудень 2017 року в Україні було 6,92 млн сімей на субсидіях.

У 2018 році уряд змінює критерії, а також підвищує ціну на газ. На грудень 2018-го на субсидіях залишається лише 3,92 млн сімей, хоча подали заявки на субсидії 7,4 млн сімей. Тобто субсидій було позбавлено 43% сімей, які раніше ними користувалися.

Я, звісно, розумію, що кількість субсидіантів потрібно було зменшувати, але не думаю, що в такий спосіб. Такі шарахання туди-сюди добре не закінчуються. У нас це призвело до різкого стрибку боргів населення за ЖКП, які за 2018 рік виросли на 72%, до 56 млрд грн.

Отже, рішення щодо монетизації коректно читати так: уряд скасував субсидії для 3 млн сімей та ввів грошову монетизацію для тих 3,9 млн сімей, які залишилася на субсидіях.

Ну і в разі задоволення заявок на субсидії на рівні 52% (3,9 млн із 7,4 млн) теза уряду, що допомогу субсидіями отримають всі, хто її потребує, скидається не зовсім чесною. Впевнений, багато сімей, які дійсно потребували субсидії, її не отримали.

 

Натомість отримали в лютому нові тарифи на тепло, які було підвищено з 1 січня. А також зростання тарифів на холодну воду.

"Нафтогаз" виступає за монетизацію з аргументацією, що для держави неправильно переказувати гроші одразу надавачам комунальних послуг, називаючи їх фірташами та "кровосісями", до яких потрапляють народні гроші.

Це дещо дивне пояснення, бо отримувачі субсидій все одно мають заплатити отримані гроші тим же надавачам послуг.

Якщо це прихована агітація не платити облгаззбутам Фірташа, то тоді вже треба не платити обленерго інших олігархів, а також місцевому водоканалу, якщо вам не подобається мер (як я раніше до такого не додумався?).

 

Насправді, інтерес "Нафтогазу", найпевніше, не народний, а свій корпоративний (окрім піар-складової).

По-перше, дійсно може бути інтерес, щоб населення провалило платежі, якщо це допоможе усунути облгаззбути, на місце яких зайде облгаззбут "Нафтогазу".

По-друге, раніше розрахунки за субсидіями відбувалися так званими протоколами (взаємозаліками). А державні компанії ці протоколи можуть використовувати тільки для сплати податків.

А таких протоколів часто було більше, аніж сплати податків, і вони ставали неліквідними.

Загалом ще ніхто не зміг аргументовано/логічно пояснити, як субсидіант, який живе в старій багатоквартирній "хрущівці" і користується централізованим опаленням, може індивідуально економити та енергозаощаджувати внаслідок монетизації його субсидії. Як на мене, матеріально - ніяк (екзотика про ОСББ в старих "хрущівках" не береться до уваги).

Але якщо таки може, то краще видавати субсидію живими грошима на величину економії, але всім субсидіантам. Так уже працювало в сільській місцевості та дійсно було стимулом економити.

А такі різкі урізання субсидій, які виливаються в масштабні борги та неплатежі, створять проблеми усім: і субсидіантам, і платникам податків - донорам субсидій.

Та й субсидії повністю "кешем" точно не покращать платіжну дисципліну.

 

Судячи з реформ, найпевніше, у мене знову влітку не буде гарячої води.

Андрій Герус 

 

Джерело:
До списку новин