загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Підвищення пенсій в Україні: експерт розповів, що заважає нам наздогнати Європу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Станом на сьогодні, розмір середньої пенсії в Україні становить менше 30% від середньої зарплати. А от у розвинених країнах Європи цей показник удвічі більший – від 60% і вище.

Про це розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Експерт стверджує, що істотно підвищити пенсії в Україні сьогодні неможливо без введення накопичувальної пенсійної системи.

Економіст пояснив, що так званий коефіцієнт заміщення, визначений Світовою організацією праці, передбачає, що співвідношення між середньою зарплатою і середньою пенсією не може бути менше 60%.

“Це чітка норма, яка імплементована і в Україні. На сьогоднішній день в європейських країнах найменший коефіцієнт заміщення в прибалтійських країнах – 63-64%. В Австрії, Швейцарії – 83% співвідношення середньої зарплати до середньої пенсії. В Україні середня зарплата трохи більше 10 тис. грн. Середня пенсія – 2660 грн. Виходить 27%”, – розповів Пендзин.

Економіст зазначив, що в європейських країнах сума пенсійних виплат збирається з трьох складових: обов’язкова солідарна система, обов’язкова накопичувальна система і добровільне інвестування, куди входять необов’язкові пенсійні фонди і страхові компанії. За його словами, все це разом складається в суму, яка становить 60-65% від середньої зарплати.

“Поки ми не запустимо накопичувальну систему другого рівня, у нас все буде на рівні 25-30%, не більше”, – підкреслив він.

При цьому економіст зазначив, що запуск накопичувальної системи, який повинен був відбутися з 1 січня 2019 року, відкладається на невизначений період часу через вибори. На його думку, в нинішньому році влада не зважиться на непопулярні дії, які передбачають додаткові 7% відрахувань із зарплат українців.

Пендзин вважає, що в Кабміні, “якби були гроші, з величезним задоволенням би збільшили пенсії, наскільки це можливо”. Однак на надходженнях до Пенсійного фонду негативно позначається зниження числа працездатного населення, яке платить податки – єдиний соціальний внесок.

“З 19 млн людей працездатного віку в Україні ЄСВ платить 10 млн… У нас 9 млн людей їздять у трудову міграцію і не платять єдиний соціальний внесок. Ми повинні розуміти, що ці гроші нізвідки не візьмуться. У нас 11,5 млн пенсіонерів. Зараз у трудову діяльність вступають люди, народжені в 90-х роках, а тоді була величезна демографічна яма. Все це говорить про те, що загальна кількість коштів, що надходять до Пенсійного фонду, зменшується”, – пояснив експерт.

 

Джерело:
До списку новин