загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Розрахунки: чи вигідно ставати муніципальною нянею?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Уряді офіційним няням обіцяють підтримку, сподіваючись на детінізацію частини української економіки. Та чи вигідно буде таким працівникам легалізувати свій бізнес? І чи зможуть таким чином підзаробити безробітні бабусі та дідусі, що доглядають онуків? Які бонуси та підводні камені чекають на потенційних нянь?

ВСІМ ДОБРЕ. У Мінсоцполітики зазначають, що проект «Муніципальна няня» має три мети:

1 Підтримка молодих сімей – незалежно від того, виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці, родина отримує щомісячну компенсацію на няню.

2 Підтримка людей працездатного віку, які працюють нянями. Наразі таким робітникам невигідно працювати офіційно, тож вони не отримують стаж для достойного пенсійного забезпечення. В Уряді сподіваються, що ця програма стимулюватиме нянь виходити з тіні.

3 «Страхування» сімей від недобросовісних нянь. Формалізація відносин між батьками та нянею має додати відповідальності та впевненості обом сторонам договору.

ОФІЦІЙНО – ЦЕ ЯК? Людина, яка прагне офіційного працевлаштування в сім’ї по догляду за дітьми, має оформити ФОП (фізична особа-підприємець КВЕД 97.00, КВЕД 88.91/юридична особа-підприємець КВЕД 78.20, КВЕД 85.10) та відкрити рахунок в банку, на який надходитиме заробітна плата. Після цього вона може розмістити оголошення про надання послуг або сповістити знайомих про те, що готова працювати нянею за винагороду. Якщо обидві сторони порозумілися, вони мають укласти цивільно-правовий договір (він не потребуватиме нотаріального завірення). Його копію слід буде прикласти до пакету документів для оформлення компенсації послуги «муніципальна няня» разом із підтверджувальними документами про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунку, розрахункова квитанція тощо).

ЧИ РЕАЛЬНО НА ЦЬОМУ ЗАРОБИТИ?Згідно з пропозиціями агентств, що надають послуги нянь, доглядаючи дітей у великих містах, можна заробити в середньому 10 тис. гривень. Якщо няню шукають з проживанням для немовлят та дітей до 3-х років і за умови допомоги по господарству, то сума збільшується до 18 тис. гривень.

Оформивши ФОП ІІІ групи, податків на місяць доведеться сплатити:

– у першому випадку – 1319 гривень (5% від суми доходу та ЄСВ у розмірі 816 гривень);

– у другому – 1716 гривень.

Тож чистий дохід після сплати всіх податків має скласти від 8,6 тис. до 16,2 тис. гривень.

БОНУСИ. Крім заманливих зарплатних перспектив, Уряд гарантує офіційній няні ще й соціальні бонуси. Наприклад, людина передпенсійного віку може таким чином інвестувати у свій страховий стаж і навіть вийти на пенсію раніше (наприклад, якщо на момент досягнення 60 років у жінки-няні буде 30 років стажу).

Крім того, офіційна робота нянею дасть можливість без проблем оформити житлову субсидію. Адже якщо няня працює неофіційно, не сплачує податки та не стоїть на біржі праці, вона не може розраховувати на таку допомогу.

МОЖЕ БУТИ НЕВИГІДНО. У той же час, зазначимо, що в разі, якщо няня-ФОП не матиме роботи протягом місяця (не зможе знайти вакансію чи не порозуміється з родиною і не отримає зарплату), вона все одно муситиме сплачувати ЄСВ. В умовах безробіття це може бути суттєвим фінансовим навантаженням. До того ж, робота ФОПу пов’язана з веденням податкової звітності. Це не всім під силу – іноді доводиться консультуватися з юристами. А закрити підприємство в разі, якщо людина передумала щодо такого способу організації роботи, досить важко.

Тож оформити ФОП, щоб доглядати онуків кілька разів на місць і отримувати як платню ту саму компенсацію в розмірі 1626 гривень, немає ніякого сенсу. Ставати підприємцем із відповідним КВЕДом вигідно лише в тому випадку, якщо людина буде займатися цим професійно більшу частину свого часу. Для бабусь і дідусів ця можливість хоч і декларується, але вона скоріше теоретична.

 

Джерело:
До списку новин