загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійна криза: експерт заявляє, що люди, яким по 40-50 років, залишаться без пенсій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Щоб змінити ситуацію у Пенсійному фонді, потрібно проводити як загальноекономічні реформи, так і спеціальні. А саме – перетворити пенсійну систему в багаторівневу, де є і солідарний рівень, і виплати з бюджету, і накопичувальний обов’язковий, і добровільний рівні.

На цьому наголосив координатор Громадянської платформи «Нова Країна» Тарас Козак у ефірі програми «Перші про головне. Коментарі».

Експерт зауважив, що досить складно порахувати, яка повинна бути пенсія в абсолютних цифрах, до того ж, для кожної країни є свій показник. Саме тому у світі вже давно перейшли до відносних цифр, тобто скільки має складати пенсія відносно заробітної плати.

«Якщо середня зарплатня в Україні становить приблизно 9500 гривень, то стандартним мінімальним коефіцієнтом заміщення вважається показник не нижче, ніж 40-50%. Відтак, середня пенсія має складати не 2650 гривень, а приблизно 4800 гривень. Для цього потрібно, щоб повністю змінився дизайн пенсійної системи, адже сьогодні в Україні є лише перший – солідарний рівень», – констатував Тарас Козак.

Він підкреслив, що ще у 2003 році наголошувалося на тому, що первинного солідарного рівня – недостатньо. Адже неможливо виключно за рахунок нього забезпечити коефіцієнт заміщення навіть у 30%.

«Сьогодні коефіцієнт заміщення складає ще менше – приблизно 27%, і це просто зубожіння та неприйнятно для соціальної країни. Щоб змінити ситуацію, потрібно проводити як загальноекономічні реформи, зокрема приватизацію, ринок землі й таке інше, так і спеціальні, а саме – перетворити пенсійну систему в багаторівневу, де є і солідарний рівень, і виплати з бюджету, і накопичувальний обов’язковий, і добровільний рівні.

До того ж з моменту запровадження накопичувальної пенсії, щоб це дало результат, повинно пройти щонайменше 20 років. Тобто є велика вірогідність того, що протягом такого часу українці можуть жити без пенсій, оскільки коефіцієнт заміщення постійно падає. Відтак ті люди, яким сьогодні 40-50 років, розуміють, що можуть взагалі не мати пенсій», – визнав Тарас Козак.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні розпочалася автоматична індексація виплат для понад 10 мільйонів пенсіонерів. У середньому виплати зростуть на 255 гривень. 

 

Джерело:
До списку новин