загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що таке страховий стаж і як визначити його тривалість

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Страховий стаж – період, впродовж якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувались страхові внески. До 1 січня 2004 року – це трудовий стаж, який враховуватиметься за матеріалами трудових книжок. Після 2004 року – це стаж, що обліковується у системі персоніфікованого обліку.

Для обчислення пенсії враховується тільки офіційна заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з липня 2000 року, тобто заробіток, з якого сплачено страхові внески.

Для зарахування до страхового стажу повного місяця сума сплаченого внеску має бути не меншою встановленого законодавством мінімального страхового внеску. На сьогоднішній день сума мінімального страхового внеску складає 918,06 гривень (22 % ЄСВ від 4173 грн мінімальної зарплатні).

Якщо сума сплаченого місячного внеску є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, стаж враховується у розмірі пропорційному до сплачених внесків.

На призначення пенсії за віком мають право громадяни після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу не менше як 15 років по 31 грудня 2017 року.

Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років мають особи за наявності страхового стажу не менше як 25 років. До 2028 року щорічно з 1 січня розмір необхідного страхового стажу буде  зростати на 1 рік. Таким чином, починаючи з 1 січня 2019 року необхідний страховий стаж становить 26 років, а вже з 1 січня 2028 року - 35 років.

Матимуть можливість отримувати пенсію і ті громадяни, які мають менший страховий стаж. Пенсійний вік у них настане в 63, або у 65 років. У 63 роки пенсію отримають ті, хто до 31 грудня 2018 року має від 15 до 25 років страхового стажу. У 65 – ті, хто до 31 грудня 2019 року має від 15 до 16 років стажу. Зауважимо, що і для цих категорій громадян кількість необхідного страхового стажу буде зростати щорічно на 1 рік до 2028 року. Так на 1 січня 2028 року він становитиме для виходу на пенсію у 63 роки від 25 до 35 років, а у 65 – від 15 до 25 років. При визначенні права на пенсію за віком, страховий стаж вам обчислять на дату досягнення пенсійного віку.

Особи, які досягли 60-річного віку, але не набули права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю відповідного страхового стажу, за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу мають право звернутися до структурних підрозділів соціального захисту населення за призначенням тимчасової державної соціальної допомоги.

Якщо ви вирішили стати пенсіонером, звертайтеся завчасно до сервісних центрів Пенсійного фонду, поцікавтеся переліком необхідних документів та отримайте відповіді на запитання, які вас цікавлять. До того ж ви можете зареєструватися на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України та отримувати інформацію та послуги дистанційно. Зокрема, зможете контролювати зарахування страхового стажу, подати заяву, скаргу, замовити довідки, записатися на прийом тощо. Покрокову інструкцію з реєстрації на веб-порталі дивіться за адресою www.portal.gov.ua.

 

Джерело:
До списку новин