загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійна система зламається за п'ять років

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Мінімальну пенсію не вдасться підвищити вдвічі, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Пенсійному фонду доведеться виділити додаткові 270 млрд грн. Таких коштів у бюджеті немає.

Із 1 січня мінімальна пенсія становить 1669 грн. Зросла від початку року на 172 грн. В Україні діє солідарна пенсійна система. Виплати залежать від страхового стажу та розміру зарплати. На пенсію мають право громадяни старші за 65 років зі страховим стажем не менш як 30 років для жінок і 35 для чоловіків.

— Солідарна пенсійна система ефективно працювала за радянських часів. Формувалася на основі трудового стажу. Вона себе віджила, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ. — Проблеми з наповненням Пенсійного фонду маємо з 2014-го. Українці масово поїхали на роботу за кордон. Крім того, уряд зменшив розмір єдиного соціального внеску з 38 до 22 відсотків. Це подали як зниження податкового тиску. Щоправда без системних реформ ми побачили тільки зростання дефіциту Пенсійного фонду. Раніше не вистачало на виплати 60 мільярдів гривень. Зараз — 160–170.

По суті, пенсії фінансують із держбюджету. Пенсійний фонд необхідно ліквідовувати. Людям, молодшим за 35 років, треба дати можливість заробити пенсію завдяки накопичувальній системі. Для цього єдиний соціальний внесок розділити на дві частини. Одна йтиме в держбюджет, друга — на персональні рахунки українців.

Решті варто виплачувати базову пенсію напряму з державного бюджету. Вона має бути на рівні реального прожиткового мінімуму. В Східній Європі мінімальний рівень забезпечення на людину становить 5 доларів на день, за стандартами ООН. Це 150 доларів на місяць — понад 4 тисячі гривень. А зараз в Україні прожитковий мінімум — трохи більше 2 тисяч.

Додаткові гроші можна отримати від збільшення плати за використання природних ресурсів. Також за рахунок акцизів, експортних мит на сировинні товари.

Майже 2 млн ­українців, у яких пенсія менш як 1700 грн, отримають разову доплату 2410 грн. Вони мають повний стаж роботи, але одержували свого часу низькі зарплати. Гроші виплатять двома рівними частинами в березні та квітні. Виділили 13 млрд грн, що надійшли від розмитнення "євроблях".

— Люди, яким не вистачає стажу, отримують замість пенсії соціальну допомогу — в межах 1,5 тисячі гривень. Це доказ того, що держава не має ефективних систем соціального захисту, — продовжує Олексій Кущ. — За п'ять років українці не зможуть виходити на пенсію. Чиновники не враховують історію формування трудового стажу в Україні. У 1990-ті більшість підприємств фактично не працювали, людей масово звільняли. Вони йшли на базари, шукали неофіційний заробіток без трудових книжок. Під час економічних криз 2008-го та 2014 років громадяни масово виїжджали на роботу за кордон.

Разова виплата по 2410 гривень — це політична технологія. Вона може призвести до зростання цін і знецінення гривні. Пенсіонери не понесуть гроші у банки, не куплять за них квартири, автомобілі. Кошти витратять на їжу, ліки. Спекулянти не упустять можливості підвищити ціни. Фактично за два-три місяці пенсіонери опиняться в ще гіршому становищі, ніж зараз. Адже ціни ніхто не знизить. Ми вже проходили це, коли виплачували по тисячі гривень компенсації за вкладами в Ощадбанку. Тоді окремі товари й послуги подорожчали на 20–40 відсотків.

514 гривень — середня доплата до пенсії, після автоматичного перерахунку з 1 березня. Враховували інфляцію та рівень зростання середньої зарплати.

У 2,5 млн громадян пенсія зросла на 100–400 грн, за словами віце-прем'єр-міністра Павла Розенка. На 400–700 грн більше отримали понад 1,5 млн осіб. По 700–1000 грн доплатили майже 500 тис. пенсіонерам. 2,5 млн людей одержали на понад 1 тис. грн більше.

Найменші пенсії отримують на Тернопільщині

Різниця між середніми пенсіями в регіонах досягає 78%.

— У Києві середня пенсія становить 3677 гривень, у Тернопільській області — 2059, — каже Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку. — Це найменше по Україні. Щоправда саме на Тернопільщині продукти коштують найдешевше. Крім столиці, високі середні пенсії отримують жителі Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької областей. Там зосереджені великі підприємства.

За останні чотири роки пенсії зростали удвічі повільніше, ніж інфляція. Тому скорочується споживання м'яса, овочів і хліба. Людям не вистачає грошей на продукти. Крім того, кількість пенсіонерів в Україні майже зрівнялася з кількістю працюючих громадян.

77 відсотків пенсіонерів отримають виплати за віком. Найбільше зросли пенсії військовослужбовців. Торік у січні вони в середньому отримували 2898 гривень. Цьогоріч — 4682 гривень. Найменше додали пенсіонерам по інвалідності — 2 відсотки. 2018-го отримували 1952 гривні. Зараз — 1995.

 

Джерело:
До списку новин