загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Наскільки зросли пенсії впродовж останніх п'яти років і скільки людей отримали надбавки у березні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Цьогоріч закінчується п'ятирічний термін повноважень чинного президента та Верховної Ради України. Кандидати на посаду очільника держави в унісон обіцяють збільшити пенсії після виборів.

Ми своєю чергою можемо оцінити, наскільки зросли пенсії за останні 5 років і які суттєві зміни в пенсійному законодавстві відбулися за цей час.

Пенсії зростають

Як відомо, в 2014-2015 роках зростання пенсій з об'єктивних причин було заморожено. З грудня 2013 року по вересень 2015 року вони взагалі не перераховувалися. У 2015 році навіть запровадили податок на пенсії. Але з часом ситуація стабілізувалася, і з кінця 2015 року розмір пенсій став поступово зростати.

Традиційно мінімум двічі на рік пенсії збільшуються за рахунок зростання прожиткового мінімуму. У 2014 році розмір прожиткового мінімуму і мінімальної пенсії становив 949 гривень. За п'ять років цей показник зріс майже на 60% і зараз становить 1497 гривень.

При цьому середній розмір пенсії зріс більш ніж на 70%: з 1526,10 гривні у 2014 році до 2645,66 гривні станом на січень 2019 року. Це багато в чому стало можливим завдяки так званому осучасненню пенсій з 1 жовтня 2017 року.

Окрім того, з 1 січня 2018 року було проведено довгоочікуваний перерахунок пенсій військовослужбовцям (другий етап цього перерахунку здійснено з 1 січня 2019 року).

Підсумки березневого перерахунку

Наступний масовий перерахунок пенсій проведено з 1 березня поточного року. На нього покладали великі надії. Попередні розрахунки показували, що індексація задовольнить далеко не всіх пенсіонерів. Комусь могли додати 20 гривень, а комусь і 500.

Тому проект відповідної постанови Кабінету міністрів було доопрацьовано так, щоб кожен пенсіонер отримав надбавку не менше 100 гривень. Йдеться про постанову від 20 лютого 2019 року № 124 "Питання проведення індексації пенсій у 2019 році".

За інформацією Пенсійного фонду України, з 11,47 млн пенсіонерів реальне збільшення пенсій у цьому місяці змогли відчути 8,97 млн громадян.

У підсумку надбавку до пенсії у березні отримали:

 -   до 100 гривень включно – 1 991 457 осіб;

 -   від 100,01 до 400 гривень – 2 536 385 осіб;

 -   від 400,01 до 500 гривень – 798 016 осіб;

 -   від 500,01 до 700 гривень – 761 140 осіб;

 -   від 700,01 до 1000 гривень – 425 537 осіб;

 -   понад 1000 гривень – 2 459 824 особи.

До того ж понад два мільйони громадян разом із березневою пенсією отримали одноразову доплату в розмірі 1205 гривень. Стільки ж ці люди додатково отримають у квітні.

Йдеться про пенсіонерів, які мають повний стаж (20 років для жінок і 25 років для чоловіків, які пішли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, і 30 років для жінок і 35 років для чоловіків, які пішли на пенсію після 1 жовтня 2011 року), але при цьому розмір їхніх пенсій на 1 березня не перевищував 1669,20 гривні (це 40% мінімальної зарплати в Україні, встановленої на 1 січня 2019 року).

В уряді запевняють, що це не передвиборчий хід. Кажуть, що це борг за індексації пенсії за попередні роки, яку вдалося погасити за рахунок додаткових надходжень у бюджет. 

Але виникає питання, чому цей борг виплатили лише двом мільйонам пенсіонерів з одинадцяти і як бути з тими, у кого розмір пенсії на 1 березня хоча б на 1 копійку виявився вищим?

З тих чи інших причин 2,5 млн пенсіонерів взагалі залишилися без надбавки. Це пов'язано з особливостями розрахунку деяких пенсій і з попередніми етапами індексації.

При цьому хтось у березні отримав на руки відразу три види виплат: збільшену пенсію, разову доплату та ще й монетизовану субсидію. Дуже важливо не заплутатися в цих виплатах.

Зростає пенсійний вік, пільгові пенсії скасовують

На тлі більш-менш райдужної статистки щодо підвищення пенсій, потрібно пам'ятати про те, що продовжує зростати пенсійний вік для жінок (до 60 років). Окрім того, зростає кількість загального стажу, який потрібен для виходу на звичайну пенсію за віком.

Раніше, щоб піти на пенсію в 60 років, було досить мати 15 років стажу. З минулого року планку збільшили до 25 років. Цього року потрібно вже 26 років. І так до 2028 року, коли для виходу на пенсію буде потрібно мінімум 35 років страхового стажу. У кого не буде необхідного стажу, той піде на пенсію в 63 або навіть 65 років, і вона, найімовірніше, буде мінімальною.

Окрім того, поступово скасовують пільгові пенсії. З 2015 року не призначають пенсії за нормами законів "Про наукову і науково-технічну діяльність" і "Про державну службу". Колишніх наукових працівників і державних службовців поступово переводять на звичайні пенсії.

Адже звичайні пенсії зростають, а спеціальні – ні. У 2017 році скасували пенсії за вислугу років для педагогів, медиків, соціальних працівників. Якщо говорити про пенсійну систему в цілому, то скасування спеціальних пенсій – це, напевно, добре.

Адже раніше були пенсійні норми, прописані в різних законах окремо для вчених, окремо для держслужбовців, окремо для депутатів, окремо для дипломатів, окремо для прокурорів, окремо для суддів тощо.

Тепер для всіх пенсія рахується за єдиними правилами згідно з нормами зазначеного вище закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Виняток все ще залишається для чорнобильців та військовослужбовців.

Для таких пенсіонерів продовжують діяти норми спеціальних законів України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" і "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" відповідно.

Висновки про те, хороша чи ні нинішня пенсійна система, кожен може зробити сам, виходячи з особистого досвіду. Пенсії зростають (хоча й не у всіх відразу). Триває оптимізація пенсійного законодавства.

Воно стає більш зрозумілим та однаковим для всіх. Але водночас тим чи іншим чином зростає пенсійний вік. Скасовано види пенсій, на які представники окремих професій все життя розраховували.

Сергій Коробкін

 

Джерело:
До списку новин